Även om jag Inte är en storätare (numera) på fjällvandring så tycker jag att matfrågan är intressant och viktig. En och annan vandrare som jag råkat på har blivit grundligt trött på sin frystorkade "mat", inköpt för dyra pengar i vanlig sportaffär. Den usla maten kan till och med bli droppen som får hemlängtans bägare att rinna över.
Under mina allra första fjällvandringar i tonåren fick jag lära mig att i valet mellan lätt packning och tillräckligt mycket mat skulle det första alternativet bestämma. Helt följdriktigt var mina första fjällvandringar präglade av minimala ransoner som delades upp med absolut rättvisa av den för dagen utsedde matpolisen.
Efter ungefär halva tiden på en sådan färd började nattsömnen karaktäriseras av drömmar som mest handlade om olika läckra middagar. När man sedan kom tillbaka till civilisationen kastade man sig över godis, frukostbullar, läsk och annat. Jag minns att en del åt så att de spydde.
Med tiden ändrade jag åsikt om det där med minimala och tråkiga ransoner, eftersom jag märkte att det var mycket roligare att vara ute i naturen om man hade god och (någorlunda) riklig mat.
Sedan är vi förstås olika. Det som den ene gillar ratas av den andre. Men jag tänkte ändå dela med mig av några tips och en del recept som funkar för mig på fjället. Det är enkel och billig mat. Den är vidare snabblagad och dessutom snål på bränsle. Vikten är också relativt låg.
Så här är några tankar som ni kan ta för vad de är värda för er!
Bröd
Vi som bor i Skåne är bortskämda med fantastiskt bröd. Då tänker jag på de grova, mörka bröd som är bakade enligt äldre tradition. Det moderna utbudet av färdigskivat mjukt bröd som "låtsas" vara grovt är inte alls samma sak.
På vandringar har jag tagit med svart bröd från exempelvis Södervidinge (den hårda kavringen som liknar en mörkbrun tegelsten). Den håller i 10 dagar, smular aldrig och smakar fantastiskt trots att den blir torrare och hårdare med tiden. Även Kochs bageri i Klippan och Tollarps bageri har underbara grovbröd som håller för fjällbruk.
Visst väger grovt färskt bröd mer än knäckebröd. Men det tycker jag det är värt. Dessutom minskar vikten fort den första veckan då man äter upp det som är färskt.
Smör/margarin har jag slutat ha med eftersom det är svårhanterligt. Mina pålägg brukar vara olika mjukostar i tub, jordsnötssmör, kaviar, ölkorv, en liten (och tät!) burk med marmelad, mm.
Hårt bröd och olika former av kex är ju traditionellt, och där är det inte svårt att hitta det som passar.
Ett par gånger under en vandring brukar jag baka bröd på mitt Trangiakök, vilket jag redan har skrivit om tidigare i bloggen. Med lite marmelad till det nybakade känns det nästan som frukost hemma.
Parmesanost - en höjdare!
Det blir en del middagar med pasta och ris. Färskriven parmesanost är underbart att ha till. Jag har inhandlat både minimal visp och rivjärn för matlagning. I somras förbrukade vi 2 hg vällagrad parmesan på 4 pers.
Pasta med tomatsås och korv, 2p
- Spagetti Barilla (200g)
- Frystorkad tomatsås Knorr "Tomatini" (1 påse, 46g)
- 1 chorizokorv (150g) av märket "Schulte" (inköpt på Willys)
- 10 g färskriven parmesanost
Saltat vatten kokas upp. Pastan läggs i och får koka ett par minuter, därefter stå och suga upp av det heta vattnet. Under tiden tillagas tomatsåsen. Korven skivas och får koka med. Då tas alla smakämnen tillvara och inget går förlorat. Pastan kokas sedan upp igen och kokas någon minut tills den är färdig. Servera med lite havssalt. Riv parmesanost ovanpå.
Vikt ingredienser per person: ca 200 gram. Kostnad per person: Ca 12 kr.
Korven är torkad på fabriken, så den är kompakt och hållbar. De som är mycket hungriga kan förstås öka mängden pasta och korv.
Jag har blivit frälst på lättpackning och det ger ju utrymme för bättre och godare mat istället. Jag ligger hellre under en presenning och är mätt än i ett tungt tält och är hungrig.