Friluftsfamiljerna tipsar: ”Gör det lite mer på barnets villkor”
Kyla, hunger och bristande humör. Att ge sig ut på stora eller små äventyr med barnen på vintern kan ha sina utmaningar. Utsidan har pratat med några friluftsfamiljer för att få de bästa tipsen.
Elna Dahlstrand med dottern Lovis. Foto: Privat
Elna Dahlstrand, 43, Alboga utanför Gränna:
Driver bloggen Elna Dahlstrand - Cykellycka. Ett barn: 7 år.
- Vad brukar du och din dotter göra för aktiviteter på vintern?
– Vi går ofta på kortare dagsturer och äventyr hemomkring, vi har mäktig natur och många fina utflyktsmål i Vätterbranterna och trakterna kring Gränna. Vi har nästan alltid någon sorts fika med oss, oftast en enkel smörgås och någon godsak, men tänder gärna en eld för att grilla korv eller steka krabbelurer om vi har tid och lust. Vi åker längdskidor tillsammans och såklart blir det pulka och lek i snö när möjlighet ges. - Vilken utrustning eller pryl packar du alltid med när det är dags för en vinterutflykt med barn?
– Även om vi bara ska göra en kortare utflykt packar jag alltid ned något att äta i ryggsäcken eller jackfickan. Man vet aldrig när något så enkelt som ett Ballerinakex kan behövas för att hitta motivationen när någon tappat den. Om vi inte har tid att fixa så mycket eller ta med oss ved är varmkorv i mattermos våran go-to. Det är supersmidigt att fiska upp en korv ur termosen, peta in den i ett bröd och klämma på lite ketchup. Att kunna få i sig lite varm mat utan att behöva mecka är ofta väldigt värdefullt när man är ute med mindre barn. En annan grej jag alltid har med på vintern är extra handskar. Varma, torra händer är alltid en bra idé! - Har du några tips för att motivera barn att prova nya vinteraktiviteter?
– Barn älskar ju att göra saker tillsammans. Jag tycker det är viktigt att man testar grejer ihop och låter barnet ta det i sin takt. Att åka skidor eller skridskor och gå på tur blir superkul för en liten om man gör det ihop och lite mer på barnets villkor. Vi vuxna tycker ofta att det är viktigt att nå ett mål, köra ett varv eller få till den där rundan – för barn är det lite skitsamma, det är helhetsupplevelsen som är grejen för dem. Det kan kännas otåligt som vuxen att behöva stanna och kolla in en kotte eller kul pinne efter femtio meters skidtur men det är nyckeln till att barnet ska tycka det är roligt. Vi vuxna har kanske också ett fint vindskydd i sikte för fikapausen men för barnet är snöhögen efter 500 meter det coolaste fikastället som finns. Då får det vara så. Jag tänker att tydliga mål kan man ha när barnen blir större. För oss som inte har syskon till vårt barn är det också viktigt att göra saker tillsammans med andra familjer – att dela upplevelsen med andra barn är lika viktigt som att få göra saker med sina föräldrar. Jag tror det gäller även barn med syskon.
Per Sonnvik åker gärna skidor och skridskor med sina barn. Foto: Privat
Per Sonnvik, 48, Östersund:
En av Utsidans bloggare. Tre barn: 20, 10 och 6 år.
- Vad brukar du och dina barn göra för aktiviteter på vintern?
– Lite turskidåkning, längdåkning, slalom och skridskor. - Vad ska man tänka på när man åker skridskor med barn?
– Flytväst istället för ryggsäck med ombyte. Barnen tycker det är kul att undersöka isen, hacka i den och när man kan se igenom den. Långfärdsskridskor är lättare för barn än hockeyskridskor. Slalompjäxor funkar ofta att använda till långfärdsskridskor. Fika är också viktigt. - Vilka klädlager och material tycker du fungerar bäst för att hålla barnen varma och torra?
– Det är väderberoende och det är lätt att missa vindfaktorn. Inte klä barnen för varmt men underställ underst och ullstrumpor är bra. Viktigt också att klädval inte blir en för hög tröskel för att komma ut. En overall ovanpå vanliga kläder kan ofta fungera bra.
Elin Olars med barnen Stina 13 år, Hilding 11 år och Nils 8 år. Foto: Privat
Elin Olars, 39, Edsbyn:
Driver sidan Aktivt familjeliv. 3 barn: 13, 11, 8 år.
- Vad brukar du och dina barn göra för aktiviteter på vintern?
– Just nu blir det allra mest längdskidåkning eftersom det är det som
barnen tycker är roligast. Men vi gillar många olika vinteraktiviteter
och åker gärna slalomskidor, pulka, eller tar oss ut med sparken för en
sväng. Vi tycker också om att åka skridskor på en frusen sjö. Eller att
bara att åka ut för att gräva en sittplats och laga lite god mat tillsammans. Våra grabbar älskar att gräva i snön och bygger gärna olika typer av snöfort. En annan favoritaktivitet är att bastubada och få springa ut och rulla sig i mjuk nyfallen snö. - Vilken typ av mat och dryck kan du tipsa om för att hålla barnen pigga och glada under vinterutflykter?
– Gärna något varmt för att hålla värmen. Så skönt med möjligheten att få värma händerna på en kopp med varm dryck och att få värma kroppen inifrån med varm mat och dryck. Speciellt vintertid brukar vi hålla det enkelt, grillad korv och varm choklad är favoriter i familjen. Ett bra knep är att förbereda så mycket som möjligt hemma så att det bara är att tillaga eller äta direkt när man väl är ute. I en mattermos kan man ta med mat som man värmt hemma innan man åker ut och väl ute är det bara öppna och skeda in. Det viktigaste är att välja något som man vet med säkerhet att barnen gillar, så att de får i sig energin. - Har du något knep för att friluftsliv på vintern ska bli en positiv
upplevelse för barnen (och något som de vill göra igen)?
– Se till att vara rätt klädd, så att barnen varken fryser eller bli för
varma. Med lager på lager är det lätt att justera. Bra vinterskor som
håller fötterna varma, bra vantar som håller fingrarna torra och varma. Vi brukar alltid ha en en lätttviktsjacka med oss för att ta på om man stannar till eller någon fryser. Se till att det är roligt, avsluta i tid och väv in aktiviteter som uppskattas av barnen.
Philipp Olsmeyer åker en del skidor med sina barn. Foto: Privat & Simo Vilhunen
Philipp Olsmeyer, 50, Stockholm:
Utsidans VD. Två barn: 14 och 17 år.
- Vad brukar du och dina barn göra för aktiviteter på vintern?
– Barnen är tonåringar nu och vi har gjort alla vinteraktiviteter som man kan tänka sig. Från pulkaåkning utanför dörren till hundspann i Nordnorge. Vi tyckte till och med att det var jättekul att spela fotboll på IPn när det låg djup snö på planen. Det var jättejobbigt. Vi har våra rutiner: vi åker skridskor vid Hellas eller Dreviken när isen har lagt sig. Vi gillar folkfeststämningen på de helgdagarna. Eller så gör vi vinterrundan med eldning i Paradisets naturreservat eller bygger hopp för snowboard och åkmattor. Vintern är alltid kul när den kommer – men sedan så tröttnar man på den efter ett tag. - Du åker en del skidor med dina barn, vad ska man tänka på då?
– Man ska inte vara så rätt, låt de själva testa och göra. Kör inte med sele, välj hellre en enklare backe. Forcera inte, men försök att motivera de att våga och ta sig genom vissa utmaningar. Testa både längd och utförsåkning. Spara inte in på utrustningen, det måste inte vara det bästa/dyraste men det är inte heller kul att åka med slitna skidor. Se också till att barnen är varma, hellre för varma i början. Ta pauser, ät mycket och ha alltid något sött snacks att stoppa i munnen i "kris"-situationer. - Vad har varit den största utmaningen med friluftsliv på vintern med barn och hur har du löst den?
– En stor utmaning är alltid kyla, hunger och humöret. Här får man helt enkelt vara bra förberedd. Det andra är att man ska tänka utifrån barnens perspektiv och inte utgå från sina egna behov och föreställningar. Glädjen är att se att de är glada och utvecklas samt att man har gemensam tid – inte att själv få den bästa skidupplevelsen. Man ska inte heller jämföra med andra, framförallt inte med sig själv när man var i samma ålder.
Spana även in dessa trådar:
Aktiviteter att göra med barnen
Första längdskidorna till barn- vad ska jag tänka på
Barn och friluftsliv (samtliga trådar på ämnet)
Vad är ditt bästa tips? Kommentera i trådarna ovan eller starta en ny!
Läs mer
Forumdiskussioner
- Långfärdskridsko Israpport Kåsjön 250215
- Turskidåkning Tips snötältpinnar
- Turskidåkning Äldre turskidor - stighudar eller valla
- Turskidåkning Har jag hyrt rätt skidor? Turskidåkning i Rondaneområdet
- Hundsport Smarttag användbar för att hitta bortsprungen hund?
- Långfärdskridsko Skillnaden mellan NNN och NNN BC
- Långfärdskridsko Automatisk bindning
- Turskidåkning Pulka eller ryggsäck mellan stugor?