Naturdagbok för år 2024. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

28.7.

Kommer hit vid halv sju. Gärdsmygen och svarthättan sjöng vid vägskälet. Viporna syntes inte till på åkern. Solen börjar skymta fram bakom alarna, när jag sitter på den av morgondaggen fuktiga bryggan. Det är en vindstilla morgon. En skäggdopping simmar förbi på hundra meters avstånd. Fisktärnan gör någon lov. Det finns gott om småfisk som hoppar i vattnet intill bryggan. En del gräsänder vid infarten till Bonäsviken. Det flaxar i strandbuskarna, men jag får inte reda på vem det är. Annars är det kråkorna borta vid Finnöudden som låter mest. Ytterligare ett par skäggdoppingar kommer simmande ut ur viken. Inga ungar syns till. Rödhaken knäpper. Det är ett ljud som jag förknippar med höst. En gräsandshona flyger in i vassen vid sjöboden och börjar kväka som Kalle Anka. Flaxaren i strandbuskarna visar sig vara en ringduva. Sensommaren är, liksom vintern, den minst aktiva tiden i naturen.

Lökholmen, Geta, Åland

21.7.

"Morgon med dimma vid havet", finns det en fin visa som börjar. Det är ett privilegium att få komma ned hit till Lökholmen klockan halv sju en julimorgon innan alla hunnit vakna. Jag sätter mig på bryggan och lyssnar inåt dimman. Drillsnäppan kommer och sätter sig med ett "god morgon" på sin sten, kråkorna väsnas från Bonäs. Ringduvor. Småfisk spritter till i den lugna vattenytan vid bryggan. Viporna på sin åker hade fullvuxna ungar nu. Snart flyttar de söderut. Dimman lättar och tätnar igen över Tellskärsvassen. Jag hör en rörsångare sjunga sävligt därifrån. Vitt sjöskum ligger som såpa längs stranden vid bryggan. Det ser ut som om någon tvättat sjön spegelblank. Det är så tyst så att jag kan höra Norrhavet brusa på kilometers avstånd. Talgoxfamiljen äter morgonmål vid träden runt sjöboden. Så kommer en tärna in utifrån dimman och tar sig en fisk. En större fisk plaskar till i småbåtshamnen bakom mig. En hackspett ropar. Dimman tätnar igen. Solen lyckas inte bryta igenom.

Lökholmen, Geta, Åland

Jag har gjort min axeloperation och fått tre månaders sjukledighet. Skönt att kunna fortsätta gå hit ned till Lökholmen som vanligt. Idag är det mulet och vind från söder. Mitt på dagen sjunger inga fåglar så här års. Jag njuter av stillheten. De allra flesta ålänningar har en nyttoinställning till naturen. De kan säga att jag är en världsfrånvänd romantiker. Men jag kan se att naturen också återspeglar människans själsliv. Att naturen är intimt sammankopplad med människans hela liv. Någon fiskar med småbåt i vassen vid södra stranden. Det tycks vara gäster i alla stugor. Utanför västra Tellskärsvassen flyter en skrikigt gul luftmadrass. Tärnor och svalor jagar föda över fjärden. Hungriga kråkungar skränar på avstånd. Fisktärnan kommer och slår sig ned ett ögonblick på bryggan bakom mig. Gulsparvunge i strandsnåren. Barnen i granngården är här på sommarlov och spelar fotboll på vändplanen. Allt flyter långsamt på.

Lökholmen, Geta, Åland

7.7.

Sommaren är inne i en blåsig och ostadig period. Det har regnat på morgonen. Tofsviporna fortfarande kvar på sin åkerteg, som nu är harvad och nysådd. Jag kommer ned till bryggan just när lärkfalken flyger över vattnet västerut bara hundra meter ifrån mig. Jag sätter mig på den genomsura bryggan. Det är grått och blåsigt söderifrån, 15 grader. Jag dricker mitt morgonkaffe. Så kommer falken och gör en lov bakom min rygg innan den försvinner mot Bonäs. Undrar var den kan ha sitt bo. Ålnate har vuxit i meterlånga slingor utanför bryggan lite överallt i vattnet. Svarthättor sjunger vid stranden, nära och längre bort. Ringduvan hoar. Nya regnvädermoln tonar upp sig ovanför vassviken. Kniphonan vallar sina två ungar vid Bonäsvassen. Svalor, sädesärlor och tärnor som vanligt. Blöt i baken ger jag mig iväg innan jag drar på mig en förkylning.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg