Stor guide: 17 tips för vinteräventyr med familjen
En vintervandring i solen, disco i skogen eller en skidsemester på sportlovet? Oavsett vad som lockar är en stund i naturen med familjen aldrig fel. Här är Utsidans stora guide till familjevänliga vinteraktiviteter.
Foto: Tänndalen & Unsplash & Anette Andersson/STF
Är du sugen på att ge dig ut i naturen med familjen i vinter? Oavsett om ni vill åka på skidsemester, se renar, gå på snöskor eller bara dricka varm choklad i närmsta skog finns en plats för er.
Här tipsar Utsidan om vintriga aktiviteter och destinationer som har familjen i fokus.
Skidåkning
Sverige har flera skidorter som passar familjer som vill åka utför, på längden eller gå på tur.
I Tänndalen finns backar för både stora och små. Foto: Tänndalen
Bland annat erbjuder Tänndalen utförsåkning för stora och små, vintrig femkamp, snowpark och snowracer nedför slalombacken. Det finns också längdspår och möjligheter för topptur och offpist-åkning.
På STF Grövelsjöns fjällstation arrangeras en sportlovsvecka där det erbjuds guidade aktiviteter varje dag. Aktiviteterna är en blandning av turskidåkning och lek ute i det snöklädda fjällandskapet. Det går också att prova isfiske och värma sig inomhus med bastu, brädspel och pingisbord.
På Grövelsjön fjällstation finns goda möjligheter för turskidåkning med familjen. Foto: Anette Andersson/STF
Även STF Saltoluokta arrangerar en familjevecka där skidåkning blandas med pulkaåkning, pimpelfiske och korvgrillning. Tillsammans med guider bygger ni snögrottor, letar efter lodjursspår, skottar upp en snösoffa och har biokväll i yogasalen. Det finns även chans att se norrsken och renar.
Lofsdalen satsar också på barnfamiljen med breda pister, barnvänliga liftar, sagospår, och flera arrangerade barnaktiviteter i veckan. Till exempel kan barnen delta i slopestyletävlingar, skattjakter och barnens afterski. Här finns även 122 kilometer längdspår och 150 kilometer skoterleder. Det finns också möjlighet att prova på hundspann.
Likaså Idrefjäll lockar med familjevänliga äventyr. Här kan både stora och små åka utför och på längden. Det finns även aktiviteter som Barnens Vasalopp, snowracer nedför backen och slalomtävlingar. Det är också möjligt att boka hundspann och gå på snöskor.
Barnvänliga backar i Idre. Foto: Idre Fjäll
Även i södra Sverige kan familjen uppleva skidåkning och avkopplande dagar. Till exempel Vallåsen erbjuder den längsta alpina åkningen i södra Sverige (när det finns snö) och i Isaberg finns både utförsåkning och längdåkning. Här kan ni också ta en tur i rodelbanan.
Den mer äventyrliga familjen kan prova på topptur på Storulvåns fjällstation. En guide tar med er upp på fjället där ni går igenom utrustning, gåteknik och åkteknik.
Vintermys
När inte skidbackarna lockar finns det gott om andra vintriga och familjevänliga aktiviteter. Ge er ut på en vandringsled, samlas runt en eld eller drick varm choklad i närmsta skog. För den som vill uppleva något nytt eller låta någon annan stå för planeringen finns även flera guidade turer att anmäla sig till.
Snöskor är ett bra sätt att uppleva vinternaturen. Häng till exempel med på en guidad tur upp på Öjebergets toppar i Järvsö. Då tar ni er först upp med sittliften för att sedan gå på snöskor, njuta av utsikten och fika innan ni tar liften ner igen.
De som vill ha lite mer fart kan delta på en familjevänlig skotersafari med korvgrillning i Stöten. Då får ni uppleva vintrig skog och mys runt lägerelden.
Upplev magi på himlen från Aurora Sky Station i Abisko. Foto: Peter Rosén/STF
För familjen som vill uppleva norrsken är STF Abisko Turiststation att rekommendera. Ta en tur med linbanan och spana efter norrsken från STF Aurora Sky Station eller följ med på en norrskensvandring. För de lite äldre barnen erbjuds ett gäng olika aktiviteter, till exempel kan de prova på turskidor, snöskovandring och isklättring.
Oavsett om det finns snö eller inte är det härligt att vara ute på vintern. På Platåberget Billingen i Skövde kan familjer vintervandra på Trollstigen. Längs leden passeras bland annat Ryds grottor med en utsikt över Skövde och även Skogsmulleriket där barnen kan uppleva och lära sig mer om naturen. Packa med något gott att laga vid en av alla grillplatser.
För familjen som vill ha lite fart kan hundspann vara ett alternativ. Foto: fox jia/Unsplash
Djur och kultur
Att kombinera naturupplevelser med djurmöten kan bli ett minne som lever kvar. Ta med familjen på hundspann och upplev hundarnas fart och vackra vyer. Mitt emellan Umeå och Lycksele erbjuds flera olika varianter. Allt från kortare turer och besök på kenneln till heldagsturer där ni kör hundspannet själv.
Även utanför Falun kan man uppleva panoramautsikter under en slädhundstur eller fara fram med hjälp av hundarnas kraft under månskenet på en kvällstur.
Om ni istället vill träffa renar och utforska den samiska kulturen finns flera alternativ. Om man befinner sig i Luleå kan man följa med en lokal samisk guide och träffa renar och lära sig mer om samiska traditioner. Efteråt bjuds ni på värmande dryck runt elden i kåtan.
Även i Grövelsjön kan familjer träffa renar och lära sig om den samiska kulturen. Här kan man till exempel följa med på en snöskovandring med renar.
Att se och träffa renar kan vara en häftig upplevelse för hela familjen. Foto: Marcus Löfvenberg/Unsplash
Aktiviteter där du bor
För familjen som vill delta i vinteraktiviteter på hemmaplan arrangerar Friluftsfrämjandet en hel del olika aktiviteter. Bland annat äventyrliga familjeträffar i Stockholm och Göteborg, skogsdisco på Gotland, vandringar med våfflor i Lysekil och Ugglejakt i Torslanda. Alla deras aktiviteter finns på deras hemsida.
Spana även in dessa trådar:
Jämtlandstriangeln vinter med 11-åring?
Första längdskidorna till barn- vad ska jag tänka på
Två - tredagarstur med barn från Grövelsjön (skidor)
Vad hittar du på med familjen i vinter? Dela med dig i kommentarerna!
Läs mer
Forumdiskussioner
- Allmänt om friluftsliv Kul i branschen
- Fjällvandring Bra 1-persontält med plats för hund?
- Trekking Schweiz- Enkel vandring hytt till hytt 4 dagar
- Turskidåkning Tips snötältpinnar
- Fjällvandring Gissa position
- Fjällvandring Syltraversen utan klättring?
- Fjällvandring Grøthogna-Rønsjøruten - erfaring
- Turskidåkning Äldre turskidor - stighudar eller valla