Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Nepalplaneringen framskrider

För ett par dagar sedan träffades gruppen, som i nuläget består av tre personer, för att kontrollera att vi inte har missat något viktigt. Flygbiljetterna är klara. Inbokningen på trekkingföretaget verkar ha fungerat. Försäkringarna kollade. Visum skaffar vi på plats i Kathmandu. Vaccineringen är påbörjad, åtminstone för min del. Det handlar om Hepatit A och B, stelkramp samt medel mot turistdiarré (det senare är ett koleravaccin).  

Jag har nu dragit mig till minnes hur hela det här Nepaläventyret började. Det var vid ett tillfälle när jag och en av mina yngre bröder träffades. Ämnet dök på något sätt upp, och sedan började tankar spira om att vi skulle göra en egen tur. Nu är det inte säkert att han följer med denna gång, men de samtal vi hade var en stor inspiration för oss båda. Det skulle inte förvåna mig om jag vill göra fler resor i framtiden.

En tid därefter drogs fler in i projektet. Ett par vänner som varit med på fjällvandringar i Sarek ville nämligen också åka. Och så växte drömmarna om vad vi ville se och uppleva.

Turens mest avlägsna hörn: Everest Base Camp. Gränsen till Kina syns dessutom, i rosa i kartans övre högra hörn. Enligt planen ska vi gå upp på Kala Patthar, vilket i så fall blir turens högsta punkt. Fast det är nog mycket som ska stämma om det ska lyckas. Det gäller att inte fatta förhastade beslut.

Är Nepal farligt?

Några i bekantskapskretsen har lyssnat på nyheterna de senaste veckorna och snappat upp ett och annat. Att ett flygplan med Everest-turister störtat. Att det varit en jordbävning i Kathmandu. Till och med en av resedeltagarna, Anders R, bidrog med att säga att flygplatsen i Lukla - som vi kommer att landa på - är en av de mest olycksdrabbade i världen. Inte så konstigt kanske. En del beskriver den lilla flygplatsens korta landningsbana som att "den börjar vid ett stup och slutar vid en bergvägg".

Det här med att anlita ett trekkingföretag är mer en bekvämlighetsgrej än en säkerhetsåtgärd. Jag läste i en forumtråd att man kan klara sig helt på egen hand och därför avstå från att hyra guide eller bärare när man gör en turisttur. Det är bara att åka dit och vandra på egen hand mellan tehusen.

Hur som helst har jag svårt att frigöra mig från tanken att vårt upplägg känns lite för lyxigt. Jag är verkligen inte van vid att gå tillsammans med en person som bär nästan hela min packning. Trots att det tydligt och klart står så i vår beställningsbekräftelse så vill insikten inte sjunka in. Jag sitter fortfarande med min packlista där varenda liten pryl står uppskriven med sin vikt i gram. Som om jag innerst inne misstänker att jag måste bära allting själv.

Fyra lager kläder - ska det verkligen behövas?

Kläder och kängor är viktiga saker. Jag håller på och läser i en bok om en Everestexpedition, och där står att de hade fyra lager på överkroppen. Inifrån och ut var det: underställ, fleece, vindtät GoreTex, dunjacka. Beroende på väder och temperatur kunde ett eller flera lager tas bort.

Jag har aldrig ägt vare sig GoreTex-jacka eller dunjacka. Istället för GoreTexjacka får det bli en lätt regnjacka av Sarek-stuk. När det gäller dunjacka kan man låna (hyra?) en sådan av företaget.

Men kommer det att bli så kallt att dessa fyra lager behövs? Visserligen sjunker temperaturen på kvällen, och nätterna lär kunna bli så kalla som -20 °C. Men vi ska ju hålla oss till tehusen och äta kvällsmat då. Även om dessa inte lär vara uppvärmda så bör det inte bli särskilt många minusgrader inne i dem.

Sedan är det kängorna. Jag tänker stolt gå i de supersvenska lundhagskängor som jag använder i sarekfjällen. Med yllesockar. De skulle inte vara lämpliga för riktig klättring, men till en trekkingtur borde de fungera. Nepaleserna kommer väl tycka att de ser udda ut. Å andra sidan borde de vid det här laget ha sett mycket som är betydligt tokigare.

Var hittar man drickbart vatten?

Vatten finns nog både här och där under dagsetapperna, men man kan knappast räkna med att det är lika rent som i de svenska fjällen (fjällvattnets renhet är en omdiskuterad fråga, förresten).

Vi är inne på tanken att ha ett litet gaskök med oss och skaffa Primusgas i Kathmandu. Då kan vi koka vatten på kvällarna till te. Och på morgonen fylla våra flaskor med kokt vatten. Om nu inte trekkingföretaget ordnar det.

Men här infinner sig några följdfrågor. Vid vilken temperatur kokar vatten vid t ex 4000 meter över havet? Jag har ännu inte hittat svaret, men läst att lufttrycket vid 6000 meter är ca hälften av trycket vid havsytan. Detta skulle ge en kokpunkt på ca 78 °C enligt ett diagram som jag har. Det blir inget gott te av det, för tevatten behöver vara nära 100 °C. Men de allra flesta bakterier borde i varje fall dö.

Nästa fråga är hur bra gasolen brinner när syrehalten är ca hälften av den normala.  Det har jag heller inte hittat något svar på. Vi får väl testa och se!

En annan metod för vattenrening är att använda tabletter eller vätskor. En sådan produkt är Xinix AquaCare. Jag ska undersöka saken närmare.

Självrannsakan

Varför reser man då till Nepal, och varför vill man besöka  de högsta bergen i världen? Om jag hade tänkt att bestiga något av dem hade jag närapå legat sömnlös för att kunna förklara för mig själv och andra vad som drog mig dit. Särskilt med tanke på alla de uppoffringar och all den träning som föregår så avancerade projekt.

Men visst är det något som lockar även mig upp på en topp, även om jag inte riktigt vet vad det är. Det berömda svar som yttrades av George Mallory på frågan om varför han ville bestiga Mount Everest: "För att det är där" räcker inte för mig. Dock är jag inte den i vårt sällskap som frestas mest, det är nog Anders G. Han vill upp på så höga toppar som möjligt. Jag önskar honom lycka till. Nerifrån.

Nej, de högsta topparna får vara ifred för min del. Det är tillräckligt att vara i närheten av dem. För några veckor byta ut den vanliga, hemmavanda miljön mot något helt annat. Ta in atmosfären i det nya landet. Uppleva med så många sinnen som möjligt. Och med allt detta med sig hem förhoppningsvis se tillvaron på ett annorlunda och rikare sätt.

Det handlar också om att se en ny kultur och nya människor. Kanske kommer det att göra lika starkt intryck på oss som själva naturen. Vi får se.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-10-03 09:35   Minnatur
Sunda funderingar du har... Hoppas du finner ro innan det bär av...
 
2011-10-05 15:49   Bulingen
Intressanta frågor du tar upp här. Blir än mer intressant när ni kommit åter och förhoppningsvis har alla svaren. Lycka till!
 
Svar 2011-10-09 00:08   fowwe
Tack Joakim och Lars för välgångsönskningarna! Resan börjar kännas nära nu.
 
2011-10-07 20:42   Narcisse
Hej Hans,

Så härligt för dig att resa till Nepal! Kul att läsa din blogg. Jag bor i Kathmandu och kan svara på några av dina frågor...
Du behöver inte ta med ett litet kök för att fylla upp dina vattenflskor. Se till att du har minst tre stycken enlitersflaskor som du fyller upp på lodgerna. Där kan man nämligen köpa kokat vatten. Om du fyller upp dem på kvällen så har du dessutom automatiskt en varmvattenflaska till sovsäcken :) och så slipper du dricka kokhet vatten under dagen. Om du inte vill köpa jättedyra vattenflaskor i Sverige så finns det Nalgen kopior för 20 kr i Thamel (Kathmandu).

Jag tror inte att du behöver bära fyra lager kläder under din vandring till Everest BC. Däremot rekommenderar jag varmt att ha en rejäl GoreTex jacka med dig. Under början av vandringen kan ett par bra trekkingbyxor och en skön t-shirt räcka, men högre upp kan ett underställ, en fleecetröja och en GoreTex jacka var ett bra komplement. Dunjackan behöver du på kvällarna - inte för att vandra i. Om företaget du bokat med inte förser dig med en sådan så finns det att hyra i Kathmandu. Mössa och vantar behöver jag väl knappast nämna - det är väl en självklarhet för en Sarekvandrare :)

Dina Lundhagskängor kommer ingen Nepales att skratta åt - det kan inte bli bättre - bär dem med stolthet!!

Första gången jag vandrade i Nepal så tänke jag som du - ska någon annan verkligen bära mina saker!? Tänkt så här - Det lilla du kan bidra med i ett av världens fattigaste länder - gör det! Ju mer bärare, sherpor, kockar etc vi anlitar desto bättre blir Nepalesernas ekonomi. Att hyra en bärare är en bra sak - MEN se till så att företaget du har bokat med tar hand om sina bärare ordentligt. Har de bra utrusning? Hur många kg måste de bära? Är de försäkrade? Är de vana vid hög höjd? (kan låta konstigt, men de flesta som dör i höjdsjuka i Himalaya är faktiskt nepalesiska bärare som kommer från låglandet) Dessa är viktiga frågor man ska ställa sig innan man ger sig av på sin vandring.

Turen du ska ut på är storslagen, vacker och helt enkelt underbar! Njut och välkommen till Nepal! /Christina
 
Svar 2011-10-09 00:03   fowwe
Tack Christina för din långa och innehållsrika kommentar! Det skingrar en del frågor. En del av svaren har vi letat oss fram till men annat var väldigt bra att få veta. Jo, det här med att ge arbetstillfällen har jag tänkt på, det har jag inget emot (så fattig är jag lyckligtvis inte nuförtiden att jag behöver vända på varenda peng). Ska också kolla igen med informationen från trekkingföretaget att bärarna verkligen har allt de behöver. Det såg så ut, men kanske får man göra en sista koll när vi träffar dem.
Jag skickar vidare din kommentar till mina två vänner! /Hans
 
2011-10-09 09:17   OBD
Hans, lycka till med din Nepalresa!
För ett antal år sedan sade en bekant till mig: "Bertil, ska vi inte åka till Nepal?" Han hade då nyligen kommit hem från en resa till Equador. Vi var båda sugna på att resa till Nepal. Det blev inte så, och det lär knappast bli så heller. Men det ska bli oerhört intressant att få ta del av dina erfarenheter när du kommer hem igen.
 
Svar 2011-10-12 00:48   fowwe
Tack för välgångsönskningen, Bertil! Javisst känner vi oss taggade nu att åka. Om någon hade frågat mig för 5 år sedan hade jag knappast trott att jag skulle göra en resa dit. Men ibland kommer idéer med stark kraft.
Du har säkert tänkt igenom ditt beslut noga. Annars finns det nog inget i Nepal som hindrar närapå vem som helst att åka dit. Om man väljer sin tur efter vad man tycker känns bra.
 
2011-10-13 10:42   dHANScan
Även jag får passa på att hinna önska er lycka till med Nepalvandringen.
 
Svar 2011-10-13 23:24   fowwe
Tack, Hans!
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg