Det känns väldigt avlägset med den där förmiddagen för bara 12 dagar sedan, då jag kunde sitta på balkongen och nästan bli solbränd. Nu är det vinter, även i Skåne. 4 minusgrader och ganska hyfsad vind (6 m/s enligt SMHI). Balkongen är rensad, bordet och konstgräsmattan är nerburna i källarförrådet.
Idag kände jag att behov av att komma ut en stund och jag passade samtidigt på att testa en del ny utrustning för sommarvandringarna i fjällen. Om grejorna klarar det väder som är idag så ska det väl klara sommarkylan när den är som värst.
Det var helt tomt på den grusväg som leder ut på slätten och upp mot stenbrottet i Hardeberga där mina grannar berguvarna bor. Vanligtvis ser man joggare, flanörer och hundägare röra sig här. Men idag var det helt tomt. Den sista biten hade dessutom börjat bli ofarbar på grund av all pudersnö som lagt sig i drivor. Här brukar jag jogga ända tills drivorna sätter stopp. Nu verkar det bli stopp minst en månad för tidigt.
I norra halvan av Sverige stickar man vantar (har jag nyligen förstått), tar fram skidor och skridskor och gör sig redo för vinterlivet. I Skåne går folk och fryser och nästan varenda människa man talar med vill flytta söderut.
Prylar var det, ja. Först nya regnjackan som jag tänkt att ha som enda skaljacka på mina turer. Den väger nästan 150 gram mindre än den gamla (som har börjat läcka när det regnar) men frågan är om den är tillräckligt varm. Jodå, jackan stod emot den snåla novemberblåsten, åtminstone när jag var i rörelse och kroppen producerade värme.
Nästa test gällde vantar och handskar. Under den kalla juniresan till Sarek detta år hade jag införskaffat supertunna handskar. De visade sig vara helt underbara på den turen och höll ute vinden. Och lagom varma när man rör sig. Nu har jag kompletterat med Hestra skalvantar som ska som ska hålla ute regn på sommaren och våt snö på vintern. De var superdyra, man får hoppas att de är värda pengarna.
Och det fungerade bra med bara dessa två. Inte nödvändigt med exempelvis fleece som foder inuti skalvantarna. För sommarbruk, alltså. Och när man rör sig. För kyliga myskvällar utanför tältet samt för vinterbruk vill man säkert ha något mer. Sådana extrakläder brukar jag i stort sett avstå ifrån i sommarfjällen. Packningen brukar bli tung nog ändå.
Efter promenaden ute på vinterslätten kom jag in i trappuppgången. Kroppen och sinnet hade anpassat sig till vinden. Inneluften slog emot mig som en varm vägg.
Men jag blev snart sval igen. Elementen fungerar inte som de ska i lägenheterna i vår trappuppgång, och trots åtgärder är problemet inte löst. I mitt sov- och arbetsrum hade jag 15 grader i natt. Varmast är det i hallen, där är det 17 grader nu.
Jag har nästan friluftsliv inomhus också.
Nu ska jag ut och se om jag hittar några skidspår. Nytt rekord i så fall!
Mitt ursprungliga idiom hörs enbart när jag träffar släktingar som fortfarande bor i Skåne.
Bästa skånska ordet just nu som det pågår diskussion om hemma (kanske andra dialekter som använder det med??) : Tjocketröja
/H
Tyvärr tror jag mer att danskar engång försökta sig med Skåne, Halland och Blekinge än att vi vanligen "nästlar oss runt i friluftslivet (som skåningar?)"... Men även danskar tar sig väl lite mer ut förtiden för att njuta av frostsnön
Thomas och Helena's "tjocketröja" tror jag vet vad är. Det kommer man lätt ihåg vid den här tiden. Vet inte till att det finns i någon danskt dialekt
Bra Hans, att du även kom ut till berguvarna på din färd. Här på Jylland träffar man många av dom, tyska invandrare. I skog, i grustag osv. Dom i din trakt är väl inte heller så NATURliga?
När det gäller handskar gjorde jag tidigare som du - lät dem ligga kvar i säcken. Men de supertunna var väldigt bra, jag använde dem mycket i somras.
Berguvar - är det människor du avser ;-)? De jag har hos mig är riktiga fåglar, och de har heller inte planterats ut. De är naturliga!