Anneli Wester, årets kvinnliga äventyrare 2011

Anneli Wester, som skriver här på Utsidan, fick igår utmärkelsen Årets kvinnliga äventyrare. Årets manlige blev Andreas Fransson och Lars Cronlund utnämndes till Decenniets äventyrare. Stort grattis!

Av: Christer Lindh

Årets Äventyrare är en utmärkelse som varje år tilldelas en man och en kvinna för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Syftet med utmärkelsen är att "tydliggöra äventyret som en företeelse och lyfta fram människors lust och drivkraft att genomföra och uppnå sina drömmar". Utnämningarna för år 2011 presenterades igår på Vildmarksmässan:

ÅRETS KVINNLIGA ÄVENTYRARE 2011

Anneli Wester
Motivering: Med orubblig beslutsamhet och livsglädje har denna äventyrare under året bevisat att vilja och mental styrka verkligen kan vända motgång till framgång. Trots fysiska hinder har hon under svåra omständigheter bestigit och tältat på några av världens högsta toppar och visat att hon verkligen förtjänar utmärkelsen Årets kvinnliga äventyrare.

Annelis blogg och artiklar hittar du här på Utsidan, bla berättelsen från Muztagh Ata:

ÅRETS MANLIGA ÄVENTYRARE 2011

Andreas Fransson
Motivering: Genom att klättra Nordamerikas högsta berg, Denali (6 196 m.ö.h.), via Oriental Express och sedan skida utför den tidigare oåkta sydsidan lyckades Andreas Fransson med vad många amerikanare har kallat ”den sista stora utmaningen i Nordamerika”. Andreas visade också på stor uthållighet då han tillsammans med Magnus Kastengren gjorde ytterligare en toppbestigning av Denali efter bara en dags vila, denna gång längs den legendariska Cassin Ridge, en led få Skandinaviska lag har gjort. Den avslutadande klättringen tog imponerande 33 timmar från tält till tält.

ÅRETS EUROPEISKA ÄVENTYRARE 2011

Gerlinde Kaltenbrunner
Motivering: För att som första kvinna i världen ha bestigit alla 14 stycken 8 000-meterstoppar utan syrgas. Trots tragiska motgångar och att hon flertalet gånger har tvingats vända på det svåraste och farligaste av alla berg, K2, lyckades hon till sist fullborda samtliga toppar och visa att hon är en alpinist av världsklass.

DECENNIETS ÄVENTYRARE 1980-1990

Lars Cronlund
Motivering: För att ha inspirerat till höghöjdsklättring genom tidiga, svenska expeditioner i Himalaya (Nun, Annapurna, Everest), Nordamerika (Leaning Tower i Yosemite) och i den svenska fjällvärlden (Stora Traversen i Kebnekaise). Lars Cronlund var en av de första svenskarna över 7 000 meter och han är fortfarande den enda svensk som har klättrat Hornbein couloir på Everests nordsida och som har blickat ut från världens högsta berg ensam.

STIPENDIET ÅRETS ÄVENTYR 2012

Marie Nordin och Annelie Hollstenius
Motivering: Årets äventyr 2012 andas både tradition och upptäckarglädje och kommer att ta de två äventyrarna genom både Sveriges och Norges vackra natur på hästryggar. Deras klimatsmarta äventyr från Sundsvall till Trondheim, lyfter fram hästens historiska roll som transportmedel och tar det personliga äventyret tillbaka till grundtanken – att utforska ny mark.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-03-13 07:26   fafner
Roligt att Anneli fick priset, men glöm inte Andreas Fransson som är en riktigt hardcore alpinist och brantåkare från Luleå!

jag kommer ihåg när jag åkte skidor i Måttsund och Fransson låg på 40+ skiddagar direkt efter nyår, och då gick han på gymnasiet! Han var redan då jävligt duktig och rippade i halfpipen med telisar på den tiden...
Är nog Sveriges bästa alpinist just nu och definitivt bästa brantåkaren vi någonsin har haft i Sverige!
Helt klart en värdig vinnare.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg