I mitt allra första blogginlägg beskrev jag hur jag gör när jag bakar bröd i fjällen med hjälp av Trangiakastullen som "ugn":
www.utsidan.se/blogs/fowwe/recept-pa-fjallbrod_12966.htm
Läs gärna det inlägget som inledning. Där står även en del om vilka typer av kök som fungerar bra och vilka man bör se upp med (Trangia själva gillar inte riktigt det här med att deras kök används till bakning).
Sedan det första blogginlägget har jag funderat över den variant som en del samer använder: glödkaka. Några medlemmar här på Utsidan har bakat bröd på detta sätt, och igår kväll bestämde jag mig för att själv experimentera i köket hemma. Här kommer några erfarenheter.
Jag har inte tillgång till något samiskt recept, och mitt eget blir som följer.
Ingredienser till glödkaka (2 pers)
Ca 3 dl mjöl (vetemjöl, något uppblandat med ljust lantvetemjöl; i plastpåse).
½ pkt torrjäst
1/3 tsk salt
Lite matolja
Ca 1,5 dl kallt vatten (ta inte för mycket i början om du inte har extra mjöl att tillsätta).
(Lägg märke till att detta recept har mindre mängder än i den första artikeln med ugnsvarianten. Om man är fler än två personer kan man använda det ursprungliga receptet även till glödkakorna och grädda på det stora Trrangiaköket.)
Procedur
Jag blandade ingredienserna några timmar i förväg. På fjälltur kan man blanda degen kvällen före i en kastrull och låta den kalljäsa över natten under lock.
På morgonen delas degen i 4 delar och plattas ut till kakor. Kakorna blir då lagom stora för Trangias lilla stekpanna. (Om du använder den stora pannan skulle jag tro att det kan bli lagom med 2 större kakor.)
Picka kakorna med gaffel, annars kommer de att bli uppsvällda vid gräddningen och bränns lätt vid. Se de två fotona närmast härunder (kakan på det andra fotot är vidbränd).
Kakorna kan jäsa en stund om man vill, men det går också bra att grädda och göra nya kakor efterhand. De blir lite tjockare och mjukare om de får jäsa först.
Grädda i torr stekpanna (inget matfett, alltså) på mycket liten låga. Se till att kakorna är mjölade på båda sidor så fastnar de inte på pannan. Gräddningtid: omkring 5 min på varje sida. Kolla några gånger så att värmen är lagom, bröden ska få lite färg.
Brödet svalnar ganska fort efter gräddningen och ska ätas färskt. Ljuvligt gott med lite smör på!
Ännu så länge har jag alltså bara experimenterat hemma vid spisen under idealiska omständigheter. Får se hur det fungerar i fält där det kan bli besvärligt vid kallt och blåsigt väder att få jäsning och gräddning att stämma.
Och en sista sak om du inte är van att baka bröd. Träna! Med tiden får man en känsla för hur en deg ska kännas och vad som ska rättas till i gräddningen när resultatet inte blir så bra som man har tänkt.
Avslutande funderingar
Man kan fråga sig om det är värt det extra besvär och de extra hekto det innebär att ta med sig mjöl och lite extra gas för att få nybakat bröd på fjället. Själv tycker jag det. En av de saker som ibland får mig att längta till civilisationen är just att få äta nybakade frukostbullar. Med eget bröd finns det en anledning mindre att skynda sig hem.
Den extra tid som det tar att ordna med ett bak bekymrar mig inte heller. Vissa morgnar kan det vara lite jäktigt och man vill iväg, då finns det inte ro att baka bröd. Men så får det inte ständigt vara, jag vill ha åtminstone några lugna dagar under mina fjällturer. Och då kan brödbak passa bra. Degen görs snabbt på kvällen och sysselsätter sig själv under natten.
Att sedan sitta en vacker morgon, beundra fjällnaturen och ta det lugnt medan brödet tillagas är helt enkelt en underbar upplevelse. Och skulle vädret vara uselt är gott bröd en ljuvlig tröst.
Jag ser fram emot allt detta i år igen. Det bär snart av, den 18 juni går tåget norrut för min del. Min vandrarkompis Anders kommer ett dygn därefter.
Intressant vore också hur energikostnaden blir att ta med de torra baka-ingredienser (vattnet finns ju) i stället för att bära färdigbakat knäckebröd? Och hur blir CO2-räknastycket?
Det är några väldigt fina glödkakar du har bakat. Troligen lyckas de också på Trangia'n.
Säkert är att man längtas otroligen efter "riktigt" bröd när man har levat av inköpt knäckebröd i flera veckor - även om det är svenskt.
Kanske går att grädda i kastrullen, ska prova hemma, tack för tipset i alla fall.
Det där ugnsbaket har jag inte vågat mig på än...
Trangias miniugn ger jämnare värme, men väger.
Vacker kulinarisk samtala - bra inspiration!
Jag hade i lite mera vatten vilket gjorde brödet härligt klibbigt men det gör absolut ingenting... bara att pytsa ut kladdet i stekpannan.