Lars har gjort över 70 förstapaddlingar: ”Häftigaste floden i Sarek”

Forspaddlaren Lars Larsson har en gedigen meritlista och blev nyligen den första svensken att paddla floden Njoatsosjåhkå i Sarek. ”Det är den häftigaste tur jag någonsin gjort”, säger Lars Larsson.

Av: Alicia Schumacher

Foto: SVT 

Föreställ dig att du och dina tre bästa paddlingsvänner vandrar från Kvikkjokk och vidare rakt ut i Sarek, helt i obanad terräng. Ni vandrar fyra och en halv mil under tre dagar. Myggen surrar i öronen och knotten biter er överallt. På ryggen bär ni varsin 45 kilo tung kajak i ett väldigt primitivt bärsystem: ovadderade lättviktselar, ingen stomme och inget vadderat höftbälte. Allt ni behöver bär ni i kajakerna men ni har en ständig oro att selarnas små plastspännen ska gå sönder. Det skulle i så fall haverera hela expeditionen. Målet för vandringen är floden Njoatsosjåhkå som kan beskrivas som det mest intressanta vattendraget i hela Sarek för en forspaddlare. Väl framme lägger ni i kajakerna och paddlar genom vilt forsande vatten under tre dagar tillbaka till Kvikkjokk. Med vetskapen om att ingen annan svensk har paddlat denna sträcka tidigare.

För forspaddlaren Lars Larsson var det här en dröm han haft i över 15 år och i juli förra året blev den verklighet. Hela äventyret visas nu i den nya SVT-serien ”Det gränslösa

– Att vandra i tre dagar låter kanske inte mycket för vanliga fjällvandrare, men när det gäller forspaddling i Sverige händer det i princip aldrig. Jag tror inte någon svensk paddlare har gått så långt för en tur i Sverige bärandes på en riktigt forskajak i plast. Det är väldigt slitsamt att göra en sådan här expedition, säger Lars Larsson.

Lars Larsson brinner för paddling. "Det är en fantastisk sport". Foto: SVT 

Lars och hans paddelkompisar Simon Berglund, Stefan Petterson och Dennis Franzen blev de första svenskarna att paddla floden Njoatsosjåhkå*. Floden har tidigare paddlats av utländska personer men då har de använt uppblåsbara kajaker eller flugit in med helikopter. Idén för äventyret kom när Lars och Simon Berglund paddlade Tarraätno i Tarradalen 2008 och såg Njoatsosjåhkå på håll.

– Floden har kallts Vattenfallens dal och det är ju som musik för en forspaddlares öron. Sarek är den häftigaste och vildaste platsen i landet och det här är den häftigaste floden i det området. Efteråt var det en fantastisk lättnad att vi tagit oss i mål, säger Lars. 

Lars har en lång meritlista som paddlare och har tävlat på hög nivå i flera olika grenar. Men att han fastnade för paddling från första början är lite av en slump. År 1984 ville 9-åriga Lars och hans kompisar bygga en flotte att leka med i tjärnen hemma i Hälsingland. I samband med det såg hans föräldrar en annons om kanotskola och tänkte att det var bra att Lars fick lära sig vattenvett.

– Jag började i kanotskolan och sedan var jag fast, säger Lars.

Efter tio år i freestylelandslaget och flera medaljer, bland annat titlarna svensk mästare i freestyle och kajakcross, var det något annat som lockade Lars.

– År 2008 kom vändpunkten. Då insåg jag att mitt mål inte är att vinna EM i freestyle. Det jag egentligen drömmer om är det stora äventyret och mer äventyrspaddling. Då började jag satsa allt på det och jag har inte tävlat sedan dess, säger Lars.

Lars paddlar Enan i Jämtland. Foto: Sebastian Törngren

De senaste 25 åren har han gjort över 70 förstapaddlingar, vilket innebär att han har varit den första personen någonsin att paddla just det vattendraget.

– De 70 förstapaddlingarna är högt och lågt. Ibland går man på en nit och det visar sig inte alls vara bra paddling. Men allting är värt att paddlas minst en gång och någon måste ju testa.

En del av hans förstapaddlingar har kommit att bli riktiga klassiker, till exempel älven Enan i Jämtland som han tillsammans med David Levrén var först att paddla år 2009. Det har blivit ett högt värderat paddelvatten och ett av Sveriges populäraste.

– Norrmän åker hit för att paddla Enan trots att de har jättebra vatten i Norge. En annan grym förstapaddling var när vi körde övre Vålån år 2007. Det är också en klassiker, säger Lars.

Hur hittar du vattendragen?

– Jag älskar kartor och sitter ofta och letar efter vattendrag där det är mycket höjdkurvor. Jag har ett stort Excelark där jag lägger in data om fallhöjder och räknar fram vart det kan vara bra paddling. Det krävs två saker för en bra fors: en viss mängd vatten och en fallhöjd. Men det får inte vara för mycket för då går det inte att köra. Idag finns det också bra satellitbilder och på dem blir det kritvitt där en fors är som allra bubbligast och mest kraftig. 

Lars paddlar Njoatsosjåhkå. Foto: SVT 

Förutom att utforska nya älvar och vattendrag erbjuder Lars kurser i forspaddling och driver både en hemsida och en Facebook-grupp om forspaddling. Men vad får egentligen en människa att hänge sitt liv till paddling och kasta sig ut i forsande vatten? För Lars är det känslan av att vara mitt i ett av de fyra elementen.

– Att befinna sig mitt i forsande vatten är en unik upplevelse. Det är få sporter som kan jämföra sig med den känslan. Det som är speciellt är att vatten är ett dynamiskt element där allt rör sig och det finns en enorm energi i vattnet. Att befinna sig mitt i det här är en otroligt häftig upplevelse.

Hur tänker du kring risker?

– När man gör en förstapaddling vet man inte vilka risker och faror som lurar under ytan eller vad som väntar efter nästa krök. Då får man vara extra försiktig och reka noggrant så att man inte missar något. Men det är det som gör det spännande. Det är extra fokus på säkerhetstänk vid en förstapaddling än om man paddlar något man känner till väl.

Lars vill inte sprida bilden av att all forspaddling är livsfarlig utan han jämför det med att åka skidor.

– Man kanske tittar på friåkingsfilmer där de gör farliga åk och kastar sig ut från höga klippor men det är ju ingen som ifrågasätter att en treåring åker i barnbacken. Det är samma sport men allting handlar om vilken plats man väljer att åka på, säger Lars och fortsätter:

– Med rätt utrustning och kunskap så är forspaddling inte en farlig sport. Det jag gör är ju lite extremt men man väljer ju själv svårighetsgraden. Det kan bli hur farligt och hur svårt som helst men samtidigt kan du också välja motsvarigheten till barnbacken. En lätt strömmande å lämpar sig för både gammal och ung. Det är en fantastisk sport och det finns verkligen något för alla. 

*Då det inte är tillåtet att paddla i nationalparken började de paddlingen direkt utanför parken, söder om bäcken Goabrekjågåsj.


Lars tipsar: Börja med forspaddling

  1. Börja med att gå en grundkurs, det kan räcka med 2-3 dagar. Antingen via en kanotklubb, men det är oftast lättare via kommersiella aktör.
  2. När du har grundkursen: gå med i en kanotklubb som håller på med forspaddling. Paddla inte ensam, utan var med i en klubb där du kan hitta paddelkompisar.
  3. Det är smart att träna i ett badhus på vintern, bland annat för att lära sig eskimåsväng. Om man kan det får man en stegrad utvecklingskurva.
  4. Kolla in forspaddling.se, vilket är mötesplatsen för svenska forspaddlare. Gå även med i Facebookgruppen "Forspaddling". Där kan du ställa vilken fråga som helst och få svar från andra forspaddlare.

Serien "Det gränslösa"

I SVT-serien får tittarna möta tre av Sveriges främsta extremsportare och följa med dem på på en resa genom Nordens vildmarker: Evelina Nilsson, freeride-skidåkare, Freddie Meadows, surfare, och Lars Larsson, forspaddlare. 

"Det gränslösa" följer vattnets kretslopp, från nyfallen snö i fjällvärldens majestätiska landskap, via dånande forsar i Sveriges mest avlägsna dalgångar, till de stormiga vågorna längs Östersjöns otämjda kust.

Serien går att se på SVT Play och på onsdagar kl 22.10 i SVT 1. De två avsnitten om Lars går att se från onsdag 12 mars på SVT play och 12 och 19 mars i SVT 1. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2025-03-01 18:10   peter1969
Vad jag vet så är det strängt förbjudet att paddla i Sarek. Har jag missat något?
 
Svar 2025-03-01 19:55   Bandersson
Ja det är förbjudet att paddla i Sarek men Njoatsosjåhkå är en gränsälv. Västerut är allt tillåtet så han skulle kunna hävda att han inte befinner sig i Sarek. Men det gäller i så fall älven söder om Goabrekjågåsj. Dit är det drygt 25 km. Lars Larsson säger att han vandrar 4,5 mil från Kvikkjokk innan han sätter i kanoten. Startade han ovanför Goabrekjågåsj gör han något olagligt
 
Svar 2025-03-03 16:36   Alicia Schumacher
Hej! Lars och hans team började paddla precis utanför nationalparken.

Från Kvikkjokk vandrade de norrut till Pårek (Boarek) som ligger vid foten av Pårtemassivet. Därifrån gick de mer västerut med isättning söder om bäcken Goabrekjågåsj och utanför nationalparken. De vandrade långt uppe på fjället istället för i dalgången pga svår framkomlighet, videsnår och inkommande bäckar. Att distansen blev 4,5 mil beror på alla små krokar och avstickare de behövde göra för att ta sig fram.
 
Svar 2025-03-03 18:15   Bandersson
Hela Njoatsosvágge borde ha ingått i Sareks nationalpark precis som föreslogs i nationalparksplan för Sverige 2008. Tyvärr blev det inte så. Idag är hela nedre västra dalen i stort sett oskyddad. Man kan åka helikopter till gränsen vid Goabrekjågåsj. Men hur är det med Njoatsosjåhkå? Finns det en västra sida som inte tillhör nationalparken? I dokumenten om gränsdragningen från 1910 står det: ”Från Tarreluopal går gränsen mot öster och följer först en liten bäck, som kommer från norra sidan af det fjäll, som åt öster begränsar sistnämnda plats, och fortsätter sedan utefter Låptåvakjaures vattendrag, till midt för sänkan söder om Kåbrek, där den går mot öster, följande en bäck, som utfaller i Njåtsosjokk. Gränsen följer sedan detta vattendrag utför dess lopp, till dess att det mottager tillflödet Säkokjokk (Matirjokk), därifrån uppför sistnämnda vattendrag, till dess detta gör en tvärkrök mot norr.” Jag utgår från att Lars och hans team har utrett hur denna gränsdragning ska tolkas. Går gränsen mitt i jokken eller ligger hela Njoatsosjåhkå nedanför Goabrekjågåsj utanför nationalparken? Eller tillhör Njoatsosjåhkå i sin helhet Sarek fram till Máderjåhkå?
 
Svar 2025-03-17 21:44   Småtärna
Jag har sett programmen och jag förstår inte Utsidanredaktören Alicias kommentar.

Om man vandrar till en isättningsplats via Pårek, Sähkok och sen ner mot Njoatsosjåhkå, då är man väl hela tiden på jåkkens norrsida?
Och även om man sedan sätter i kajaker ”söder om Goabrekjågåsj" (som ju rinner in i Njoatsosjåhkå västerifrån (!), så är man väl fortfarande på Njoatsosjåhkås norrsida, dvs i Sarek, när man sätter i kajakerna?
Med mindre än att man flugit över till andra sidan jåkken. Har svårt att se att hur skulle kunna vara "utanför nationalparken".
 
2025-03-01 18:50   OBD
"*Då det inte är tillåtet att paddla i nationalparken började de paddlingen direkt utanför parken."
 
2025-03-01 19:10   pooll
men om de gick 4,5 mil från kvikkjokk så var de nog inne i sarek, och de pratar om sarek hela tiden i texten, så de har nog varit inne ovetandes att det är strängt förbjudet att paddla där. Sen pratar de om "floder" också :-) vad jag vet så finns det inga floder i Sverige, de fick jag lära mig i skolan iaf.
 
Svar 2025-03-03 16:38   Alicia Schumacher
Hej! Från Kvikkjokk vandrade Lars och hans team norrut till Pårek (Boarek) som ligger vid foten av Pårtemassivet. Därifrån gick de mer västerut med isättning söder om bäcken Goabrekjågåsj och utanför nationalparken. De vandrade långt uppe på fjället istället för i dalgången pga svår framkomlighet, videsnår och inkommande bäckar. Att distansen blev 4,5 mil beror på alla krokar och avstickare de behövde göra för att ta sig fram.
 
Svar 2025-03-05 06:12   pooll
Jag tror inte på det. Varför skulle de skriva att de varit och paddlat i Sarek flera ggr om det inte stämmer?
Utsidan borde inte publicera såna här artiklar och pusha för tvivelaktiga aktiviteter. Är han kanske är nån bekant till redaktionen?
Vi får se om Svt hinner ändra sig innan det sänds
 
2025-03-01 19:23   HasseQ
Är nog ett gränsfall med liberal tolkning. Nationalparksgränsen går i Njåtjosjokk en lång sträcka, och då kan man ju låtsas att man är på rätt sida. Korkad regel btw. Ska bli kul att se filmen !!
 
2025-03-02 13:25   Celeste_26
Olämpligt av SVT att visa detta oavsett om det är ett gränsfall. Det lockar en drös tomtar som också vill leka äventyrare.
 
2025-03-02 13:43   Anders_sthlm
Otillbörligt och Omdömeslöst.
Som sagt, vi lever i ”Uppmärksamhetens Tidevarv”. Sarek har gått ifrån vara en skyddad natur till att bli en äventyrspark med action i. Från en nationalpark som manifesterar sin egen fauna och flora, monumentala dalar, skyddsvärd och älskad, och nu till en avstampsmarkör för det individuella och häftiga äventyret, en bakgrundsfond till det annorlunda, häftigt privata och actionfyllda äventyret, oftast med en hård tuffing som tar risker och utmanar naturen…’på dess egna villkor’.

Om dessutom summan är, att någon då avlider, genererar det än mer klick i bloggosfären och skapar än mer hype om området. Intresset för bisarra och tragiska olyckor verkar ha en aldrig sinande dragningskraft även här.

Alla som kan, önskar kanske och vill balansera på en topp, klättra på en bergsvägg, krypa i en grotta, visst. Men ramla ner i en glaciärbrunn, krossa skallen i ett fall, eller frysa ihjäl. Vem vill det?
Det actionfyllda jippoäventyret som nu än en gång presenteras, Vad är det egentligen? Ligger det inte väldigt nära det vi kallar i vardagstal för ’Egotripp”?

Många skiter i regler& förbud, det gynnar ju dom själva inte.
 
2025-03-02 21:52   fowwe
Jag tror att det finns flera anledningar till förbudet mot båt i vissa fjällvatten (som i Sarek). Någon lokalboende påpekade risken för att överföra främmande eller invasiva arter när man tar en båt upp i fjällen. I allmänhet gäller att den som tar en båt från ett annat vatten är skyldig att rengöra den noga före och efter (detta måste naturligtvis en professionell kajakpaddlare ha kunskap om).

Hur stor risken för överföring i praktiken är i just Sarek vet jag inte. Inte heller vet jag hur mycket detta har påverkat förbudet mot båtanvändning. Kanske har man för säkerhets skull "stämt i bäcken". (Och för risken att överföra främmande arter hjälper det naturligtvis inte att Njoatsosjåhkå är en gränsjokk.)

Här står mer: https://www.havochvatten.se/arter-och-livsmiljoer/invasiva-frammande-arter/tips-for-dig-som-privatperson/pa-sjon.html
 
2025-03-03 06:52   pooll
Ska man kunna paddla i sarek, kan man väl ta MTB också, och snöskotern på vintern. Nä Svt borde inte sända olagligt material. Rimmar dåligt med statlig verksamhet
 
2025-03-03 08:34   HasseQ
Suveränt att SVT gör program om forspaddling i vildmarken, på gränsen till Sarek ! Ska bli kul att se. Viktigt och bra med sådana filmer, och inspiration som andra kan lära sig av.

Sen är det trist och tråkigt med folk som vill förbjuda alla aktiviteter som dom inte sysslar med själva, och förbjuda tv-program som dom inte ens sett.

Att paddla ett vattendrag orsakar ingen påverkan på naturen, och ger mindre spår en än vandrare, så sådana förbud är inte motiverade.
 
Svar 2025-03-05 22:16   aahnesjo
Det allmänna paddlingsförbudet i Sarek verkar ha tillkommit 2013 av oklar anledning, jag hittar ingen motivering. Tidigare var det enbart i Rapaälven. Självklart ska förbud råda där det är motiverat av naturvårdsskäl, som i Rapaälvens delta i Lájtávrre. Men ett generellt förbud är omotiverat, en paddlare nöter på underlaget mycket mindre än en vandrare så logiken brister. Förbudet mot att landa med flygande farkoster avskräcker tillräckligt många båtfarare för att undvika flytande massturism.
 
Svar 2025-03-06 17:16   Bandersson
Rapaälvens delta i Lájtávrre ingår inte i Sareks nationalpark och är inte skyddat. Så där är det är tillåtet att paddla. I somras anordnade Jokkmokkguiderna ”Äventyr med Packraft i Rapadalens Delta i utkanten av Sarek”. Hade utvidgningen av nationalparken enligt nationalparksplanen 2008 genomförts skulle deltat varit skyddat.
 
2025-03-03 11:32   pooll
Så nyligen en liknande film på Max . 3 kicksökare som skulle paddla nån lång outforskad djungelflod i Ecuador. Helikopter hit och helikopter dit, extra mat med helikopter fler ggr osv osv. De kånkade runt med kajakerna på rygg när det var för brant och de skadades sig fler ggr med mascheten och fick tillslut avbryta, flera veckor försenade dessutom.
 
2025-03-05 07:39   HasseQ
Ska bli riktigt kul att se ! På en sida som Utsidan kunde man ju förvänta sig en intressant diskussion om val av utrustning, svårighetsgrad, vägval, dagsetapper och sånt.

Men icke. Här finns tydligen bara magsura bakåtsträvare som letar efter fel, vill förbjuda och bråka. Sorgligt !
 
2025-03-12 10:51   HasseQ
Nu finns den på SvT Play. Fina & intressanta filmer !

Undrar mest varför dom inte valde packrafts istället, mkt lättare och enklare att ta med.
Men antar att forspaddlingsspecialister hellre tar riktiga forskanoter.
 
2025-03-19 14:00   vadior
Jag tycker att både artikeln och programmet borde anmälas till länsstyrelsen för granskning. Enligt kartan har de börjar paddla lite söder om Goabrekjågåsj och där längst hela Njatsosvagge går gränsen till Sarek. Det borde faktiskt granskas om det är lagligt.
 
2025-03-19 14:35   HasseQ
Vad är det för fel på folk ? Bara sura och tråkiga kommentarer som letar efter fel och vill förbjuda.
Tråkmånsar & paragrafryttare. Inskrängta. Så trist.

Häftig film, och kul att se. Riktigt snyggt att genomföra en sådan tur. Mer sånt SvT !!
 
2025-03-19 15:03   smux
Verkar även som om flera scener över vandringen fram till isättningen av kajakerna är tagna med drönare, även detta är i så fall ett brott mot flygförbudet som gäller i Sarek.
 
Svar 2025-03-19 15:22   fowwe
Om man vill filma med drönare i Laponia så är det Länsstyrelsen man måste fråga (om jag minns rätt). De konsulterar i sin tur samebyarna vars utlåtande väger mycket tungt.
 
2025-03-28 11:49   Thomas Lummi
Samma ”positiva ” personer som skriver här också.
Skriv lite bra saker istället för att hela tiden gnälla.
Tröttsamt är vad det är.
Skulle drunkna om mitt glas hela tiden var halvtomt och jag hade motvind hela tiden.
Fast…ingen behöver ta åt sig och svara på det här.
Jag önskar så klart alla en fin helg.
 
Svar 2025-03-28 12:28   pooll
Jag tycker de tigger om det eftersom de vill lyfta fram att det är just i Sarek de paddlade. Hade de skrivit Padjelanta så hade det inte provocerat på samma sätt eftersom man får paddla där vad jag vet, men det här blir nåt gränsfall och vi får se om granskningsnämnden för radion & tv har några invändningar att Svt sände det.
 
Svar 2025-03-28 13:09   Thomas Lummi
Har de brutit mot parkens regler?
 
Svar 2025-03-28 14:29   pooll
Vad syftar du på i mitt svar? att de vill ha kredd för att paddlat i Sarek eller om granskningsnämnen har några invändningar om gränsfallet?

Har de lagt i kajakerna från sareksidan av älven så är det ett regelbrott.
 
Svar 2025-03-28 15:12   HasseQ
Nope. Landet på NÖ och Ö sidan ingår i Sarek. Men gränsen är inte definierad med millimeterprecision, och det har aldrig varit viktigt förut.

Det som är riktigt tråkigt är en stor mängd gnälliga kommentarer som bara letar efter fel. Visar på small minds & gnälliga & inskränkta personer.


Snyggt gjort, fin tur, kul att se !!
 
2025-03-28 17:16   Thomas Lummi
Jag tycker inte att man ska tänja på gränsen om de nu gjort det.
 

Läs mer

Bergslöparen Lina El Kott Helander om glädjen i löpningen, motivationen och tipsen för att utvecklas. 1 kommentar
Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg