Naturdagbok för år 2024. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

10.11.

Sitter vid stranden en bit norr om bryggan och kokar min lunch på spritköket. Det är en lugn, halvklar dag med normaltemperatur, 5 grader. En rådjursbock bölar i skogen strax bredvid mig, samtidigt som en spillkråka flyger över, alldeles nära. På väg ner hit trastflockar och en ensam dubbeltrast, med sitt karaktäristiska flyktläte. Rensoppan smakar salt och gott. Det enda som hörs är ljudet av knipvingar inifrån viken och någon avlägsen kråka här och där. En örn flyger över till Finnösidan och sätter sig i den högsta trädtoppen på spaning. Solen bryter fram och förgyller Hällö- och Dånöstranden. Någon fjädermygga i luften fortfarande. Jag har nu ätit min lunch och spanar ut över den spegelblanka fjärden. Knipor och vigg blandat i mindre flockar. En gräsand klagar så smått från Tellskärssidan. Korp och större hackspett hörs också. En fisk sprätter högt till i den närmsta vassen. Ett gäng kråkor drar iväg in över land. Örnen och jag tävlar om vem som kan sitta kvar längst. Det blir jag som vinner den kampen, för efter cirka en kvart har örnen flugit iväg.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Lökholmen, Geta, Åland

3.11.

November är en favoritmånad. Naturen är kravlös då. Man förväntar sig inte att se och höra något, och allt som man upplever är ett plus. Jag hörde sidensvansar uppe i byn - ett vintertecken. Flockar av björktrast drog omkring på jakt efter rönnbär på väg ner hit. Träden är avlövade nu och höstflytten förbi. Försöker hitta en lucka mellan regnen och höststormarna för min tur till Lökholmen. En större flock sångsvanar drog söderut när jag kom ned till bryggan. Det är mycket knipor och vigg i farten här. Den stora knipflocken från förra veckan ligger kvar ute i fjärden. Även vid Tellskärsstranden och vid infarten till Bonäsviken ligger det änder. Viggar och knipor kommer flygande alltemellanåt. Jag uppskattar det sammanlagda antalet till hundrafemtio stycken. En kall vind maler på från sydväst. Det är dugg i luften, men ibland uppehållsväder. Solen kämpar för att bryta igenom de grå skyarna. En stor kråkflock kretsar över fiskebodarna i Bonäs. De undrar om det vankas någon mat. Ett par korpar kretsar på tätt tillsammans i utkanten av flocken. Morgonens första havsörn kommer flaxande långt bort över Hällö i väster. En gammal havsörn kretsar senare över Måsön och en annan lite högre upp. På mastodonta vingslag försvinner gamlingen bakom örnudden. En mindre flock sångsvan drar söderut över Hällö. Jag upptäcker ett storskrakspar mitt i knipflocken vid Finnöstranden. Det var längre sedan jag såg den vita skrakhanen. Ännu en örn kommer på inspektionstur över Tellskärsstranden. Vinden är kall. Det är dags att röra på sig.

Lökholmen, Geta, Åland

27.10.

En grådisig morgon med dugg i luften. Vintertiden har gett oss en timme extra att sova. Det får man vara tacksam för. Det är tomt och tyst här nere vid bryggan. Bara en tupp som ropar "godmorgon" på avstånd. Naturen är tecknad i grått, grönsvart och sepiabrunt. Det är ett lugnande färgspektrum. Jag trivs väldigt bra på mitt nya jobb. Kråkor flyger över vassarna vid Långösund. Gärdsmygen kommer hoppande på stenarna vid brofundamentet. Den pilar omkring som en liten mus, flyger under bron och kommer och sätter sig på brokanten bara fyra meter ifrån mig, för att hälsa. Det är en lustig liten krabat. Den lilla svansstumpen står rätt upp i luften. Jag tittar på den någon sekund i kikaren innan den flyger iväg till strandsnåren, där den snart låter höra ett smattrande läte. Den första skarven flyger över mig. Jag hör ljudet av siskor och sjungandet från knipvingar. En andflock av obestämd art ligger hundrafemtio meter ut i fjärden bredvid en ensam skrake. Björken vid träbänken klär av sig sina löv, som singlar ut i vattnet och driver iväg som små prickar. En liten viggflock flyger över mig. Viggen skiljs från knipan på vingbandet och sin ljudlösa flykt. Det låter som lärkor i luften norrut. Jag undrar om de kan flytta så här sent. Också grönfink hörs. En större flock knipor samlar ihop sig mellan bryggan och Måsön. Ibland hörs knipspelsknarret, trots att det är senhöst. En knölsvan flyger på visslande vingar in i Bonäsviken. Också här skiljs den från sångsvanen på vingljudet. Sångsvanen flyger tyst. Vädret visar inga tendenser till solsken idag. På hemvägen flög ett fyrtiotal sträckande storskarvar söderut.

Lökholmen, Geta, Åland

20.10.

Hösten är varm. De flesta stora lövträd, lönn, asp och ask, har redan fällt alla sina löv. Asken är som herrskapsfolk; den kommer sist och går först. En enkelbeckasin flög upp nere vid vägskälet. Den steg vingligt till väders, helt olik en morkullas låga bana. Det finns mycket knipor här nere i vattnet vid Lökholmen. Åtminstone ett åttiotal, blandat honor hanar, tog till vingarna när jag kom ned till bryggan. De flesta av dem lade sig mitt i fjärden en hundrafemtio meter ut. Det blåser lite från söder, mulet väder, närmare tio grader. Alla småbåtar som legat vid bryggan är borta. En första havsörn kommer flygande in från Dånö västerifrån ivrigt uppvaktad av en kråka. Kråkan attackerar ständigt örnen, som vinglar till varje gång. Tydligen kämpar de båda arterna om herraväldet här: "This town ain`t big enough for the both of us."  Paret försvinner bakom Finnöskogarna. En skarv kommer inflaxande över Bonäsviken norrifrån. En gråtrut och en havstrut gör sina inspektionsrundor över Lökholmen på jakt efter mat. Mindre korsnäbbars klingande kontaktläten hörs över stugorna i söder. Den högre tonen skiljer arten från den större korsnäbben. Jag gör en hastig rörelse när jag ser fem skarvar flyga norrut och samtidigt kommer en rad storskrakshonor flygande ut ur Bonäsvassarna. Två av ålkråkorna (skarvarna) lägger sig ned i vattnet en bit bakom kniporna. Det är mycket skarv i rörelse idag. En fiskare åker ut från sjöboden i sin båt och svänger in mot Finnöstranden. En örn lyfter sävligt från skogen och stryker nära förbi mig där jag sitter. Höstdagsmorgonen har sitt eget lugna tempo.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg