Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

En ubåt i Vombsjön

Lunds kommun innehåller många naturområden som drar till sig fåglar, och därmed också fågelskådare. Kommunen är en inlandskommun, vilket innebär att många kustfåglar sällan syns till. Vissa arter i princip aldrig. Men vi har två sjöar där det året om finns änder och gäss. Den största är Vombsjön, med en yta av ca 12 kvadratkilometer. Inte jättestor alltså, men faktiskt inte så liten heller. Särskilt under höstarna strövar jag utmed stränderna, mest den sydvästra där det växer fin tallskog som är ca 200 år gammal och som planterades för att stoppa sandflykten.

Igår plingade det till i mobilen. Det hade upptäcks en riktig raritet, en svartnäbbad islom. Troligen en fågel som de flesta inte hört talas om. Den är ännu större än de smålommar och storlommar som häckar här i landet, en verklig jätte som kan bli bortåt 90 cm lång. Närmast häckar den på Island där jag sett den. Under framför allt höstarna kan man sällsynt se den flyga förbi utmed kusten, även i Skåne. Och nu hade alltså ett exemplar landat i inlandet, i min hemkommun! Så vitt jag vet har den aldrig setts här tidigare.

Men åka kunde jag inte, jag var på lägenhetsvisning med en av mina söner. Så det fick bli ett försök idag istället. Jag hoppades att den skulle ligga kvar, men man vet aldrig med fåglar. Ibland är de försvunna efter bara några minuter.

Och med lite hjälp från andra, och en språngmarsch genom Vombs fure, så kom jag ner till stranden där man kunde spana efter den. Och den var inte svår att hitta, den låg bara ett par hundra meter ut från stranden!

Ovan. Lommen pustar ut efter en serie dyk. Att detta är en ungfågel syns på fjällmönstret på ryggen. Dessa fåglar håller sig mycket under vatten. Ibland andas de bara några sekunder innan de dyker igen. Det kan dröja minuter innan de kommer upp. Lägg märke till den otroligt grova, dolkliknande näbben.

Stilstudier.

En lustig detalj i sammanhanget är att den 9 december såg jag troligen just denna fågel när jag gick utmed stranden. När jag tittade i min handkikare över sjön fanns en kraftig, mörk lom plötsligt i synfältet en bit ut på vattnet. Efter bara några sekunder dök den. Jag kastade mig över min systemkamera med teleobjektivet, men den syntes inte mer och skogen skymde dessutom. Jag kunde inte tro att jag sett rätt, och intalade mig att det nog var "något vanligt". Jag hade för övrigt helt andra saker att tänka på - livet innehåller ju sådant som faktiskt är mycket viktigare än en sällsynt fågel. Och strax hade jag glömt alltihop. Men några gånger därefter kom jag att tänka på den igen och undrade vad jag egentligen hade sett. Även om det väl inte går att bli helt säker så tror jag att det var denna.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-12-29 18:58   OBD
Grattis!
Vi hade en vitnäbbad islom här uppe juni/juli 2013. Då var det "massinvandring" av fågelskådare, fotografer och även "vanliga" människor här. Jag förmodar att det varit ganska många besökare där nere nu även om vädret var litet kyligare än vad det var här juni/juli 2013.
 
Svar 2017-12-30 15:08   fowwe
Tack, Bertil! De bägge arterna av islom drar förstås till sig skådare. Vilken som är mest ovanlig i landet vet jag faktiskt inte, men det landade en vitnäbbad för ett tiotal år sedan i grannsjön. Den flög vidare ganska omedelbart, till skillnad från den här. Det var en hel del folk som tittade på denna, folkfest i det mindre formatet. Alla pratade med alla, vare sig man kände varandra eller inte. Herrar och damer blandat (mest herrar, dock). Fotograferade, skrattade, skämtade. Fågeln var rena underhållningen och gjorde alla på gott humör. Väldigt kul, faktiskt.
 
2018-01-02 17:35   ulindh
Så fin lom, det blev ett kryss till i fågelboken då? :-) Det är positivt också om det samlar folk och blir fin stämning bland besökarna.
 
Svar 2018-01-03 22:45   fowwe
Mjae, krysset fanns väl där sedan tidigare. ;-) Men skådare har ofta flera listor, så kryss i lundalistan blev det. Överhuvudtaget är det ganska gemytligt bland fågelskådare när man samlas kring en fågel som villigt visar upp sig. Är fågeln svårsedd eller i hastig rörelse kan det däremot bli stress och irritation. Inte alls lika kul.
 
Svar 2018-01-03 22:51   fowwe
Mjae, krysset fanns väl där sedan tidigare. ;-) Men skådare har ofta flera listor, så kryss i lundalistan blev det. Överhuvudtaget är det ganska gemytligt bland fågelskådare när man samlas kring en fågel som villigt visar upp sig. Är fågeln svårsedd eller i hastig rörelse kan det däremot bli stress och irritation. Inte alls lika kul.
 
2018-01-03 10:01   Swift
Trevligt med denna lom-rapport! Du har ju förmånen att bo i Skåne där det är gott om både fåglar och skådare, vilket tillsammans ger många spännande rapporter. Motsatsen kan väl sägas gälla i fjällen där rapporteringen är minst sagt sparsam. Min kamrat och jag lyckades dock hitta en svartnäbbad islom vid Hukejaure för några år sedan. Vi såg den från stugfönstret. En gammal fågel i sommardräkt väckte tanken - tänk om den häckar här! En sensation i så fall. Vi fick aldrig svar på frågan. Stugvärdsparet menade att de kommer varje år, men det framgick snart att de inte kunde skilja de olika lomarterna från varandra.........
 
Svar 2018-01-03 23:05   fowwe
Ja, Skåne är ju ett fantastiskt fågelland, även på vintern. Nästan allt som finns i, eller passerar, Sverige syns här. Sedan tycker jag att fjällskådningen är väldigt charmig. I t ex stora delar av Laponia sker den ju helt utan digitala hjälpmedel som larm och annat. Det är enormt "underskådat" i Lappland, mycket spännande finns säkert som ingen hinner upptäcka. Och svartnäbbad islom i fjällen är tungt, den hade jag gärna velat se där. Den hade väl hälsat på från norska sidan, tänker jag.
 

Läs mer i bloggen

Övernattning med en objuden gäst

Väderleksprognosen hade utlovat hela tio minugrader utanför Lund. Som vanligt var jag skeptisk och misstänkte att SMHI inte skulle hålla sitt löfte. Men jag ville inte missa möjligheten till en kall natt i vindskydd.

Framme vid vindskyddet bredde jag ut dubbla liggunderlag och dubbla sovsäckar. Sedan skulle det värmas wienerkorv till kvällsmat. Tog fram mitt enkla sommarkök och vanlig Primusgas. Det gick överraskande enkelt att värma vatten och jag kollade på termometern. Den visade bara minus TVÅ! Ja, jag hade det på känn. Hela kvällen hade känts alldeles för varm. Jag skrev ett meddelande till en av mina vänner och klagade. 

Sarekfärd med många möten (2)

Det snöpliga missödet i slutet av den fjärde vandringsdagen blev en slags avslutning av turens första etapp. Nu väntade fortsättningen – en färd som skulle ta mig genom Sarek till Alkavare och den stundande kyrkhelgen.

Så långt var allt gott och väl, men hur var det med den medfarna foten? Jo, faktiskt inte i mycket sämre skick än när jag somnade på kvällen. Den högra, yttre ankeln var dock mörk och svullen. Det var väl den som tagit den värsta smällen vid fallet. Själva fotleden gjorde inte så ont, men var istället dekorerad med många olika färger. Den smärtade i vissa lägen och var säkert försvagad. Jag kunde nog fortsätta min vandring, men särskilt fort skulle det inte gå.

Sarekfärd med många möten (1)

Diana hade längtat efter att få se in i Sarek igen. Men hur skulle det gå till med bara några få dagar att spendera? Vi valde Suorva som ingång och Vuosskelvágge som tillfartsväg. För mig blev det början på en färd genom delar av Sarek. En färd med oförutsedda strapatser men också spännande möten med människor.

Lördagen den 22 juli 2023 satt jag vid Gällivare station efter ett dygn på tåg från Lund. Ryggsäcken var lastad och jag skulle hämtas upp med hyrbil av min goda vän Diana. Men flyget från Riga till Kiruna var försenat och därmed även hon. Varje förlorad timme knaprade på vår fjällresa, framför allt på hennes. Hon hade bara 3 dygn att spendera och ville så gärna se Sarek igen. 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg