Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Fjällbrödet utan kompromisser

Det som skrivs om friluftsliv handlar förvånansvärt mycket om mat och recept. Jag vill inte vara sämre utan bidrar härmed med något som fyller ett tomrum i de flesta fjällvandrares matlista.

Det handlar om bröd. Och inte vilket bröd som helst utan om en typ som blir allt svårare att få tag i. Till och med i brödlandet Skåne, där butikerna numera översvämmas av färdigskivade, ljusa och fluffiga brödsorter. Med eller utan surdeg. Var finns den svarta, hårda kavringen? Och där man själv får bestämma hur tjocka eller tunna skivor man vill ha? Jag bara frågar.

Då får man göra det själv. Men att baka rågbröd kräver övning. Jag har övat, och nu - tada! - kan jag presentera ett bröd som bakas av 100 % råg och rågkross. Inte ett dammkorn vete ens. Kryddat med stött kummin och en aning mörk sirap (men sirapen ska nog uteslutas vid mitt nästa försök).

Brödet gräddas i en avlång form. Har tyvärr inte testat än att baka det på fjället, men det går bra hemma innan man åker. Brödet håller sig utan problem under hela turen. Även om den skulle vara lång.

Brödet, nyss taget ur ugnen.

Att skära en skiva är ett oslagbart test av knivens kvalité och skärpa.

Fakta om brödet (siffror på en skala 0-10)

Andel rågmjöl: 10
Andel annan mjölsort: 0
Smak i skorpan: 10
Fluffighet: 0
Vikt/volymförhållande: 10
Träning för käkar och mun: 10
Skonsamhet mot ömtåliga tänder: 0
Hållbarhet: 10
Lämplighet som försvarsvapen mot björnattack: 10

Brödet avnjutes med fördel under snöstorm i högt belägen blockterräng.

PS

Nu ska jag ut och köpa en musfälla. Det har kommit in en mus i mitt kök och som gömmer sig bakom kylen. Och jag bor på 3:e våningen i en HSB-lägenhet! Ur led är tiden. Eller nåt.

PS2, söndag

Musen fångades mitt i natten med fälla. En fälla med ost och en med en bit nybakat bröd. Jag behöver väl inte säga vilken fälla den föredrog...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-12-19 15:14   UteMats
Det är kanske lukten av riktigt bröd som lockat dit mössen? De kanske också är trötta på tvättsvampsbröd :-)
 
Svar 2015-12-19 22:33   fowwe
Tror du har rätt. Jag har försökt att locka fram mususlingen med ost hela dagen, men det funkar inte. Jag prövar med lite av brödet istället.
 
2015-12-19 19:50   BrittMarie
Nästan så doften av brödet når ända till Huskvarnaberget...
Mat är ju en så viktig del i friluftslivet så det är väl inte konstigt att det skrivs en del om det. Men det här var den roligaste betygsättningen jag nånsin läst!
Lycka till med musjakten!
 
Svar 2015-12-19 22:35   fowwe
Tack, BrittMarie! Att skriva betygsättningen var nästan lika roligt som att baka brödet. Om du kommer förbi tar jag gärna upp en bit ut frysen. Med musjakten går det hittills inte så bra.
 
2015-12-19 22:10   skogsfia
Låter sagolikt gott! Älskar kavring med väl lagrad hårdost. Du kan inte tänka dig att dela med dig av ditt recept kanske? Skulle gärna njuta detta bröd i jul.
 
Svar 2015-12-19 22:40   fowwe
Här är läge för en sammanslutning "Kavringens vänner"? Receptet kanske kommer så småningom i bloggen, jag experimenterar fortfarande. Men om du vill ha det jag senast testat så skicka din e-postadress via Utsidans meddelandefunktion så mailar jag en liten pdf.
 
2015-12-20 20:01   eric_tornblad
Mmmm! Ser gott ut! Skulle man kunna torka skivor av brödet?
 
Svar 2015-12-20 22:23   fowwe
Ingenting är omöjligt. Men det kommer nog bli så hårt att det går utanför den där skalan jag har i bedömningen. En masonitskiva kommer att vara lättuggad i jämförelse, misstänker jag.
Iden med kavring är att den ska hålla sig ändå. För några år sedan kunde jag fortfarande köpa Södervidinges hårda kavring i affärerna. Den var ursprungligen ett skeppsbröd. I modern plastpåse hade den 10 dagars hållbarhet från bageriet. Om man förvarade den på bättre sätt höll den säkert 2-3 veckor. Lite hård på slutet, men lika god. Perfekt som fjällbröd. Men det kanske är vattnet du vill bli av med, för viktens skull?
 
2015-12-22 15:50   Nordiska Motorcyklister
Lysande...

Eller..? Du glömde precis ALLT som har med själva brödets tillverkning att göra :)
 
Svar 2015-12-22 20:26   fowwe
Såja, lugn och fin. Ska finputsa mina experiment innan jag vågar släppa receptet. Men jag inser att jag inte kommer undan. Se det som ett för tidigt nyårslöfte!
 
Svar 2015-12-22 22:46   Örnsätrarn
Bra, jag ser fram emot receptet! Har du sagt A så får du säga B. Gör inte som många, sviker sina nyårslöften!
 
2015-12-22 22:33   Skogstoka
Låter gott! Men framför allt - en lysande idé att tillverka en kombination av bröd och försvarsvapen mot björn. :)
 
2016-10-14 10:02   Nordiska Motorcyklister
Hej Fowwe!

Nu är det hög tid att du lämnar fram bakanvisningar, ok?! :-)
 
Svar 2016-10-23 20:04   fowwe
Oj då, den här kommentaren såg jag först nu. Men receptet är utlagt för länge sedan, i ett eget inlägg. Se här:

http://www.utsidan.se/blogs/fowwe/recept-pa-det-kompromisslosa-brodet.htm

Det kom sedan ett inlägg till med ytterligare ett bröd. Lycka till om du ger dig på bakningen!
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg