Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Nu går färden norrut!

Det är för det mesta en trevlig sysselsättning att göra de förberedelser som behövs inför en tvåveckorstur i fjällvärlden. Jag funderar mycket under dessa förberedelser, vandrar i tankarna. Lite nervöst är det också, det gäller ju att inte glömma nån viktig pryl eller ha missberäknat maten. Det blir dubbelkoll och trippelkoll av allt. Alla som packat inför en vandring vet hur det är.

Idag köptes det sista in, ett anteckningsblock och två bröd. Skåne är ett fantastiskt brödland. Här finns bland annat Södervidinges hårda kavring som har varit en ständig följeslagare på våra fjällfärder. På Saluhallen idag sa expediten att detta bröd skapades för sjöfarare, och det kan jag gott tänka mig. Det har en garanterad hållbarhet på 10 dagar och det smakar lika gott hela tiden. Lättpackare må rysa, men här kommer ett foto av bröden.

Skånsk brödkultur när den är som bäst. 

Avresedagen tycker jag är mest nervös, eftersom jag åker tåg och måste passa tider. Har man glömt något kan man inte bara stanna till och komplettera. Men att sitta på tåget och veta att allt är med är en härlig känsla. Allteftersom timmarna går sjunker de vanliga tankarna undan och jag börjar mer och mer fantisera om de äventyr jag har framför mig.

De vanliga tankarna, ja. Det senaste halvåret har varit mycket egendomligt. Jag har varken haft sig tid eller möjlighet att leva mitt vanliga liv. Först är det alla dödsfall, fem stycken under vintern/våren i familj och bekantskapskrets - bland annat min far. Sedan är det husförsäljningar. Mina föräldrars lantgård har rustats upp och röjts för försäljning, och detsamma gäller ett hus som min dotter ska sälja. Dessa båda projekt har tagit enormt mycket tid.

Men nu är det alltså dags, och imorgon fredag kommer jag förhoppningsvis sitta på tåget norrut och känna att det liv jag saknat under våren - utelivet - snart är inom räckhåll igen.

Men först ett dygn i Skellefteå, med på ett bröllop. Här hade jag lite bekymmer vid planeringen, nämligen för festkläderna. Men det har löst sig. Brudparet accepterar ledig klädsel, så jag kan använda mina mörka fjällbyxor och min helt nyinköpta fleece. Behöver endast komplettera med vit skjorta och slips, två plagg som jag tänker skicka tillbaka till min lägenhet i ett kuvert efter festen.

Eller ska jag det? De väger bara 200 gram, varför inte ta med dem till fjällen? Jag kanske kommer behöva dem där! Om inte annat skulle nedanstående mundering antagligen väcka visst uppseende i Rapadalen.

Lämplig klädsel för Rapadalen!? 

Tidigt på morgonen därefter stiger jag på tåget igen där min följeslagare Anders G ligger i någon kupé och sover sin skönhetssömn. Eftersom han fyllt femtio i år tror jag säkert att han behöver den.  

På söndagen blir det buss mellan Murjek och Jokkmokk. Inga bussar går mot Kvikkjokk den dagen, så vi har bokat en personbilstaxi från Jokkmokk  upp till Sitoälvsbron. Det var inga problem, de åker dit ibland när turisterna vill.

Sedan hägrar Aktse och Porten till Sarek. Förhoppningsvis får vi en härlig vandring. Och inte bara det utan även tid för reflektion och eftertanke om vad livet har inneburit det senaste året. Jag vet inget bättre ställe att fundera över sådana saker än i den svenska fjällvärlden. 

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-06-18 09:01   brigas
Ha det bra,sommaren kommer så sakteliga hit.Oc hfördelen med att det är ljust hela tiden uppväger ju att vintern inte riktigt släppt överallt
 
Svar 2010-06-18 09:23   fowwe
Tack Britt! Ja, ljuset är underbart. Och så får vi väl se vad den vinter som finns kvar kan ställa till med... ;-).
 
2010-06-18 14:24   thomalin
Ha en trevlig tur! Själv så åker jag om två veckor för en två veckor lång tur i Sarek.
 
2010-06-18 14:56   peter1969
Det låter härligt det där. Längtan inför fjällturen är speciell. Ha en trevlig tur!
 
2010-06-18 18:11   Minnatur
Livet är verkligen oförutsägbart... Det låter som om du har en av dina viktigaste vandringar framför dig... Låta tankar komma och gå är enda sättet att göra dem uthärdiga! Lycka till...!
 
2010-06-18 18:55   Annicas fjällängtan
HA en bra tur! Väntar på rapporterna!
 
2010-06-18 20:44   BrittMarie
Det är ju trevligt att klä upp sej till middagen nån gång i bland, så ta med dej skjortan och slipsen till Sarek!
God tur!
 
2010-06-19 23:36   dHANScan
Önskar Er lycka till på fjället efter ett bra bröllup i Skellefteå (& Sthlm).

Troligen ser du inte detta för du har återvändt.

Samstämmande med Britt Marie tyckar jag en rapport om att använda vit skjorta och slips som "andraskjortan" på en fjällvandring vore relevant. Sånt ger även störra perspektiv för dom som redan "fjällbrölluper" i t ex Saltoluokta el Kvikkjokk...
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg