Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

En försmak av sommaren

En av mina goda vänner övertalade mig att följa med och tälta i natt. Han tyckte att jag höll på att försvinna ner i ett mörkt hål som bestod av bekymmer för mina barn, för fastighetsrenoveringar med åtföljande försäljningar (2 st), för avloppskrav från myndigheter. Med mera, med mera.

Han hade alldeles rätt. Jag behövde något annat. Det blev alltså inte ommålning av köksskåpen igår, det blev kvällsfika och övernattning vid Krankesjön. Kvällen var fantastisk, många fåglar sjöng och stjärnorna syntes den ena efter den andra.

Det gick bra att sova i tält också, men jag kände mig verkligen ringrostig. Jag förstår inte vad det är för fel på mina vårar. Jag får inte tillräckliga möjligheter att hinna njuta av dem. När sommaren sedan kommer rusar jag in i den med högsta hastighet.

Fjällresorna kommer då som en befrielse från all hektisk verksamhet som mina vårar tycks vara fyllda av (trots jag jag verkligen försöker att förhindra det). De första dagarna på en vandring brukar jag ofta säga till mig själv: "Jag fattar inte att jag är här igen, jag kan knappt tro att det är sant." Och så fascineras jag av allt jag är med om. 

Under de första Sarekresorna jag gjorde var det betydligt värre! Då var jag otränad och både jag och säcken vägde mer. Redan första dagen blev jag utmattad och genomsvettig. Jag gick i då badbyxor medan alla andra vandrare hade på sig massor av kläder. Då sa jag: "Jag fattar inte varför vi är här igen. Varför gör vi det här egentligen?"  

Men efter några dagar var man inne i det och kapitulerade totalt inför fjällupplevelsen. Och så har det varit sedan dess. Förhoppningsvis även detta år. Planerna på min kommande junivandring börjar ta form, och som vanligt är listan på vad jag vill göra större än vad jag kommer hinna med. Så nu gäller det att avstå vissa saker för att kunna prioritera det jag helst vill se och göra.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-04-25 22:17   Håkan Friberg
Våren är den jobbigaste tiden om jag ser till mitt arbete. För att inte spara "allt" till sommaren - och för att inte vara slutkörd när den väl kommer - har vi numera som tradition att ge oss ut på en havskajaktur någon långhelg i maj-juni. Oftast blir det Kristhimmelfärdshelgen, men ibland första helgen i juni om nationaldagen passar in.
Denna tradition gjorde - och gör - så att längtan till sommarens friluftsaktiviteter inte blir alltför stark. Sommarsäsongen inleds på ett angenämt sätt. Det handlar inte det minsta om ansträngning. Enbart njutning. God mat och dryck och trevligt sällskap i vacker natur.
 
Svar 2010-04-25 22:22   fowwe
Den traditionen är fylld av vishet, det inser jag. Vågar jag fråga om vi kan byta och att du renoverar det där köket??
 
2010-04-25 22:29   Håkan Friberg
Vi var nere vid norra Vättern idag för att titta på en stuga med brygga i sjön. Kanonläge och stor potential. Vi ansåg oss också ha råd... men... det behövdes ju göras om en hel del... iofs roligt, men skulle det inte innebära att mycket av den tid vi idag lägger på friluftsliv - och en stor del av de pengar vi idag lägger på resor och annat - skulle behöva läggas här istället???
Vi åkte hem igen. Ska vi köpa ett litet hus i det skede i livet vi är just nu, så får det allt bli ett underhållsfritt...
Jag har väl därmed besvarat din fråga...?
:-)
 
2010-04-26 07:24   brigas
Majjen har helt rätt i sina "farhågor";stugbyggande och renoveringar tar mycket tid,från långa turer bla,men samtidigt kan det ju var väldigt kul det med.
Kort-turer och övernattningar kan man nog ändå unna sej ibland,för hälsans skull
 
Svar 2010-04-26 20:27   fowwe
Håkan och Britt, jag delar era farhågot om stugägande. Dessa projekt gör jag dock inte för egen del, jag reser då hellre. Och bor "lyxigt" i t ex fjällnaturen! Det ena projektet är min dotters svårsålda hus, det andra mina föräldrars lantgård som nu - äntligen - ska säljas.
 
2010-04-26 15:31   peter1969
Jag känner att jag också måste iväg om än bara för en natt. Det får nog bli vindskyddsövernattning till helgen, det kräver inte så mycket förberedelser. Vårstressen känner jag också av, det är så mycket som ska hinnas med innan sommaren. Men vedkapningen har jag i alla fall förlagt till senhösten, det passar bättre i och med att jag inte jagar. Oktober är en bra månad för sånt, svalt, myggfritt och inget annat roligt att göra.
 
Svar 2010-04-26 20:23   fowwe
ja, vindskydd är ett trevligt och enkelt alternativ. Jag använder det också ibland. Man slipper torka tältet efteråt också.
 
2010-04-27 16:37   greenjuice
Skönt att läsa att jag inte är ensam om vårstressen. Första gången jag läser uttrycket "vårstressen". Har inte tänkt på det förut. Själv ska jag ut på en tur på Skåneleden i Kristi himmelfärdshelgen.
 
2010-04-30 07:56   kamera
Vårstressen den brukar börja vid påsk och sluta vid skolavslutningen. Synd för det finns så mycket mer roligt att göra. Vilket ökar stressen. Tur man kommer ut i skogen emellanåt.
 
2010-05-01 12:01   Annicas fjällängtan
Att göra vad man egentligen vet att man mår bäst av ,är tror jag mest av allt en grundmurad viljeakt ,för att det ska bli av.Särskilt om det har med vardagen att göra,SÅ härligt att kunna sova i tält en natt . Jag ska göra det så fort som det har smält fram lite mark i skogen stor nog för ett tält. Vi har ganska mycke snö kvar här uppe i Skellefteå!!!!
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg