7 sätt att förkorta tillagningstiden på friluftsmat

Genom att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten sparar du inte bara bränsle utan får också mat snabbt. Här är sju sätt att få maten klar snabbare.

Av: ulindh

Det är ofta en fördel att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten. Främst för att spara bränsle men även för att få mat snabbt då du ofta är hungrig. Här är sju sätt att få maten klar snabbare:

1. Använd finfördelad mat

Mindre och tunnare bitar av kött och grönsaker både blöts upp och tillagas snabbare än stora bitar. För att skära tunna skivor av kött kan du skära det fruset. Tunna skivor av grönsaker gör du enklast i en matberedare.

 

2. Förväll grönsaker innan du torkar dem

Om du förväller grönsaker innan torkning så kommer de både att blötas upp och tillagas snabbare än om du torkar dem råa. De behåller även färgen bättre när du förväller dem.

 

3. Blötlägg maten innan tillagning

Blötlägg maten innan tillagning så förkortar du koktiden avsevärt. Det går även att blötlägga ris och pasta i kallvatten.

 

4. Kort koktid på pasta och ris

Det säger sig självt att kort koktid på pasta, ris och bulgur förkortar tillagningstiden. Ta några minuter och botanisera på kolhydratshyllan i din matbutik. Vilken pasta (förutom snabbmakaroner) har kortast koktid? Hur kort koktid har det snabbaste riset? Ibland kan couscous och bulgur vara ett snabbt och bra alternativ till ris och pasta.

 

5. Laga mat i en gryta

Om du lagar maten i en gryta, till exempel risotto, så innebär det färre moment vilket snabbar på tillagningen. Andra bra rätter som lagas i en gryta är linsgryta, grönsaksgrytor och soppor.

 

6. Förbered och packa måltiden

Om du packar måltiden på ett smart sätt så behöver du inte lika lång tid innan den kokar på stormköket. Packa maten separat för varje måltid, med kryddor och alla tillbehör.

 

7. Använd ett effektivt kök

Ett effektivt kök förkortar koktiden, speciellt under kallare årstider. På vår, sommar och höst är gas tillräckligt effektivt. På vintern fungerar bensinkök bäst.

(Artikeln är tidigare publicerad på Friluftsmeny.se) 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2018-05-25 14:03   Kotten
Bra tips - särskilt med hur man kan skära riktigt tunt. Själv brukar jag använda filékniv eller laxkniv till det, och skär ungefär som om jag ska skära för sashimi.
 

Läs mer

Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och ...
Om du vill torka egen mat till sommarens turer kan det vara bra att börja fundera och planera nu. Här får du lite tips för att komma igång.

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg