Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Grindarna vid Suorva

För vandrare och skidåkare med Sarek som mål är fördämningen vid Suorva en viktig förbindelsepunkt. Det är ofta här man påbörjar - eller avslutar - sitt Sarekäventyr. Det är därför betydelsefullt att denna grind hålls öppen, och så har det hittills alltid varit.

Fortsatt öppen grind

Eftersom jag hört rykten om att policyn kanske skulle ändras har jag varit i kontakt med ansvarig person på Vattenfall AB och ställt några frågor. Jag fick dessbättre beskedet att policyn står fast: grinden kommer även i framtiden att vara öppen hela året.

Grinden vid Suorva. Inte världens mest inspirerande plats men bra att den finns som ingång till fjällvärlden. Fotot är taget i mars då jag passerade här med skidor. Grinden består av dels en stor grind för bilar, dels en liten grind för gående. Gånggrinden saknar lås och öppnas med ett vanligt handtag.

En annan grind - dock ofta stängd

Det är värt att observera att längre upp på vägen mot Ritsem finns en annan gånggrind i stängslet. Den är inte alltid öppen, och det är inte meningen att man ska använda den. Men det finns risk att man hamnar vid den av misstag, t ex om man kommer från fjället och söker sig fram till Ritsemvägen.

När man kommer från fjället ska man alltså följa den asfalterade bilväg som slingrar sig genom fördämningsområdet (utsatt på fjällkartan). Då kommer man till bilgrinden (obs, ej avsedd för turister) och den öppna gånggrinden. Man ska inte gå uppe på fördämningsvallen, då är det risk att man missar den öppna grinden och hamnar vid fel grind. Som alltså kan vara låst.

Bussförarna vet

Om man kommer med buss från Gällivare och ska stiga av vid Suorva stannar bussföraren nära den rätta grinden. Likaså stannar de om man står vid vägen och väntar på att bli upphämtad när bussen passerar.

Därmed är saken kollad. Jag kommer för egen del att använda grinden om en knapp månad då det är dags att ge sig ut och vandra igen!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-05-29 13:03   insco
Kan man alltså köra in med bil?
 
2012-05-29 13:55   fowwe
Bra, det var ju en viktig fråga. Enligt skylten på grinden är det förbjudet att uppehålla sig i området utan tillstånd. Vilket bland annat innebär bilförbud för allmänheten. (Efter din kommentar har jag tillfogat ett påpekande i texten om detta.) Däremot anses uppenbarligen vandrare och skidåkare ha ett generellt "tillstånd"!
 
2012-05-29 18:42   tbergman
Bra Fowwe att du kollat upp detta. Då känner jag mig lugnare inför min vandring, som avser starta där, i slutet av augusti i år.
 
2012-05-31 20:22   joru
Bra att veta, senast vi gick där så kunde man passera men det var några år sedan :).
 
2012-06-07 08:30   dianasiv
:) använda grinden om en knapp månad..... Fint!
 
Svar 2012-06-09 11:13   fowwe
Och själv har jag börjat packa så smått - och tänka på Sarek!
 
2012-06-21 16:18   nallo
hej. ska du sarek vandra runt 26/6 ? Vet du något om hur snöförhållandena är nu?
Mvh
Thomas J
 
Svar 2012-06-22 10:10   fowwe
Hej Thomas! Ja, jag är snart på väg. Men det sägs vara mycket snö fortfarande på kalfjället. Bra information i den här tråden om snöläget:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=70626
Där avhandlas också raset över Ritsemvägen.
 
2012-06-21 16:18   nallo
hej. ska du sarek vandra runt 26/6 ? Vet du något om hur snöförhållandena är nu?
Mvh
Thomas J
 

Läs mer i bloggen

Sarekfärd med många möten (2)

Det snöpliga missödet i slutet av den fjärde vandringsdagen blev en slags avslutning av turens första etapp. Nu väntade fortsättningen – en färd som skulle ta mig genom Sarek till Alkavare och den stundande kyrkhelgen.

Så långt var allt gott och väl, men hur var det med den medfarna foten? Jo, faktiskt inte i mycket sämre skick än när jag somnade på kvällen. Den högra, yttre ankeln var dock mörk och svullen. Det var väl den som tagit den värsta smällen vid fallet. Själva fotleden gjorde inte så ont, men var istället dekorerad med många olika färger. Den smärtade i vissa lägen och var säkert försvagad. Jag kunde nog fortsätta min vandring, men särskilt fort skulle det inte gå.

Sarekfärd med många möten (1)

Diana hade längtat efter att få se in i Sarek igen. Men hur skulle det gå till med bara några få dagar att spendera? Vi valde Suorva som ingång och Vuosskelvágge som tillfartsväg. För mig blev det början på en färd genom delar av Sarek. En färd med oförutsedda strapatser men också spännande möten med människor.

Lördagen den 22 juli 2023 satt jag vid Gällivare station efter ett dygn på tåg från Lund. Ryggsäcken var lastad och jag skulle hämtas upp med hyrbil av min goda vän Diana. Men flyget från Riga till Kiruna var försenat och därmed även hon. Varje förlorad timme knaprade på vår fjällresa, framför allt på hennes. Hon hade bara 3 dygn att spendera och ville så gärna se Sarek igen. 

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg