Naturdagbok för år 2025. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

22.9.

Jag kommer hit lite före klockan 6. Det är mörkt. Karlavagnen avtecknar sig i norr. En liten strimma ljus syns över skogen längst in i Bonäsviken. Helt tyst, vindstilla, småkyligt, 4 grader. Stjärnorna lyser ikapp med månen. Jag ska följa med höstflyttningen. Fåglarna styr efter stjärnorna. De flesta fågelarter flyttar dagtid, utom vissa, såsom rödvingetrasten. Lite före 6 hör jag hägern flyga över från Tellskär till Dånö, samtidigt som en stor flock kajor börjar skräna i sydväst. En lärka hörs över fjärden i mörkret och tio minuter senare ropar tranorna från Tellskär och en havsörn från Finnösidan. Jag hoppar omkring på bryggan för att hålla mig varm. Havsörnarnas rop och en rödhakes knäppande blir signalen för kråksträcket. Kvart i 7 kommer det igång. Sammanlagt ett hundratal kråkor sträcker kraxande förbi på samma linje från öst till väst under en kvart, sedan tar det stopp. Samtidigt hörs bofinkar, som tydligen också är på flytt. Gärdsmygen sjunger någon drill lite före 7 och jag får se kajflocken komma på en lov runt Lökholmsudden. De är ett femtiotal. Dis driver från land ut över vattenytan västerut. De första morgonflygen tecknar två streck på himlen. När solen börjar komma upp vid tjugo över 7 ser jag svanparet vid Tellskärsudden. Spigg leker vid bryggan där jag sitter. I soluppgången tar ringduvorna över flytten. Men de flyger söderut, inte väst, som kråkorna. Ca 15 duvor passerar. En havsörn landar i en trädtopp på Tellskär och attackeras genast av kråkor. När solens första strålar förgyller Finnöudden flyger en annan havsörn dit och tar udden i besittning. Senare ser jag en örn flyga in mot Bonäs och en gammal med vita stjärtfjädrar sträcka över Dånö söderut. Det sista jag noterar innan mitt tvåtimmarsbesök är över är ljudet av en dubbeltrast och ett rådjurs brölande, samt hägern som flyger över viken in mot Lökholmen. En underbar höstmorgon!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-09-22 12:26   OBD
Vilken fin morgon!
Tack för att du delar med dig. Kändes nästan som om jag var med.
 

Läs mer i bloggen

Byträsk, Geta, Åland

2.2.

Det känns välkomnande att markägaren byggt en stege upp till den stora stenen som ligger bara hundra meter väster om träsket. Jag klättrar upp på stenen. Framför mig söderut  har jag fin utsikt över åkrarna, till vänster ser jag Byträsk skymta mellan alarna. Bakom mig har jag de vida åkrarna uppemot Östergeta by. Det är en gråmulen dag med vind och snöfall från norr. Någon plusgrad. Skönt att nu ha januari bakom sig. En gärdsmyg kilade omkring i diket som en mus när jag kom hit längs vägen. Snöfallet tilltar där jag sitter och försvårar möjligheten att se och höra fåglar. Kanske att februari tar sitt ansvar och ger oss den vinter vi ännu inte haft. En talgoxes lockläte är det enda jag hör. En blåmes svarar. Snöfallet upphör igen. Fyra björktrastar passerar tjattrande från öster till väster. En korp kraxar till i väster, en kråka. Och så tuppen som ropar god morgon inifrån byn.

Byträsk, Geta, Åland

26.1.

Solen är på väg upp när jag kommer hit. Den obefintliga vintern fortsätter med +4 grader och snöfritt. Jag skulle inte riskera att gå ut på isen. Avlägset hundskall hörs. Älgjakt misstänker jag. Sångsvan i söder och någon kråka hörs svagt. Ett par pigga blåmesar i alarna. Kyrkklockorna och kyrkkajorna påminner om gudstjänst. En domherrehona låter ju-ju i en trädtopp helt nära. Den gnisslar lite på domherrespråk. Jag undrar om det är det här som kallas subsång, dvs lite "låtsassång" utanför häckningssäsongen. Solen kommer upp och lyser mig i ansiktet. Än så länge värmer den inte. Nötväckan hörs från andra stranden. Den har börjat visa sig på flera håll här i Geta.

Byträsk, Geta, Åland

19.1.

Lugn och mulen morgon med flera plusgrader. Mycket gulsparv i björktopparna ovanför träsket. Snöfritt på Åland nu. I söder ropar sångsvanarna bortifrån åkrarna vid Meddalen. Här hörs någon skata och korp. Himlen färgas guldgul bakom skogen i öster där solen just ska gå upp. Två korpar jagar varandra över träsket i söder. Deras parningslek och rop är ett tydligt vårtecken. De lägger ägg redan i februari. När jag följer dem med kikaren får jag syn på en örn som långsamt finkammar träskets södra sida. Det är väldigt tyst här vid Byträsk idag. En talgoxe säger någonting i alarna bakom mig och en hackspett hörs i norr. En björktrast flyger tjattrande över och kråkorna kraxar i väster. Men det känns ändå som om våren ligger och jäser i alla buskar och snår runtom mig. När jag gav mig av kom en pigg nötväcka flygande och satte sig i ett träd vid vägen ned till träsket. Det är en fågel som vandrat in från väster under de fem senaste åren.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg