I förrgår kväll tog jag cykeln i skymningen och cyklade upp till Hardeberga stenbrott som ligger strax öster om Lund. Här bor två berguvar som häckar varje år.
I vanliga fall är berguvshäckningar hemliga, men inte här. Dessa uvar är s k visningsuvar, och det har blivit iordningsställt två obsplatser invid de lodräta stenbrottsstupen. När skyningen närmar sig kan man (ofta) höra hanen ropa "ooh... ooh...". Ibland kan man se någon av uvarna sitta i en bergvägg på dagen också. Men de är svåra att upptäcka med handkikare. Man behöver nästan alltid en tubkikare, eftersom man sällan ser dem på närmare håll än 200 meter.
I förrgår kväll ropade uven igen. Det var första gången i år som jag hörde det, men den har nog ropat lite nu och då under hela vintern. Jag kunde inte se den, verkade som den satt mycket långt borta.
Vissa gånger har jag fotograferat någon av uvarna. Det är inte det lättaste, för ljuset är nästan alltid uselt på vinterkvällarna, och de är långt borta. Det blir till att fotografera genom tubkikaren.
Jag tycker att ugglor är fascinerande djur. De är lite hemlighetsfulla eftersom man mest ser eller hör dem när det är mörkt eller nästan mörkt. På dagen håller de flesta ugglor sig gömda.
Berguven är dessutom enormt stor, nästan som en örn. De fånger lätt råttor, kråkor, harar och annat. Kanske stryker en och annan tamhöna och katt med. Förr i tiden dödade man många beguvar när man stötte på boet i skogen eller i någon klippbrant. Det fanns en rädsla för denna stora fågel som man med viss fantasi kunde få till ett troll.
Berguven är värd ett bättre öde än att falla offer för människans rädsla eller ovilja.
Under 2009 kommer det att vara en inventering av berguvar i hela Sverige, och alla rapporter om berguvar och häckningar tas tacksamt emot av ansvariga.
Om du som läser detta råkar höra eller stöta på berguv (och kanske till och med bo eller ungar) så ta kontakt med någon fågelkubb eller ornitolog. Sprid inte ut informationen till allmänheten och kontakta inte massmedia. Häckningsplatser ska hållas så hemliga som möjligt, eftersom uven kan bli störd och överge häckningen om den får för närgången uppmärksamhet.
Ibland kommer uvar in i samhällena på vintern, och då får de förstås mycket uppmärksamhet och blir till spännande nyheter i lokaltidningarna.
Det är roligt att berguven, som för en del år sedan var sällsynt och hotad, verkar ha gjort en återhämtning. Detta mycket tack vare räddningsaktioner med utplantering. Vi skulle vara mycket fattigare utan denna ståtliga och respektingivande fågel.
Om man vill läsa mer om just de här uvarna så går man in på länken
och väljer därefter "Fågelskydd" och "Berguv" i listan till vänster.
I norrbotten pågick förr ett projekt där berguvar föddes upp och sen fick lära sej leva själva ute i frihet.Vet inte hur beståndet här är numera,jag har aldrig själv haft förmånen att se en.
Rapporterar man på samma ställe i alla fall dvs Svalan?
art värd att bevara!!! Fantastiskt djur!!!!
På Sveriges Ornitologiska Förenings hemsida (SOF) står något om inventeringen. Det hade gärna fått stå ännu mer info, tycker jag.
Ett tidigt vårtecken!
Pär