Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Stötta någon som gett dig ett minne för livet!

Hur det kommer att bli med våra resor, äventyr och friluftsliv under det närmaste året känns för tillfället som en ren gissning. Men redan nu är turistnäringens kris ett faktum (naturligtvis inte bara den utan många andra branscher också). Det handlar om företag – stora och små och allt däremellan – vars intäkter krymper eller hotar försvinna helt. Bakom företagen finns förstås människor som, precis som vi allihop, är beroende av pengar för sitt uppehälle.

Vi är många som fått upplevelser för livet av naturen, fjällvärlden, exotiska länder och vårt eget Skandinavien. Många av dessa upplevelser skulle vi inte fått om det inte funnits ideella organisationer, företag eller hängivna privatpersoner som gjort det möjligt. Visst har vi ofta betalat för det men det som vi betalade för var det vi fick just då. Guidningen i bergen, båtresan över fjällsjön, övernattningen i stugan eller vad det nu var. Vad vi också fick var minnen som gläder oss många dagar under året, resten av vårt liv. Den bonusen kommer aldrig någon att skicka en räkning till dig för!

Varför inte ge något tillbaka för sådana oersättliga minnen? Det skulle kunna innebära ett köp, ett medlemskap (för sig själv eller någon vi känner), en gåva eller något helt annat – det vet var och en bäst själv.

Här nedan några foton från minnen jag har fått för livet. En droppe i havet av alla dem jag samlat på mig. Det finns oändligt många fler.

Lájtávrre och Rapadeltat.

Nammásj i Sarek (vid Rapadeltat).

Ama Dablam, Nepal.

Nepal, leden upp mot Everest Base Camp. Både Kina och Nepal har beslutat att inga bestigningar av Mt Everest får göras i år på grund av corona-viruset. Frågan är om det finns några turister alls i Nepal. Detta är ett förödande slag för landet som framför allt lever på sin turism.

PS. Även om jag här uppmanar till att stödja just turistbranschen så finns det naturligtvis många andra behov i världen där hjälp behövs. Som så ofta drabbas de allra fattigaste värst.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2020-03-31 22:04   Småtärna
Fin text Hans!
Jag tänker på dem jag mött. Bärare i Kirgizistan som slet tungt och kom med varmt te varje morgon,. Båtförare på Grönland och senast på Virihaure. På STF och alla stugvärdar som mött med varm saft. På caféägare i avkrokar som lägger ner sin själ i kardemummabullar och våfflor. Heja alla dem och stötta ni som kan - nu i dessa tider, och framför allt sedan, när livet inte längre står på Hold.
 
Svar 2020-04-02 10:18   fowwe
Ja, man blir glad och tacksam över alla dessa människor som ger av sig själva och sin tid för att andra ska få ett rikare liv. Förhoppningsvis ger det något tillbaka till dem själva - jag tänker då på dem som arbetar hårt att få sin vardagsekonomi att gå ihop.
 

Läs mer i bloggen

Övernattning med en objuden gäst

Väderleksprognosen hade utlovat hela tio minugrader utanför Lund. Som vanligt var jag skeptisk och misstänkte att SMHI inte skulle hålla sitt löfte. Men jag ville inte missa möjligheten till en kall natt i vindskydd.

Framme vid vindskyddet bredde jag ut dubbla liggunderlag och dubbla sovsäckar. Sedan skulle det värmas wienerkorv till kvällsmat. Tog fram mitt enkla sommarkök och vanlig Primusgas. Det gick överraskande enkelt att värma vatten och jag kollade på termometern. Den visade bara minus TVÅ! Ja, jag hade det på känn. Hela kvällen hade känts alldeles för varm. Jag skrev ett meddelande till en av mina vänner och klagade. 

Sarekfärd med många möten (2)

Det snöpliga missödet i slutet av den fjärde vandringsdagen blev en slags avslutning av turens första etapp. Nu väntade fortsättningen – en färd som skulle ta mig genom Sarek till Alkavare och den stundande kyrkhelgen.

Så långt var allt gott och väl, men hur var det med den medfarna foten? Jo, faktiskt inte i mycket sämre skick än när jag somnade på kvällen. Den högra, yttre ankeln var dock mörk och svullen. Det var väl den som tagit den värsta smällen vid fallet. Själva fotleden gjorde inte så ont, men var istället dekorerad med många olika färger. Den smärtade i vissa lägen och var säkert försvagad. Jag kunde nog fortsätta min vandring, men särskilt fort skulle det inte gå.

Sarekfärd med många möten (1)

Diana hade längtat efter att få se in i Sarek igen. Men hur skulle det gå till med bara några få dagar att spendera? Vi valde Suorva som ingång och Vuosskelvágge som tillfartsväg. För mig blev det början på en färd genom delar av Sarek. En färd med oförutsedda strapatser men också spännande möten med människor.

Lördagen den 22 juli 2023 satt jag vid Gällivare station efter ett dygn på tåg från Lund. Ryggsäcken var lastad och jag skulle hämtas upp med hyrbil av min goda vän Diana. Men flyget från Riga till Kiruna var försenat och därmed även hon. Varje förlorad timme knaprade på vår fjällresa, framför allt på hennes. Hon hade bara 3 dygn att spendera och ville så gärna se Sarek igen. 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg