Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Resa till Nepal. Del 1.

Inledning

Jag och mina två vänner Anders G och Anders R har under det senaste halvåret förberett en resa till Nepal. Fler har varit intresserade och ytterligare en person har deltagit i förberedelserna, men till slut blev det vi tre som åkte. Vi bokade en resa på Internet från trekkingföretaget Unique Path (ett företag som vi nu med facit i hand varmt kan rekommendera).

Anledningen till att vi valde ett företag var att vi inte känner till landet och naturen i Nepal. Vi valde en av företagets fasta turer, en tur på 18 dagar, varav 16 vandringdagar. Turen var planerad att ta oss från Lukla upp till Everest Base Camp och därefter över Cho La-passet till Gokyo. Och så tillbaka till Lukla igen. (Redan när vi satt hemma och läste dagsplaneringen tyckte vi att detta verkade lite väl optimistiskt. Kunde ett så ambitöst program verkligen hinnas med?)

När avresedagen närmade sig fick vi veta att vi tre var de enda deltagarna i gruppen, vilket vi inte hade något emot. Vi skulle få en guide samt två porters (bärare).

Dag 1. Kathmandu den 4 november.

Efter en lång flygresa anlände vi till New Delhi i Indien. Efter viss väntan bytte vi plan och satte kurs mot Nepal. Nu började de första bergen skymta i fjärran, och det verkade som vi flög parallellt med dem. De snöklädda bergen var så höga att de stack långt upp ur molnen. Fantasin sattes i rörelse av dessa första intryck av Himalaya.

Men det här med molnen tyckte vi var lite märkligt. Halva Indien och hela Nepal tycktes vara täckt av moln. Vad detta skulle få för konsekvenser skulle vi tids nog få veta.

Efter ett par timmar landade vi på Kathmandu International Airport den 4 november. Vi fyllde i de nödvändiga papperen för att få våra visa och köade i ett par timmar innan vi var igenom. Om man vill slippa detta köelände gör man väl i att ansöka om visum redan hemma i Sverige. Något dyrare, men det kan vara värt pengarna att slippa vänta.

När vi långt om länge hade sluppit igenom alla kontroller togs vi emot av vår guide Ram som hade en turistbuss med sig. Hans medhjälpare skulle köra oss genom staden till vårt hotell, som var beläget i stadsdelen Thamel.  Denna stadsdel innehåller många hotell och affärer för turister, och det är nog där man vanligtvis hamnar som trekking-turist.

Nepals huvudstad Kathmandu har (enligt vår guide) ca 2,5 miljoner invånare, vilket är något mindre än en tiondel av landets befolkning (ca 29 miljoner).

Miljön i Kathmandu var en överraskning – för att inte säga chock. En extremt tät trafik, till synes utan trafikregler. Man tutar hela tiden på allt som är i vägen: andra fordon, gångtrafikanter och hundar. Så småningom började vi urskilja ett mönster för hur man ska bete sig i denna trafik för att inte bli påkörd. Märkligt nog såg vi inte någon enda trafikolycka eller incident under våra dagar i Kathmandu.

Dag 2: Ska vi fastna redan i början?

Det blev tidig uppstigning för att vi skulle hinna med den flight som vårt trekkingföretag hade bokat åt oss. Vad de inte hade talat om för oss var att inga plan hade gått sedan 5 dagar. Orsaken var dimma i Lukla, vilket gjorde att inga plan kunde landa där. Vår guide frågade om vi ville köpa helikoptertur istället. Helikoptern gick inte ända till Lukla utan till Shurke, en plats som ligger ca 550 höjdmeter längre ner och som sades vara molnfri.

Helikopterturen skulle kosta 300 USD extra per person. Vi tvekade, eftersom vi då inte visste att det redan hade varit flygstopp i 5 dagar. När vi begrep det sa vi att vi ville ta helikopter. Då hade det gått en stund, priset hade stigit till 400 USD per person och det var viss kö till helikoptrarna. Vår guide jobbade för att lösa resan, och efter ett par timmar fick vi klartecken att vi hade plats och kunde ta oss ut till helikopterplattan.

Man ska nu inte tro att saken därmed var löst. Vi väntade en ganska lång stund innan vi fick veta att vår grupp var tvungen att dela upp oss på två helikoptrar. Jag och Anders R skulle åka i en medan Anders G och vår guide skulle ta en annan.

Nödlandning!

Den helikopter som jag var med lyfte först. Jag njöt av turen, medan Anders R var lite nervös för alla skavanker som farkosten var behäftad med.  Jag var nöjd med att den flög och att piloterna tycktes veta vad de gjorde. De kryssade mellan molnbankarna och läget såg ganska ljust ut. Men rätt som det var gjorde de en stor sväng och det var uppenbart att de tänkte landa.

Vi damp ner på något som endast med stor välvilja såg ut som en landningsbana. Den var gropig och inte alls asfalterad utan såg ut som en kraftigt lutande, grusad löparbana. Fler helikoptrar infann sig, och innan vi anlände hade på något sätt ett av de tvåmotoriga Lukla-planen också tagit sig ner där. Jaha, dimman i Lukla hade återkommit. Inte ens Shurke var användbar. Vi hade alltså just gjort en nödlandning.

Det var bara till att vänta och hoppas. Vi följde med en grupp turister med nepalesisk guide till ett närbeläget tehus med stampat jordgolv och köpte varsin tallrik nudelsoppa av den fattiga familj som bodde där. Som väl var hade vi växlat våra dollar till nepalesiska rupies i Kathmandu. Dollar är knappast användbart utanför huvudstaden, det är rupies som gäller.

Plötsligt blev det fart på alla uppe vid ”flygplatsen”. Flygplanet hade redan hunnit ge sig av, troligen tillbaka till Kathmandu. Men vi skulle till Shurke. Iväg bar det.

Foto: Anders R vid vår helikopter.

Skymningen hade redan börjat infinna sig när vi anlände ca 16.30 till den leriga markplätt som fungerade som landningsplats i Shurke. Folk närmast slet oss ur helikoptern. Nya passagerare skulle snabbt in. Bakom oss fanns en annan helikopter som väntade på att kunna landa efter att vår hade lyft.

I okänt land

Anders R och jag stod nu på en fullständigt obekant plats och försökte hitta de två andra i gruppen i den ganska stora folkmassa som stod i Shurke. Eller åtminstone någon från samma trekkingföretag. Men ingen fanns. Snabbt beslöt vi att på egen hand hitta en som kunde bära vår packning de kilometrar som var kvar upp till Lukla. Anders hittade en som kunde lite engelska och vi anställde honom på stående fot. Vi följde honom till hans hus och han bjöd in oss på te. Naturligtvis tackade vi ja.

Foto: Vår nyanställda bärare och hans fru. Tyvärr oskarpt pga skymningen.

Huset hade enkel brädinredning och i köket på andra våningen glödde en koleld. En kittel med varmt vatten hängde över elden. Frun i huset gjorde mycket noggrant rent två koppar, och så drack vi te. Men mörkret tilltog, klockan hade hunnit bli fem. Det var hög tid att ge sig av.

Uppför Luklastigen

Mannen hade sin som till hjälp, och de tog en ”duffelbag” var av vår packning. Själva hade vi våra ryggsäckar som inte vägde alltför mycket. Vi satte iväg utefter stigen som ganska omedelbart började luta kraftigt uppåt. Medan jag pustande försökte hålla jämna steg med de övriga tänkte jag på min läkare som sagt att jag skulle ta det lugnt under semestern. Mot slutet fick jag låta fadern ta över hela min ryggsäck som han lade ovanpå sin redan rejäla packning.

Efter ungefär halva vägen var det mörkt och vi tog fram pannlamporna. Vår bärare kunde naturligtvis vägen som sin egen ficka och Anders bad honom ta oss till ett hus där vi kunde låna telefon. I utkanten av Lukla fanns ett sådant hus, och vi kunde äntligen få kontakt med vårt företag.

Företaget hade naturligtvis undrat vart vi hade tagit vägen. De hade anlänt över en timme för sent för att hitta oss vid Shurke och var smått oroliga. Nu fick vi veta vilket hotell vi skulle till i Lukla, och där skulle man ta hand om oss. Anders G och vår guide hade inte kunnat lämna Kathmandu med sin helikopter, utan var lovade första tur följande morgon.

På hotellet var det fullt. Ja, det var fullt i alla hotell. Folk hade vid det här laget väntat i upp till 6 dagar utan att det gått något flyg från Lukla. Nästan ingen hade kunnat ta sig därifrån, men vi hade mot alla odds lyckats ta oss dit. Detta väckte visst uppseende på hotellet. Hemma i Sverige satt våra anhöriga och hörde på nyheterna att 2500 personer var fast i Lukla, och att en stor del av dessa redan hade missat sina flyg till sina hemländer.

Med välvilja från några av gästerna lyckades vi också få ett rum. (Om det inte gått hade hotellägaren erbjudit oss sitt eget privata. Det kallar jag serviceinställning.)

"Vårt" hotell. Fotot taget följande morgon då regnet hängde i luften.

Så var alltså Anders R och jag lyckligen framme vid startpunkten för vår tur. Nu gällde det bara att allt skulle klaffa för Anders G och vår guide som samma kväll ”gjorde stan” och satt på en restaurang i Thamel. Vågade vi tro att det skulle fungera?

Helikopterfärd - en inkomstbringande verksamhet

Till sist några ord om det här med helikoptertransporter. Vi satt och pratade med folk på hotellet i Lukla. En del hade alltså väntat i nästan en vecka på att få åka hem. Några (ytterst få) hade lyckats köpa sig en helikopterplats från Shurke. Dessa turer hade 6 dagar tidigare kostat 350 USD per person, men för varje dag hade priset stigit och var nu uppe i 1200 USD per person.

Detta med geschäftet kring helikoptrarna när flyget inte kan gå är en ganska olustig historia. Vi talade med andra trekkers om saken och var överens om att det inte ger vare sig Nepal eller turistverksamheten särskilt gott rykte. Vår guide var övertygad om att saken kan lösas genom att bygga en bil-/bussväg upp till Lukla – om bara myndigheterna hade velat satsa på det.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-11-24 08:50   äventyrssugen
Detta krångel med biljetter, bokningar, visan, guider, myndigheter, baggage mm tycks vara en ständig ingrediens på resor av den här typen. Jag tror att man ofta är dåligt mentalt förberedd på det. Man är så fokuserad på vandring, väder, etapper, utrustning, höjdmetrar och sånt. Av egen erfarenhet vet jag att det kan vara ganska knäckande för psyket med "motvind" från så oväntat håll.
Bra skrivet. Jag ser farm mot del 2, 3, 4....?
 
Svar 2011-11-24 22:35   fowwe
Javisst tar det kraft med oväntat strul. Vi visste inte exakt vad som väntade oss. Men vi hade inställningen att hela resan - inte bara själva vandringen - skulle betraktas som ett äventyr. Så det gjorde inte så mycket. Motigheterna fick bli en del av upplevelsen!
 
2011-11-24 10:35   Thomas Traneving
Härligt att det kommer en ordentlig reseberättelse! Är ju, som du redan vet, själv sugen på att göra denna resa. Väntar med spänning på fortsättningen.
/H
 
Svar 2011-11-24 22:40   fowwe
Tack för uppmuntran på vägen! Jo, förhoppningsvis ska berättelsen bli ganska detaljerad, även ifråga om "bisaker". T ex detaljer om förhållanden som intresserar den "vanlige" resenären. Inte bara höjdmeter och prestationer utan framför allt upplevelser och erfarenheter på vägen. Jag har faktiskt er familj i tankarna när jag skriver och försöker få med sådant som kan tänkas vara relevant för en familj med barn/ungdomar.
 
2011-11-25 12:26   OBD
"Strulfritt" kan man ju inte säga att början på er resa var. Men ni hade ju rätt inställning, att se hela resan som ett äventyr. Positivt, (kanske), att det bara blev ni tre i gruppen. Men ibland kanske det kan vara stimulerande att bilda grupp med okända människor också, även om jag själv föredrar en mindre grupp framför en stor.
Ser verkligen fram mot att läsa fortsättningen.
 
Svar 2011-11-26 15:56   fowwe
Vi var beredda på att ingå i en större grupp, men med facit i hand hade det inte kunnat bli bättre än vad det nu blev, tyckte vi. En stor grupp är mer känslig för störningar, t ex om alla inte klarar att hålla schemat med dagsetapperna. När det gäller gemenskapen som kan bli i en stor grupp kan detta kompenseras i en liten grupp genom att man pratar med andra trekkers på hotellen. Man går ju ofta samma väg under dagen och återförenas ibland på eftermiddagen på samma lodge/hotell. Vi lärde känna flera trevliga människor.
 
2011-11-25 21:15   Anders_sthlm
Ingen kan nog som du Hans, beskriva så ytterst noggrant och idogt en Himalajavandring som du ju gör här. Hoppas det blir många och intressanta betraktelser ur alla möjliga perspektiv om detta här nu i din blogg.
Bara detta: Att vara ‘en vandrande Bankomat ifrån vilken lokalbefolkningen vill göra uttag’ är nog säkert betecknande för sådana här vandringsexpeditioner upp på branta berg.
Spännande och kul läsning!
 
Svar 2011-11-26 16:02   fowwe
Tack, Anders, jag ska göra vad jag kan för att få med intressanta detaljer. Ja, det här med Bankomat-liknelsen har sin riktighet, särskilt när det gäller verksamheten I Kathmandu. En del folk där är antingen slipade eller påträngande (eller bådadera). Och de som har helikopterföretag vet sitt marknadsvärde.
Däremot var inställningen uppe i bergen annorlunda. Folk var mycket respektfulla. Visst var de intresserade av att sälja till oss turister, men utan att vara det minsta påträngande. Priser på rum och mat var låga, och ingen försökte lura oss där. Visserligen var vår guide en garanti för att folk betedde sig sjysst, men jag tror inte det hade varit mycket annorlunda om vi varit helt själva. Mycket sympatiskt.
 
2011-11-26 16:28   brigas
Tänk att det finns de som skulle tycka det vore toppen om vi i Sverige också skulle se turisterna som "vandrande bankomater";i somras hölls ett föredrag under Linnè-dagarna om hur vi som bor "fjällnära" borde sälja naturen.
Så;kanske nästa gång du kommer till Kvikkjokk står jag eller nån annan och försöker få visa dej Prinskullen för pengar,för än mer pengar kan du få tälta och se mot Luottolahko,etc etc.
Säkert smart,men vore jag besökaren skulle jag genast dra nånstans där jag fick vara ifred
 
Svar 2011-11-26 22:39   fowwe
Britt, du må tro att jag drog paralleller mellan Everest-trek och svensk fjällvandring under dagarna vi var där. Det du beskriver är ett slags skräckscenario vad gäller Sverige. Åtminstone skulle jag tro att du och jag är eniga om det. I Nepal är det däremot helt OK, det är så det går till. Man visar naturen för pengar, eftersom det kommer massor med folk (bland annat vi) som är beredda att betala för det.

I t ex Sarek finns det regler som (än så länge) förbjuder liknande verksamhet (man får inte bedriva turism som näringsverksamhet). Vi har inte samma tryck på vår natur. Men vad som kan komma att hända i framtiden vet vi förstås inte. Kanske ska man vara beredd att försvara vårt friluftsliv. Alltså inte bara själva naturen utan även det sätt vi använder den på.
 
2011-11-26 20:19   Anders_sthlm
Jo men det är ju klart att det handlar om att ‘sälja’ något. Samtidigt handlar det om att ‘köpa’ något. Allt utifrån den tradition ett samhälle nu har.
I tredje världen länder handlar det väl ofta om att överleva. Vare sig det är på dyra dykutflykter, bergsklättringar eller bara rätt å’ slätt tigga rakt upp och ned.
Allt har väl sina aspekter. Dessa enorma mängder av Explorers drar ju vidare när dom fått sitt, bestigit toppen eller gjort dyket. Oftast efter då dom tagit sina bilder, lagt ut storyn på nätet. Men det kommer ju nya ideligen..

Jag tror vi är väldigt naiva om vi tror att Kvikkjokk kommer sparas ifrån detta. Den dagen kommer nog dit med, då det ‘kostar’ att gå ut i skogen runt knuten där.
Det samhälle vi skapar, skapar även den natursyn vi har.

På flygplatsen i Dehli sitter ju en kvinna och tigger på toaletten när man går in dit och kissar. Man har då växlat bort alla småmynt man har. Så hon får inget. När man ska resa därifrån och hem igen, kommer man tillbaks. Samma kvinna sitter då igen och sträcker ut handen och ber igen om ‘Basksish Mister ?’. Man har då lika lite pengar man hade som innan man kom dit.
Snacka om dåligt ställe att tigga på!
 
Svar 2011-11-26 22:51   fowwe
Mycket viktiga frågeställningar ni tar upp, Britt och Anders. Denna resa har gett mig ett vidare perspektiv på det friluftsliv vi har i Sverige. Vårt är unikt på flera sätt. Jag tänkte ta upp en del sådana perspektiv i fortsättningen, exempelvis vad som driver turister att ge sig till just Everest.

Jag håller med om detta att utvecklingen inom turism kan komma att förändra vad som händer i Kvikkjokk, Aktse eller Sarek. Ja, förändringen är ju tydlig redan nu på sådana ställen som t ex Kebnekaise och Saltoluokta. Nya besökare med en annan inställning till fjällvistelse än vad som gällde för 30 år sedan. Här på Utsidan försöker erfaret friluftsfolk föra fin gammal fjälltradition vidare till en ny generation. Delvis tror jag det lyckas. Men alla läser inte vad som skrivs här, det kommer folk från alla möjliga håll med helt annan syn på saker och ting. Även de som driver verksamheter - dvs säljer något - har annan syn på vad som kan löna sig att satsa på. Så nog förändras verksamheten gradvis.
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg