Matinspiration och recept

Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova dig fram under vintern och våren och se hur gott det blir.

Av: ulindh

Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova dig fram under vintern och våren och se hur gott det blir.

Det går åt mycket energi på turerna ute och genom att planera en meny blir det lättare att få till det där lilla extra kring måltiderna. Har du köpt färdiga frystorkade rätter vinner de mycket på att kryddas lite extra, då är det exempelvis bra att ha med örtkryddor av olika slag, rostad lök, vitlökspulver, parmesanost, chiliflakes eller andra tillbehör som du gillar.

I väntan på att maten blir klar är det gott att  ha något att tugga på exempelvis kex med röror som hummus, pesto, tapenade eller ost. Nötter och torkad frukt är också smaskigt.

Här är några tips på saker att prova att torka och göra egna rätter av:

Grönsaksröra. Fungerar bra som bas i olika rätter eller för att krydda upp färdiga frystorkade rätter.

Torka purjolök. Går att använda som smakförstärkare till det mesta och även att strössla över en färdig rätt.

Råstekta rotfrukter

Torka fisk.

Torka kött i bitar.

Banangodis. Gott att äta som det är eller som topping på en chokladpudding, i blåbärssoppan med mera.

Fruktremmar. Alltid gott och enkelt att ha med sig.

Bland artiklar och bloggar här på Utsidan finns en hel del inspiration och bra tips på menyer och vad som är bra att tänka på. Vi har samlat några länktips här:

Mat och kosthållning för Gröna bandare, fjällfarare och långturare.

Fjällmat deLux.

Vandringsmeny Sarek 2016.

Matinspiration - ett gästinlägg.

7 sätt att förkorta tillagningstiden på friluftsmat.

Utsidans receptsamling.

I forumet finns riktigt "matnyttiga" trådar:

Vilken (god) maträtt tar ni alltid med er ut? .

Torka mat.

Meny á la fjällvandring - hur ser din matsedel ut?

Recept på torkad middagsmat.

Lyx i fält..

Lyxmat på vinterturer.

Dela gärna med dig av dina bästa recept och fyll på vår receptsamling. Lägg in det i vår receptbank via skrivbordet. På sidan "Välj dokumenttyp" väljer du "Recept"

Läs mer

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Oskars Sarekdagbok 2024

Medlemmen Oskar Thulin och hans nyfunna vandringskompis Imren vandrade i somras genom dalgångarna Guhkesvágge, Ruohtesvágge och Basstavágge. 5 kommentarer

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg