Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 1970-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig mycket, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitet. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). För en del år sedan gjorde jag en undersökning av Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar resulterade i en bok som är utgiven och finns att köpa. Det har även blivit en tredje fjällbok, en roman med titeln "Otillgänglighetspunkten".

Det har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycktes ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Min profilbild ar tagen av Stefan Andersson, Jokkmokk.

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Fågel Blå

Mitt fågelintresse började i åtta-nio-årsåldern. Man kan nog säga att det skedde på grund av sömnlöshet. Det var nämligen så att vår familj tillbringade många sommarlov och andra lov på min farfars lantgård utanför Eksjö. Av någon anledning vaknade jag ofta tidigt, kanske klockan fem eller sex varje morgon. Alla andra sov minst ett par timmar till. Jag hade inget särskilt att göra, och att stiga upp helt själv var ju meningslöst.

Så jag låg kvar i sängen och läste böcker. Och rätt snart fick jag syn på Erik Rosenbergs Fåglar i Sverige. Den tog jag med mig i sängen och läste om den ena märkvärdiga fågeln efter den andra. Rosenberg - som blev en legend redan i sin livstid - beskrev många av fåglarna på ett väldigt personligt sätt. Havsörnen liknade han vid "en i båda ändar avhuggen trana" och lappugglan kallade han för "Tita Grå" efter en trollpacka i någon saga.

Efter att ha läst beskrivningar av de slaget blev jag förstås nyfiken på fåglarna. Det var inte tillräckligt att bara läsa om dem, jag ville se dem i verkligheten också. Så jag gick ut runt lantgården och letade upp dem jag kunde hitta.

På detta sätt fortsatte det, och efter en tid fanns intresset där. Så småningom kom jag med i Fältbiologerna, och då lärde jag känna andra ungdomar med liknande intressen.

Nu till själva saken. I slutet på min upplaga av Fåglar i Sverige fanns en rubrik: EFTERLYSNING. Den handlade om en liten sibirisk fågel som dittills inte hade setts i Sverige: Blåstjärten. Men Erik Rosenberg trodde att den kunde dyka upp i norra Sverige eftersom den setts i Finland.

Blåstjärt, honfärgad

Fågeln liknas vid en rödstjärt men med koboltblå stjärt och orangeröda färgfält på sidorna. Sången beskrivs också. Den lilla notisen slutar med följande ord: "Ornitologer, när I vandren i lavskrikans, tallbitens och videsparvens skogar, lyssnen då ock efter den sibiriska taigans Fågel Blå!"

Jag glömde aldrig dessa ord, men som ung trodde jag nog aldrig att jag skulle träffa på denna märkliga fågel. När jag under 2000-talet har vandrat genom granskogarna runt Kvikkjokk har jag lyssnat väldigt noga efter den, väl medveten om att chansen att stöta på den finns men är minimal.

Men här och var har den faktiskt dykt upp i vårt land under 1990-talet och 2000-talet (kanske tidigare också). Men alltför långt bort och alltför tillfälligt för att jag själv skulle kunna se den.

Blåstjärten låter sig väl smaka av de utlagda bären.

Men Skåne är ett landskap som överraskar när det gäller fåglar. Plötsligt upptäcktes ett exemplar av en fågelskådare i början av januari i år, i en villaträdgård utanför Osby! Den stannade kvar mellan 8/1 och 24/1 och det var många som fick möjlighet att glädja sig över denna charmiga lilla fågel.

Jag fick skjuts med en god vän och vi åkte dit med kikare och kamera. Fågeln var inte särskilt skygg men rörlig när den for omkring och letade mat. Fågeln var honfärgad och hade inte hanens intensiva färger i dräkten, men håll med om att den är vacker i alla fall. (Jag önskade förstås att jag hade haft en bättre kamerautrustning och bättre dagsljus. Det fanns skickliga fotografer som fick mycket fina foton.) 

Blåstjärten som upptäcktes i Ebbarp, Osby.

Så fick jag då till slut se den mytomspunna Fågel Blå!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-03-16 07:28   Håkan Friberg
Grattis!
Min första fågelbok var Durangos Fåglarna i färg. Där hittade jag ett antal färgglada fåglar som jag hoppades få se någon gång. Av dessa har jag sett kungsfiskare och blåkråka samt hört sommargylling. Den jag fortfarande saknar helt är härfågeln.
 
Svar 2010-03-16 08:28   fowwe
Ja, de svenska "paradisfåglarna" stod högt på min lista också. Och även jag saknar härfågeln. Men sommargyllingar kan jag nog leta upp några stycken att titta på om du har vägarna förbi!
 
2010-03-17 15:05   ulindh
Det var en söt liten krabat tycker jag, det måste kännas skönt att pricka av den på listan.
 
Svar 2010-03-17 22:27   fowwe
Ja, det här var ju en drömfågel från min ungdom!
 

Läs mer i bloggen

Sarekfärd med många möten (3)

Efter den vilsamma helgen i Alkavare hoppades jag att fem dagar skulle räcka för att ta mig till Kvikkjokk. Planen var att gå via stugorna i Duottar där stugvärden Hilde hade gjort en utställning om Otillgänglighetspunkten. Den utställningen ville jag se. Därefter var planeringen inte helt färdig. Och så var det väderleken. Vad den hade i beredskap hade jag ingen aning om.

Utsidankompisen Hans N hade redan hunnit ge sig av, mot nya toppar som skulle bestigas med kameran i högsta hugg. Det var väldigt roligt att vi haft så gott om tid att umgås och utbyta tankar.

Övernattning med en objuden gäst

Väderleksprognosen hade utlovat hela tio minugrader utanför Lund. Som vanligt var jag skeptisk och misstänkte att SMHI inte skulle hålla sitt löfte. Men jag ville inte missa möjligheten till en kall natt i vindskydd.

Framme vid vindskyddet bredde jag ut dubbla liggunderlag och dubbla sovsäckar. Sedan skulle det värmas wienerkorv till kvällsmat. Tog fram mitt enkla sommarkök och vanlig Primusgas. Det gick överraskande enkelt att värma vatten och jag kollade på termometern. Den visade bara minus TVÅ! Ja, jag hade det på känn. Hela kvällen hade känts alldeles för varm. Jag skrev ett meddelande till en av mina vänner och klagade. 

Sarekfärd med många möten (2)

Det snöpliga missödet i slutet av den fjärde vandringsdagen blev en slags avslutning av turens första etapp. Nu väntade fortsättningen – en färd som skulle ta mig genom Sarek till Alkavare och den stundande kyrkhelgen.

Så långt var allt gott och väl, men hur var det med den medfarna foten? Jo, faktiskt inte i mycket sämre skick än när jag somnade på kvällen. Den högra, yttre ankeln var dock mörk och svullen. Det var väl den som tagit den värsta smällen vid fallet. Själva fotleden gjorde inte så ont, men var istället dekorerad med många olika färger. Den smärtade i vissa lägen och var säkert försvagad. Jag kunde nog fortsätta min vandring, men särskilt fort skulle det inte gå.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg