Naturdagbok för år 2024. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

13.10.

"Ingen dager synes än", fastän klockan är kvart över sju. Det är en lugn och mulen morgon. Veckans regnande har fyllt på naturens behov av vatten för hela hösten. Säsongspremiär för mitt varma fårskinn som jag sitter på. Endast kajorna som väsnas i skogen bakom mig och rödhaken som "höstknäpper". Annars tyst. Plötsligt flyger hägern med ett brak över bryggan och försvinner som en skuggestalt på kupade vingar bort över vattnet mot Tellskärssidan. Vid halv åtta kommer morgontrafiken igång. En större fisk skvalpar till inne i vassviken och en gräsand beklagar sig lite. Örnudden och skogskanten över Finnö speglar sig i vattnet som en stor ljudvåg i ett datainspelningsprogram. Allt är ljud nu i gryningen. "Fink, fink", bekänner en bofinksflock, troligen på flytt. En koltrast varnar högljutt från stugorna bakom mig och väcker en gärdsmyg som sjunger några drillar. Det hoppar småfisk runt bryggan. Efter en halvtimme börjar kråkorna kommunicera med varandra från alla vädersträck. Två sångsvanar flyger ljudligt in i Bonäsviken, men kommer snart ut därifrån igen och drar iväg tätt över vattnet runt örnudden. Den stora kajflocken flyger som skjuten ur en kanon över mig och ut över fjärden. De håller ihop som en myggsvärm, svänger hit och dit och försvinner bort västerut. Snart kommer de tillbaka in mot land. Jag funderar om kajorna möjligen planerar att flytta, men inte kan bestämma sig. Ytterligare en mindre kajflock flyger lite senare över Måsön. Vid åttatiden börjar det ljusna så mycket att jag kan se en ensam kniphanne som ligger hundra meter från där jag sitter. Tre knölsvanar ligger vid Tellskärsstranden. De är lugnare än sina oroliga kusiner. Det är mycket småfågelläten överallt, som jag inte kan identifiera. Det ljusrosa gryningsljuset tecknar pastellfärger i vattnet norr om bron. En geting kommer och inspekterar mig på närhåll. Det har varit mycket getingar i höst. Jag har slängt ut hundratals från vinden i september-oktober. En regndroppe faller på min näsa och jag packar ihop för denna gång.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Lökholmen, Geta, Åland

21.12.

Året kortaste dag är också en av de mörkaste. Det har kommit snö, som lyser upp lite. Annars blygrått gryningsljus lite före klockan tio, och lätt snöfall. Allt är lugnt här nere vid Lökholmen. Isen har börjat lägga sig på den lugna vattenytan. Lika mycket is som öppet vatten på fjärden. Ljud av koltrast, domherre och korsnäbb på väg ner hit. Jag har två veckors jullov. Några skrakar simmade ut från strandstenarna när jag satte mig på bryggan. Ett gäng trutar kommer flygande och bryter tystnaden. Havet brusar bakom Dånö. Grönfinkar flyger över vattnet, någon kråka kraxar. En medelstor rovfågel, som måste vara en duvhök, flyger över från Lökholmssidan till Tellskär. Ibland flaxar den, ibland glidflyger den, på ett för rovfåglar karakteristiskt sätt. Vädret klarnar efter hand och snöfallet upphör. Ännu en duvhök, som jag knappt hinner notera, kommer flygande över i riktning öst-väst. En liten skrakflock söker flygande öppet vatten. Borta vid Tellskärssidan simmar sex sångsvanar, av vilka en är en ungfågel. Hundra meter norrom dem har viggflocken packat ihop sig på en liten vattenyta. En kniphanne dyker när jag får syn på den, men kommer snart upp igen. Inget besök utan örn. Den kommer slutligen sträckande över Tellskärsvassen. Allt är dekorativt som på ett julkort. Om fem timmar är det mörkt.

Lökholmen, Geta, Åland

15.12.

Jag sitter med ryggen mot den hårda nordanvinden. Det är bra seglarväder för havsörnarna idag. Tre av dem är uppe och prövar vingarna över Örnudden. Vinden friskar i så mycket att det är svårt att notera något annat liv här. Isranden går en bit in i Bonäsviken. Fortfarande är fjärden öppen. Det ser ödesmättat ut med de tre svarta örnsilhuetterna mot de mörka skyarna. Himlen är helgrå med inslag av ljusa purpurmoln. Två av örnarna leker lite med varandra och gör små luftvolter. Jag tittar över axeln och ser två trutar kämpa på i motvinden. En fjärde örn kommer inseglande och försvinner bort över skogen i öster. Ytterligare en örn har anslutit sig till Tripp, Trapp och Trull. Snart är de fem. Men i nästa ögonblick har de spridits ut över hela området och är borta. Fem gråtrutar tar istället deras plats. Det sista jag ser av örnarna innan jag går är en som kommer så nära över mig som femtio meter, innan den igen viker av bort över fjärden. Det här kommer antagligen att vara vinterns fågelfauna: örn och trut. När jag reser mig upp för att gå flyger fem skrakar över mig.

Lökholmen, Geta, Åland

8/12

Det finns ett fotavtryck i bryggans betongfundament. Det har kommit dit av misstag. Jag kommer att tänka på Peps Persson, som på LP:n Spår från 1978 sjöng att man bör frukta den vite mannens spår i sanden. Det är sant vad gäller avtryck i naturen. Bara denna höst har ett skogsbolag kört sönder två älvar med dammusslor i norra Finland. Jag kommer ner hit på blixthala vägar. Det är en mörkmulen morgon med spegelblankt vatten och två plus i luften. Änderna har minskat i antal här. Påfruset inne i vikarna. Någon vigg, knipa och skrake här och där. Jag har problem med att kikaren immar igen. Får koncentrera mig på att lyssna. Talgoxar från strandsnåren, plasket av änder, någon skata. Det droppar under bryggan. Inöver Långösund och Bonäsviken ligger en låg, vit dimma. Det hörs ett "svosch" när den lilla viggflocken vid Bonässtranden packar ihop sig mera. Ljudet av någon knipvinge och en kråka. En avlägsen björktrastflock försöker tjattrande övertyga mig om att det finns tillräckligt med frusna rönnbär kvar för att stanna över vintern. Ett par gråtrutar gör en inspektionsrunda in över Bonäs. Jag hör rösten av en man som pratar i telefon komma närmare. Han skrämmer iväg ett trettiotal vigg, som kommer sättandes ut ur viken, och lägger sig en hundra meter från bryggan. Efter ett tag, när allt är lugnt igen, flyger de tillbaka.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg