Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

En natt i vindskydd

Man undrade hur mycket vinter det skulle bli härnere. Men så kom det kallare väder, och i veckan som gick pekade prognoserna på 7-8 nattliga minusgrader och klart väder omkring Lund. Den chansen ville jag inte missa. Det var länge sedan jag tillbringade en kall vinternatt utomhus (nåja, kall efter våra förhållanden).

Jag var inte ute förrän strax före midnatt på fredagskvällen. Vindskyddet ligger vid Krankesjön, och på sommarhalvåret är det mycket folk där. Nu var det förstås helt tomt, och jag väntade inga besök på morgonen heller.

Eftersom jag köpte en ny lätt sovsäck i somras så kunde jag använda den ihop med min gamla ärevördiga Caravan Arctic som väger dubbelt så mycket. Det fungerade fint och värmen kom genast när jag krupit ner i dubbelsäcken.

Sen gällde det att somna skönt också. Jag sover nästan aldrig med mössa, men det hade jag på mig nu. Det var lite störande. Ännu mer störande är att jag inte gillar att somna på rygg. Men att vrida och vända på sig när man har slutit till kokongen är inte så lätt. Fast det lyckades ändå, med min mjuka fleecetröja som en slags huvudkudde.

Jag slumrade så småningom in. Det kändes lite ovant, och då sover man inte lika gott som vid mildare väder. Jag vaknade till ibland och undrade om jag hade sovit överhuvudtaget. En gång blev jag väckt av en råbock som förde oväsen utanför.

Men till slut sov jag gott, och det dröjde tills tidigt på morgonen innan jag kände att jag började bli lite småkall. Dessutom hade ett annat problem dykt upp. Utandningsluften hade under natten kondenserat efterhand, så det närmaste tyget på sovsäcken var lite vått. Inget stort problem, men jag har i nuläget ingen idé om hur man åtgärdar sådant i framtiden.

Jag kunde sova vidare ett par timmar till. Vid sjutiden hade det ljusnat, och då kände jag ingen lust att sova vidare. Nu var det dags att besöka en buske och därefter förbereda frukost. Första åtgärden var att värma upp gasbehållaren i sovsäcken en kvart. Jag tog fram all min stela frukostmat, och med uppvärmd gas var det lätt att koka vatten till té. Vattnet hade inte frusit, men för säkerhets skull hade jag tagit med en extra termos med uppvärmt vatten. Frukosten smakade härligt, men gissa om allt pulande med bara fingrar fick händerna att kännas som isbitar. Det blev uppvärmning av händerna i omgångar.

Kylan ger andra problem också som inte är lätta att komma tillrätta med. Mina två digitalkameror tappar ofelbart batterikraft, likaså mobiltelefonen. Ingen katastrof för bara en natt, men hur gör man vid en längre tur utan kontakt med civilisationen?

Nöjd med natten packade jag in grejorna i bilen. Termometern visade då -5 jämfört med -7 då jag gick och la mig. Dagen blev sedan helt underbar och klar, och det blev både promenerande i skogen och fågelskådande på alla möjliga ställen runt Vombs ängar.

En av min drömresor är att göra en vintertur i Sarek. Men det lär väl inte bli det närmaste året i alla fall. Och jag behöver träna på många fler moment innan jag känner mig redo för det.

 PS. Nästa dag hade jag egentligen inte tänkt vara ute, hade andra planer. Men denna sköna norrlandsuggla dök upp på andra sidan Krankesjön, så när jag fick veta det så stack jag direkt.

Hökuggla

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-15 21:18   peter1969
Kul med fler som övernattar i "det fria" även på vintern. Det där med batterier är ju ett problem på vintern. Mobilen och extrebatterier till kameran brukar jag ha så nära kroppen som möjligt så att de inte blir kalla. Det bästa vore nog att ha någon form penningbälte eller liknande eftersom underkläderna saknar fickor. Att ha det i innerfickan på jackan tror jag kan bli för kallt.
 
2009-02-16 07:30   brigas
Det blir lite rått,och alla konstiga ljud!!!
Fin uggla på bilden.
Batterier;man får väl ha dem inpå kroppen,och dessa platta mjuka solcellspaneler måste ju vara brukbara på längre tur
 
2009-02-16 08:27   Annicas fjällängtan
Ja det låter ju ganska beskedligt med 7-8 grader här i Skellefteå har det varit ganska mycket mer. jJg har en caravan 1000 sen 70-talet . den funkar än men dunet har ju tryckts ihop lite.
 
2009-02-16 09:20   Islusen
Fin pippi! Det är visst många här som drömmer om att vinterfärdas i Sarek - vem vet, kanske slår ni er ihop och vi får se en hel liten karavan med Utsidare där om ett par år...
 
2009-02-16 10:47   peter1969
Vinterfärder under perioden mars-maj vore inte fel men under januari-februari är dagarna så korta så då håller jag mig hemma.
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg