Naturdagbok för år 2025. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

24.11.

Det är snö igen. Tur att jag hann laga en fröautomat på träslöjdskursen nu innan jul. Ett par gärdsmygar hoppade omkring i vassen vid "vipåkern" på ner väg hit. Sätter mig mitt på bryggan. På vassviken bakom sjöbodarna och in mot Bonäs ligger en tunn nyis. Det är en fin morgon. Solen har just kommit upp. Klart, kallt och lugnt, -6 grader. Tio sångsvanar flyger trumpetande åt sydväst över fjärden. Den här tiden på året är som gjord för andflockarna. Sammanlagt ett hundratal dykänder, skrakar, knipor och vigg, är utspridda över fjärden. Hundra meter rakt ut från bryggan västerut ligger en större skrakflock. Ibland reser någon sig upp ur vattnet och flaxar med vingarna. Som i parad kommer ca åttio viggar och knipor simmande ut mot öppet vatten längs isranden vid Bonäs. De lägger sig snart på hundra meters avstånd från mig, och jag går igenom flocken i jakt på eventuella bergänder. Men utan resultat. Två havsörnar kretsar på i solen ovanför Måsön. Ljudet av stjärtmesar hörs från Finnöstranden. Det är så lugnt så jag kan höra havet brusa i väster bakom Dånö. Lite knölsvan syns längs stränderna. Småfågellockrop lite varstans. Fåglarna är aktiva nu när det är klart och kallt. Ett stiligt storskrakspar kommer simmande riktigt nära. Honan jämngrå och hanen i sin vita praktdräkt. Den långa smala näbben som slutar i en krok. Honan med antydan till tofs i nacken. Störda av min uppmärksamhet tar de snart till vingarna. Mer änder flyger långt bort i hålet mellan Tellskärsudden och Dånö. Bakom mig i tallen lagrar en talgoxflock föda för den stundande vintern.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Byträsk, Geta, Åland

2.2.

Det känns välkomnande att markägaren byggt en stege upp till den stora stenen som ligger bara hundra meter väster om träsket. Jag klättrar upp på stenen. Framför mig söderut  har jag fin utsikt över åkrarna, till vänster ser jag Byträsk skymta mellan alarna. Bakom mig har jag de vida åkrarna uppemot Östergeta by. Det är en gråmulen dag med vind och snöfall från norr. Någon plusgrad. Skönt att nu ha januari bakom sig. En gärdsmyg kilade omkring i diket som en mus när jag kom hit längs vägen. Snöfallet tilltar där jag sitter och försvårar möjligheten att se och höra fåglar. Kanske att februari tar sitt ansvar och ger oss den vinter vi ännu inte haft. En talgoxes lockläte är det enda jag hör. En blåmes svarar. Snöfallet upphör igen. Fyra björktrastar passerar tjattrande från öster till väster. En korp kraxar till i väster, en kråka. Och så tuppen som ropar god morgon inifrån byn.

Byträsk, Geta, Åland

26.1.

Solen är på väg upp när jag kommer hit. Den obefintliga vintern fortsätter med +4 grader och snöfritt. Jag skulle inte riskera att gå ut på isen. Avlägset hundskall hörs. Älgjakt misstänker jag. Sångsvan i söder och någon kråka hörs svagt. Ett par pigga blåmesar i alarna. Kyrkklockorna och kyrkkajorna påminner om gudstjänst. En domherrehona låter ju-ju i en trädtopp helt nära. Den gnisslar lite på domherrespråk. Jag undrar om det är det här som kallas subsång, dvs lite "låtsassång" utanför häckningssäsongen. Solen kommer upp och lyser mig i ansiktet. Än så länge värmer den inte. Nötväckan hörs från andra stranden. Den har börjat visa sig på flera håll här i Geta.

Byträsk, Geta, Åland

19.1.

Lugn och mulen morgon med flera plusgrader. Mycket gulsparv i björktopparna ovanför träsket. Snöfritt på Åland nu. I söder ropar sångsvanarna bortifrån åkrarna vid Meddalen. Här hörs någon skata och korp. Himlen färgas guldgul bakom skogen i öster där solen just ska gå upp. Två korpar jagar varandra över träsket i söder. Deras parningslek och rop är ett tydligt vårtecken. De lägger ägg redan i februari. När jag följer dem med kikaren får jag syn på en örn som långsamt finkammar träskets södra sida. Det är väldigt tyst här vid Byträsk idag. En talgoxe säger någonting i alarna bakom mig och en hackspett hörs i norr. En björktrast flyger tjattrande över och kråkorna kraxar i väster. Men det känns ändå som om våren ligger och jäser i alla buskar och snår runtom mig. När jag gav mig av kom en pigg nötväcka flygande och satte sig i ett träd vid vägen ned till träsket. Det är en fågel som vandrat in från väster under de fem senaste åren.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg