Naturdagbok för år 2024. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

6.10.

En gråmulen söndagsmorgon. Jag stannar till på vägen ner hit och spanar ut över Bonäsviken. En hel del änder och vigg ligger där. Ett par ekorrar leker tittut runt en tjock tallstam. Kommer ned till Lökholmen och sätter mig på bryggan. Fem knipor ligger ett femtiotal meter ute i fjärden. En havsörn spanar från en trädtopp på örnudden. Hägern står på sin post borta i vassen vid Långösundet, vaksam som en kinesisk pingisspelare som är redo att hugga på matchbollen i OS-finalen mot Truls Möregårdh, innan den stegar vidare längs stranden. Två storskarvar flyger över mig västerut. Finkflock i luften. En havsörn kommer flygande över Måsön i riktning mot örnudden. Svag vind västerifrån. Korsnäbbar hörs bakom mig. En örn över Tellskär glider mot Dånö. Ännu en skarv, flyger söderut. En stor kajflock på uppemot åttio individer tar örnudden i besittning. De kretsar över trädtopparna tillsammans med kråkor, slår sig sedan ned i träden och verkar uppenbart förgrymmade över något. Kanske är det de stackars örnarna, som inte vågar visa sig alls när kråkfåglarna är där. Knipflocken försvinner långsamt simmande norrut, medan vinden friskar i. Det är skönt att sitta här. Inte alltför kallt. Två gråtrutar lägger sig lojt bredvid en havstrut som ligger och vilar i böljorna utanför Tellskärsudden. Fin möjlighet att mäta skillnaden i storlek mellan de två största trutarterna. En ringduva kommer svepande mot väster. Stuggästerna tycks ha fått eld i sin bastu i vassviken bakom mig nu. Jag lämnar dem och drar hemåt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-10-06 12:02   OBD
Söndagens höjdpunkt!
Tack ska du ha!
 
2024-10-06 21:03   jättensinger
Tack! Det är märkligt att det alltid händer något där.
 
Svar 2024-10-07 10:24   OBD
Ja, men det gäller också att notera vad som händer. Det gör du på ett alldeles utmärkt sätt.
 

Läs mer i bloggen

Lökholmen, Geta, Åland

17.11.

Vilken tajming! Direkt när jag kommer ned hit och sätter mig på bryggan kommer en kungsörn inglidande från Bonäsviken i öster. Det är en ung kungsörn. Dess vita fläckar på vingöversidorna och den långa stjärten med vita indianfjädrar med svart spets samt den lite guldfärgade nacken lyser i solen.  Den går ned lågt över havet, och på sin väg förbi Måsön skrämmer den upp drygt ett tiotal havsörnar, som flyr åt alla håll. Vilken grace! Vilken kraft! Det är det vackraste jag sett i år i fågelväg! Kungsörnen försvinner bort mot Hällöhålet. Det var mäktigt! Vilken tur jag hade! Om man ska se kungsörnar här söderut så är det nu i mitten på november, då de kommer sträckande ned från fjälltrakterna norrut i jakt på föda. Men man ska ändå ha tur om man vill få syn på en. Jag känner mig helt matt efter den upplevelsen! När havsörnarna återhämtat sig börjar de kretsa på över Måsön. Det är bra flygarväder för dem idag; frisk vind från väster. Efter en stund upptäcker jag kungsörnen igen kretsande över Hällö. Den gör en smidig luftvolt och dyker ned på Måsön, där den orsakar kalabalik bland "havsisarna", som sprider ut sig i olika vädersträck. Någon sätter sig i ett träd på örnudden, några andra flaxar omkring över Måsön. Kungsörnen är en mycket mer smidig och dynamisk jägare än den lite större havsörnen. Den kan ta harar och rådjurskid, medan havsörnen äter as, fiskrens och sjöfågel. Kungsörnen går snart till väders igen. På mäktigt V-formade vingar är den i ett huj över Tellskär. Den rör sig snabbt. Dess vita vingundersidor lyser i solen. Den riktigt visar upp sig.  Ett ögonblick senare är den försvunnen bortöver Långösund i norr, medan vi andra sitter med förvåningens finger i häpnadens mun, undrande vad det egentligen var som hände. Några knipor flyger tätt över vattnet ut från Bonäsviken, där de flesta änder sökt lä för vinden. Ett antal trutar flyger planlöst omkring eller ligger som vita klickar långt ute i fjärden. Havsörnarna har fått tillbaka sitt territorium.

Lökholmen, Geta, Åland

10.11.

Sitter vid stranden en bit norr om bryggan och kokar min lunch på spritköket. Det är en lugn, halvklar dag med normaltemperatur, 5 grader. En rådjursbock bölar i skogen strax bredvid mig, samtidigt som en spillkråka flyger över, alldeles nära. På väg ner hit trastflockar och en ensam dubbeltrast, med sitt karaktäristiska flyktläte. Rensoppan smakar salt och gott. Det enda som hörs är ljudet av knipvingar inifrån viken och någon avlägsen kråka här och där. En örn flyger över till Finnösidan och sätter sig i den högsta trädtoppen på spaning. Solen bryter fram och förgyller Hällö- och Dånöstranden. Någon fjädermygga i luften fortfarande. Jag har nu ätit min lunch och spanar ut över den spegelblanka fjärden. Knipor och vigg blandat i mindre flockar. En gräsand klagar så smått från Tellskärssidan. Korp och större hackspett hörs också. En fisk sprätter högt till i den närmsta vassen. Ett gäng kråkor drar iväg in över land. Örnen och jag tävlar om vem som kan sitta kvar längst. Det blir jag som vinner den kampen, för efter cirka en kvart har örnen flugit iväg.

Lökholmen, Geta, Åland

3.11.

November är en favoritmånad. Naturen är kravlös då. Man förväntar sig inte att se och höra något, och allt som man upplever är ett plus. Jag hörde sidensvansar uppe i byn - ett vintertecken. Flockar av björktrast drog omkring på jakt efter rönnbär på väg ner hit. Träden är avlövade nu och höstflytten förbi. Försöker hitta en lucka mellan regnen och höststormarna för min tur till Lökholmen. En större flock sångsvanar drog söderut när jag kom ned till bryggan. Det är mycket knipor och vigg i farten här. Den stora knipflocken från förra veckan ligger kvar ute i fjärden. Även vid Tellskärsstranden och vid infarten till Bonäsviken ligger det änder. Viggar och knipor kommer flygande alltemellanåt. Jag uppskattar det sammanlagda antalet till hundrafemtio stycken. En kall vind maler på från sydväst. Det är dugg i luften, men ibland uppehållsväder. Solen kämpar för att bryta igenom de grå skyarna. En stor kråkflock kretsar över fiskebodarna i Bonäs. De undrar om det vankas någon mat. Ett par korpar kretsar på tätt tillsammans i utkanten av flocken. Morgonens första havsörn kommer flaxande långt bort över Hällö i väster. En gammal havsörn kretsar senare över Måsön och en annan lite högre upp. På mastodonta vingslag försvinner gamlingen bakom örnudden. En mindre flock sångsvan drar söderut över Hällö. Jag upptäcker ett storskrakspar mitt i knipflocken vid Finnöstranden. Det var längre sedan jag såg den vita skrakhanen. Ännu en örn kommer på inspektionstur över Tellskärsstranden. Vinden är kall. Det är dags att röra på sig.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg