Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Tidig fjällresa i år igen!

Det börjar dra ihop sig med packningsbestyren. På söndag om drygt en vecka stiger jag och min gode vän Anders på tåget i Lund och åker norrut. Målet är till att börja med Kvikkjokk och Tarradalen, där vi ska undersöka fågellivet.

I år blev vi bara två personer, efter att ha varit 3, 4 eller 5 tidigare år. Det innebär att vi har gjort en hel del nya inköp: mindre tält, lättare kök, osv. Det här med att minska vikten är bra. Fast vi kompenserar med att ha med handkikare, tubkikare, stativ, kamera och teleobjektiv. För oss två tillsammans väger dessa optiska prylar en bra bit över 6 kilo. Och då är en del av grejerna små och lätta saker, särskilt avpassade för fjällbruk.

Med oss har vi vissa teorier om fågellivet som vi ska pröva. En sådan teori är att det finns betydligt fler nordsångare i svenska fjällvärlden än man vanligtvis tror. I hela Lule Lappmark brukar det rapporteras ungefär 1 sjungande hane per år i genomsnitt (varav Anders och jag har rapporterat två, åren 2003 och 2008). Dessa har vi stött på utan att leta efter dem.

I år ska vi däremot leta. Ska bli intressant att se hur många vi hittar. En, två eller tre? Ingen? En björn? Det är spännande med fågelskådning eftersom man aldrig kan veta i förväg.

Vi ska leta efter andra fåglar också. Allt som verkar vara intressant försöker vi få med i våra noteringar. Fjälluggla, berglärka, rödstrupig piplärka och skärsnäppa står alla högt upp på önskelistan.

Sedan blir det vandringar för nöjes skull också, uppe i Sarvesvágge, Oalgásj och Luohttoláhko. Det känns länge sedan sist även om det bara är ett år sedan. Men ett år är ju långt ibland.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-06-05 19:55   BrittMarie
Det är skönt när det är dags att dra till fjälls! själv får jag ge mej till tåls ända till slutet av juli...Lycka till med letandet!
 
2009-06-05 20:57   Håkan Friberg
Låter mycket spännande. Jag ser fram emot inventeringsrapport. Är det enbart av eget intresse, eller utför ni inventeringen på någons uppdrag?Hur lång tid tänker ni er?
 
2009-06-05 23:23   fowwe
Vi gör 2 s k standardrutter för Lunds Universitet. Nordsångarprojektet och övrig inventering är hobbyprojekt. Men jag har meddelat forskarna på universitetet om det, och de data som läggs in i rapportsystemet används av dem och av Sveriges Ornitologiska Förening. Allt som allt blir vi ute i 16 dygn, men inventeringarna tar väl bara omkring 4 dygn.
 
2009-06-08 00:59   Erik F
Jag är avundsjuk på dig som kan åka så tidigt. Själv ska jag vara hemma och jobba i några veckor innan det bär av norrut.
 
2009-06-09 22:35   brigas
Hoppas ni slipper alltför mycket nysnö.det har varit kallt,kommit snö högre upp,men idag var det riktigt somrigt.
Trots den tidiga våren i maj är det nu minst sagt juni "som vanligt",dvs ofta kyligt,kring nollan på nätterna.
 
2009-06-10 18:06   fowwe
Jag hörde att det till och med var flera minusgrader för någon vecka sedan i Kvikkjokk. Vi får rusta oss med varma kläder! Som väl är kan vi improvisera något när vi efter 3-4 dagar når Sarek. Vi tänkte ströva omkring lite efter behag!
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg