Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Skåne: min kalfjälls-simulator

Trots att Skåne är Sveriges sydligaste landskap är det vissa år en utmärkt region att bo i när man ska småträna inför vinterturer i fjällen. Det öppna landskap vi har härnere i sydskåne påminner väldigt mycket om kalfjället. I vinter har vi knappt haft någon snö, men de år som Skåne har varit snötäckt kan vinterblåsten göra utelivet nästan lika tufft som på fjällvidderna. Snön driver precis som i fjällen, och härnere säger man då att det fyker.

Denna helg har det blåst en hel del, men snön är nästan obefintlig. Jag tog vara på möjligheten att köra ut till ett vindskydd sent igår kväll för att få lite välbehövlig träning inför en ny tälttur på skidor i mars. Jag och gode vännen Anders G planerar detta år att skida genom Sarek. Vi har tänkt starta vid Suorva, ta oss genom Rapadalen och fram till Kvikkjokk. En långtur där det kommer att bli något fler nätter än på förra årets tur i Teusadalen (Stora Sjöfallet). Den turen gav mersmak och nu känner vi oss redo för ett nytt vinteräventyr.

Jag sov gott i vindskyddet i natt. Ett par minusgrader och en svag bris i ansiktet (buskarna tog det mesta av vinden). Den nya syntetsovsäcken höll värmen, den ska bli yttersovsäck på skidturen, och innanför ska jag ha min sommarsovsäck med dun.

För två år sedan hade vi en period med rejäl kyla, det var en bra träning inför vinterfjäll. Anders och jag mätte upp minst 21 minusgrader en natt när vi sov i samma vindskydd som jag använde igår. Vi lärde oss mycket den övernattningen om vilken utrustning som behövs och hur viktigt det är med bra rutiner.

Att stiga upp ur säcken i morse krävde ett tydligt beslut. Kroppen hade gått ner på sparlåga och det tar tid att få upp värmen. Jag tog en timslång promenad för att ordna det. Därefter åkte jag förbi Vombs ängar och tittade på gässen som hukade i vinden.

Foto: Vitkindade gäss i den kalla blåsten på Vombs ängar.

Frukost åt jag i skogen där det är lä. "Fattigmans rock", lär man ju ha sagt förr i tiden. Jag kokade tevatten och åt mina frukostmackor med spansk delikatesskorv. En korvbit innehåll ett hagel. Hmm, så mycket för den delikatessen. Kan det ha varit vildsvinskött i den?

Som sällskap vid frukosten hade jag flockar av kungsfåglar och gråsiskor. Kungsfåglarna såg mig inte där jag satt lutad mot en tallstam, de höll nästan på att flyga rakt på mig när det bytte träd och skulle till granen bakom mig. I den lärkdunge jag satt i har vi under vintern haft bändelkorsnäbbar som rara gäster. Just detta år är de väldigt talrika, och så är det även på många andra ställen i landet.

Foto: En bändelkorsnäbb äter lärkkottar i Vombs fure. Detta är en utfärgad hane.

Det var en väldigt skön och rofylld stund i skogen. Jag bor visserligen i staden men njuter mest av naturen. Stadstillvaron är en praktisk sak, det som gör att jag trivs med livet är att ibland få vara i naturen. Och att tänka på den, drömma om den, skriva om den. Det är inte nödvändigt att vara där hela tiden. Men det är nödvändigt att inte vara ifrån den för länge.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-01-30 08:58   brigas
Slätt som slätt;det är nog en bra "simulator-träning" för ogästvänliga vindar.
 
Svar 2012-01-30 23:18   fowwe
Ja, de skånska slätterna är inte att leka med. Även under sommarhalvåret kan det bli tufft, med hårda vindar som kan åstadkomma rejäl jordflykt. Jag har varit ute och cyklat i sådant, och det är inte kul.
 
2012-01-30 18:42   OBD
Jag har en del av mina rötter i Skåne och vet att snöoväder där kan vara oerhört besvärliga. Det är ju utmärkt om du kan utnyttja hemmamarkerna som "simulator". En simulator har ju den fördelen att det går litet lättare att ta sig ur besvärliga situationer än när läget är skarpt.;-)
Håller i viss mån med dig betr. staden vs naturen. Men även i staden finns det ju ofta litet natur. Bor själv på gränsen. 300m till busshållplats och 25m till "naturen", 1km till Sörmlandsleden
 
Svar 2012-01-30 23:16   fowwe
Ja, enkelheten att ta sig ur prövningarna är ju väldigt bekvämt! Värre om man har 2-3 dagars skidåkning mitt inne i Sarek till närmaste hus.
Förresten har vi fina parker även i Lund. För länge sedan utnyttjade jag dem. Botaniska parken är väldigt trevlig att vara i.
Du har närmare till naturen än jag. Jag har hela 50m från min balkong!
 
2012-01-31 11:31   Thomas Traneving
Det lät som perfekta träningsförhållanden. Härliga bilder som gör en Skåne-tös glad! /H
 
Svar 2012-02-01 00:16   fowwe
Det är ett rent nöje att få servera dig ett gåsafoto från en skåneslätt!
 
2012-01-31 17:50   Håkan Friberg
Va? Är du också skåning? Det är jag också! Fast jag flyttade där ifrån när jag var 3 år. Utsidan är ju rena Skånemaffian.
 
Svar 2012-02-01 00:21   fowwe
Jodå, infödd lundabo. Men dialekten försvann under skoltiden i Södertälje och har aldrig återkommit. Men det är sånt man får ta. Ja, det är lite lustigt med alla skåningar överallt i friluftslivet. Har du någon bra förklaring? Eller är det bara ett ytterst subjektivt intryck? ;-)
 
2012-02-01 07:25   Håkan Friberg
Åjo, Hans. Nog visste jag att du är lundabo. Mitt utrop gällde faktiskt Helena T. Ursäkta urspårningen. :-)
 
Svar 2012-02-01 23:51   fowwe
Nu kan jag inte hålla mitt tangentbord i styr utan måste fråga hur det kan komma sig att du har stenkoll på en dammig gubbe (=jag) men inte på en ung fräsch dam (=Helena)? :-D
 
2012-02-03 14:42   Thomas Traneving
Håkan o Hans - ha ha ha.....
Jo jag är en sann skåning född och uppvuxen i Malmö! Har faktiskt 'bara' bott i Sthlm i 11 år så skånskan sitter kvar :)
har knatat runt i bokskogarna, orienterat i skrylle många, många gånger
under min uppväxt =) /H
 
2012-02-06 11:28   seobserver
Även här nere vid sydkusten är kylan och blåsten en bra bergssimulator. Vindtäta ytterbyxor och prima vintermössa hjälper till att göra milpromenaderna genomförbara.
 
Svar 2012-02-07 08:52   fowwe
Ja, skånska kusten måste vara ett särdeles kallt ställe under sådana här vintrar. Jag tog en ganska lång promenad igår, och det hade inte varit fel med en balaclava. Men hos dig blåste det säkert ännu mer!
 
2017-11-01 11:59   gurli
Skåne: Min kalfjällssimulator...
- fantastisk godt udtryk :-)

Skåne har så mange fine muligheder, når man ikke kan komme til fjeldet, og så dejlig nær Danmark.
 
Svar 2017-11-07 12:24   fowwe
Mycket glädjande att du hittade till denna artikel som jag nästan glömt bort, tack för kommentaren! Jag tänker att Danmark också är utsatt för mycket vind och därmed en bra simulator. Men det är väl mer bebyggt och svårare att hinna ytor att röra sig på. Kanske.
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg