Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Övernattning med en objuden gäst

Väderleksprognosen hade utlovat hela tio minugrader utanför Lund. Som vanligt var jag skeptisk och misstänkte att SMHI inte skulle hålla sitt löfte. Men jag ville inte missa möjligheten till en kall natt i vindskydd.

Strax efter klockan halv tio på söndagskvällen (igår) krängde jag på mig min gamla ramryggsäck från Fjällräven och vandrade genom det mörka åkerlandskapet. Jag hade klätt på mig rejält för kylans skull och frös inte det minsta. Himlen var svart och stjärnorna gnistrade. Det kändes underbart att ta en lång promenad och avsluta dagen i det fria.

Framme vid vindskyddet bredde jag ut dubbla liggunderlag och dubbla sovsäckar. Sedan skulle det värmas wienerkorv till kvällsmat. Tog fram mitt enkla sommarkök och vanlig Primusgas. Det gick överraskande enkelt att värma vatten och jag kollade på termometern. Den visade bara minus TVÅ! Ja, jag hade det på känn. Hela kvällen hade känts alldeles för varm. Jag skrev ett meddelande till en av mina vänner och klagade. 

Lustigt nog dröjde det bara en kort stund innan temperaturen var nere på minus 6. Jag lugnade mig och efter en stund befann jag mig i sovsäcken. Temperaturen sjönk ytterligare någon grad. 

Tankarna gick hit och dit, men så småningom la jag mig på sidan för att somna. Då hörde jag egendomliga ljud. De fortplantade sig genom vindskyddets trägolv, mina liggunderlag och den hopvikta jackan (min huvudkudde). Dämpade ljud som var svåra att identifiera. Var det mitt hjärta som slog? Eller magens arbete med kvällsmaten? Fast det hade jag ju aldrig hört andra gånger i vindskydd. Kunde det vara ett djur? I vilket fall tycktes det pågå intensiv aktivitet någonstans under mig. 

Så blev det tyst en stund. Men plötsligt skramlade det till vid sovsäckens fotända. Där stod Trangiakastrullen och ett par plastburkar med min frukost. Jag satte mig upp i mörkret och skymtade en skugga som försvann över golvkanten. 

Nog var det ett djur alltid. Och det hade undersökt mina köksprylar. Jag la mig ner igen och funderade. Kling, klang! Nu var djuret tillbaka. Jag trevade efter ficklampan och lyste. Inget syntes. Men jag insåg att det skulle komma tillbaka så länge mina smörgåsar fanns kvar i burken. 

Jag satt med släckt ficklampa och väntade. Och nu blev det en väldig aktivitet vid köksprylarna. Ficklampans sken avslöjade marodören - en mus som rumsterade om rejält. Den brydde sig inte om ljuset och började putta ner burken som stod ovanpå smörgåsburken. Och sedan satte musen tänderna i plasten så det skakade.  Den tänkte inte ge sig så länge det fanns smörgåsar kvar, det var helt klart.

Nu var jag klarvaken, detta måste lösas. En mus kan hoppa, men hur högt? Jag tittade upp i vindskyddets tak. Där fanns tre rejäla metallkrokar längst upp. Perfekt! Jag stoppade in alla plastburkar med mat i ryggsäcken och hängde sedan upp den på en av krokarna (detta påminde mig om en fjällvandring 1974 i Kaitum när det var sorkår och alla vandrare hängde upp sina ryggsäckar i fjällbjörkarna). För säkerhets skulle hängde jag även upp läderkängorna och duntofflorna, på en egen krok. 

Ovan: Så här såg upphängningen ut när jag vaknade. Den höjden klarar inte en mus.

Därefter var det lugnt resten av natten. Jag kunde sova ända tills det ljusnade. De 6-7 minusgraderna hade hållit i sig, men snart började solen värma. Det blev en skön morgon med te och halvfrusna mackor. I träden sjöng grönfinkarna och en tornfalk kom på besök. Och i söder bredde Skånes landskap ut sig miltals. 

Min övernattningsplats.

Skåne vaknar upp och folk åker till jobbet. Det som kommit upp av höstsådden är  fruset, men ändå grönt.  Mitt i det gröna vilar två harar. Någon vinter att tala om har det inte varit i år. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2025-02-17 16:04   BrittMarie
Mysigt! Bortsett från den objudna gästen... Har också haft sånt besök en vindskyddsnatt, mycket irriterande!
 
Svar 2025-02-18 15:49   fowwe
Den vanligaste sortens gäst jag haft i vindskydd är småfåglar, särskilt rödhake. De hoppar upp på golvet när det börjar ljusna och ser om det finns något ätbart. De är inte lika smarta som talgoxar så de försvinner fort igen.
 
2025-02-17 23:33   OBD
Jag utgår från att du hade stängt ryggsäcken ordentligt för som du vet är möss duktiga på att klättra. :-)
Du har tydligen bytt till ett avbärarbälte från Haglöfs. Var det pga slitage eller förbättrade du komforten?
 
Svar 2025-02-18 15:56   fowwe
Jag tror att väggarna i vindskyddet var svårklättrade, även för en mus. Kanske ryggsäcken hängde för högt upp för att den ens skulle känna lukten av mat. I vilket fall gjorde den inget mer försök. Stängning hjälper inte alltid, en mus kan gnaga sig genom en ryggsäck om den känner att det finns mat där.
Avbärarbältet är mycket riktigt ett Haglöfs, köpt i efterhand. Mina Fjällrävensäckar har aldrig haft avbärarbälte som original. Det var tungt på 1970-talet att bära 25+ kg utan avbärarbälte.
 

Läs mer i bloggen

Sarekfärd med många möten (2)

Det snöpliga missödet i slutet av den fjärde vandringsdagen blev en slags avslutning av turens första etapp. Nu väntade fortsättningen – en färd som skulle ta mig genom Sarek till Alkavare och den stundande kyrkhelgen.

Så långt var allt gott och väl, men hur var det med den medfarna foten? Jo, faktiskt inte i mycket sämre skick än när jag somnade på kvällen. Den högra, yttre ankeln var dock mörk och svullen. Det var väl den som tagit den värsta smällen vid fallet. Själva fotleden gjorde inte så ont, men var istället dekorerad med många olika färger. Den smärtade i vissa lägen och var säkert försvagad. Jag kunde nog fortsätta min vandring, men särskilt fort skulle det inte gå.

Sarekfärd med många möten (1)

Diana hade längtat efter att få se in i Sarek igen. Men hur skulle det gå till med bara några få dagar att spendera? Vi valde Suorva som ingång och Vuosskelvágge som tillfartsväg. För mig blev det början på en färd genom delar av Sarek. En färd med oförutsedda strapatser men också spännande möten med människor.

Lördagen den 22 juli 2023 satt jag vid Gällivare station efter ett dygn på tåg från Lund. Ryggsäcken var lastad och jag skulle hämtas upp med hyrbil av min goda vän Diana. Men flyget från Riga till Kiruna var försenat och därmed även hon. Varje förlorad timme knaprade på vår fjällresa, framför allt på hennes. Hon hade bara 3 dygn att spendera och ville så gärna se Sarek igen. 

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg