Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Den sista halvan av Teusaturen

Beviset att jag var med på färden (fotot taget dagen före):

Och här under rasten vid järvspåret samma dag:

Rutiner, rutiner...

Denna morgon (den fjärde) var det rekord med rimfrost i innertältet. Vi hade skyddat nederdelen på sovsäckrna så gott det gick med jackorna, vilket fungerade bra. Men när morgonprocedurerna skulle ta vid gällde det att först få bort det spröda islagret. Jag tog mössan som redskap att torka med.

Utan att göra det alltför dramatiskt vill jag säga att det var en ständig kamp mot kylan.  Vad det handlar om är rutiner och åter rutiner. Saker ska göras i rätt ordning hela tiden. Slappnar man av och slarvar (t ex av bekvämlighet) så straffar det sig med att  man får ont i fingrarna av kylan eller att det tar längre tid. Oftast både - och.

Just denna morgon skulle jag lägga in GPS-koordinater för vår lägerplats som vi sovit vid. Men de laddningsbara batterierna hade snabbt tappat kraften redan första natten på fjället, och nästa gång tar jag bara med vanliga. Så rutinen med GPS på morgonen hade snabbt blivit följande: ner i sovsäcken en kvart innan användning.

Varför ska allt ska vara svart?!

En annan rutin är morgonens akrobatiska mästarprov, nämligen ta av sig nattunderstället och ta på sig kläderna. Tyvärr så hade vårt tält lågt i tak (inte tänkte jag på det när jag köpte det för sommarbruk för några år sedan) och med vars två fluffiga sovsäckar så är det inte mycket volym kvar upp till taket. Kraven på spänstighet hos invånarna blir därmed ganska höga. Så här går av- och påklädningsproceduren till.

Först letar jag reda på dagens underställ (byxa och tröja) samt nya kalsonger. Samtliga dessa tre plagg är av svart färg och har under natten förvarats i en svart påse där en av sovsäckarna förvaras på dagen.

Det första som ska på är de svarta kalsongerna. Jag lägger dem vid sidan nära mig till höger och memorerar att de ligger där (memoreringen är en viktig del av alla rutiner i snö, man måste hela tiden minnas var man lägger saker). Därefter - liggandes på rygg - drar jag av nattens nedre underställ.

Nu ska kalsingarna på. Men var sjutton är de nu då?? Jag trevar med handen där de borde legat och får tag i något svart. Nej, det var understället som ska på efter kalsongerna. Nytt svart föremål. Nej, det var den svarta underställströjan. Så äntligen hittar jag kalsingarna, de låg bland alla de övriga svarta kläderna. Och så håller det på, tills kläderna sitter där de ska.

Vem har kommit på att allting ska vara svart? Svarta kläder i en svart påse som kommer på avvägar och gömmer sig i en mörkgrå sovsäck. Och svarta, tunna handskar som lite slarvigt lades i ett hörn kvällen innan är plötsligt bara en. Den andra är på rymmen bland ungefär en kubikmeter andra svarta saker på det svarta tältgolvet. Idioti!  

Men så länge jag hjälpligt klarar av dessa rutiner vet jag att jag varken är åldersdement eller lider av parkinson. Alltid något.

Foto: Påklädd och klar.

Möte i vildmarken

Så småningom kom vi iväg igen och fortsatte i Teusadalen. Vi skidade mest på jokk-isen, och det var inga problem med bärigheten. Vi såg ripor och vid ett tillfälle en strömstare där jokken gick i dagen och inte hade frusit till.

Vi mötte också 6 tyskar med varsitt hundspann som passerade oss. De var på väg ner till Teusajaure och kanske stugan som ligger där. När vi rastade såg vi några älgar uppe vid skogsgränsen någon kilometer från oss.

Foto: Älgar på marsch. Troligen förflyttar de sig hellre på kalfjället än nere i skogen där snön är lös och djup.

Foto: Uppför Suorggejohka som är det vattendrag som rinner i Teusadalen. I bakgrunden berget Gáppetjåhkkå.

Vi gjorde nytt nattläger på norra stranden av sjön Suorggejávri. På kvällen spanade vi efter norrsken och vissa stunder var det mycket vackert sådant. Temperaturen föll snabbt på kvällen, och natten blev den dittills kallaste med -21°.

Fågelsång i isriket

Nästa förmiddag bytte vi arbetsuppgifter. Anders skulle dra pulkan och jag ta hans ryggsäck. Vi fortsatte tvärs över sjön till jokkens utlopp. Jokken var frusen just där, men bildade ett litet fruset vattenfall en bit upp. Såg svårt ut att ta sig uppför, så vi gjorde en kringgående rörelse genom björkskogen vid norra stranden.

Därefter kände vi lust för paus, och denna råkade bli strax före den lilla sjö som ligger mellan sjöarna Suorggejávri och Ávddajávri. Jokken som rann ut från denna lilla sjö var mestadels öppen, och från vår rastplats kunde vi höra en strömstare sjunga. Underbart! Och ganska märkligt hur det i detta frostiga landskap kan överleva så spröda varelser. Men den hittade säkert larver och annat gott i det öppna vattendraget.

Efter rasten skidade vi glatt iväg på jokkens norra sida. Här dök en kungsörn upp och skrämde ripor. När vi kom fram till sjön tyckte vi inte att den gick att lita på. Utloppet vid jokken var öppet, och jokken var säkert meterdjup. Vi skidade tillbaka några hundra meter och hittade ett ställe med en isbrygga över jokken. Därefter fortsatte vi på den södra sidan.

Det var klokt att vi gjorde så. Efter en stund fick vi nämligen överblick och kunde se att sjöisen var vattensjuk. Det var säkert den övre sjön, Ávddajávri, som matade på med vatten. Isen var kanske hållbar, men det kunde finnas svaga punkter. Och att man inte kan skida på blöt is blev vi snart varse när snön sjönk under skidorna i strandkanten och stighudarna klibbade ihop med underlaget. Det var bara att stanna, ta av skidorna och göra dem rena innan klumparna frusit till is.

Bo i grotta?

På vår lista över saker som vi ville göra fanns snöbivack. När vi anlände i närheten av en lämplig lägerplats letade vi reda på en användbar driva och började gräva ut. Snön var dessvärre hårdare än vi tänkt, och efter 1½ timme gav vi upp. Vi hade behövt mer tid. Så det blev vanligt tältboende igen.

På grund av grävandet blev både natten och morgonen senare än vanligt. Men det var varmt när vi vaknade, nästan plusgrader. Och i solen töade det, förstås. Jag firade med att göra turens första (och enda) ansiktstvätt.

Vi skidade vidare utefter den södra stranden av Ávddajávri i underbart solsken och vårvinterväder. Efter någon kilometer vek vi av mot sydväst och gick uppför björkskogen för att kunna passera väster om Avdavárátja.

Som vanligt var skogen fylld av meterdjup pulversnö så det gick inte särskilt fort. Anders slet rejält med pulkan. Det gick ständigt uppför, men lutningen var ganska behaglig. Massivet Gállaktjåhkkå gladde oss hela tiden. Vi hade det till vänster om oss, med imponerande sidor och glaciärer högt uppe vid toppen.

Men vi hoppades hela tiden att nå högsta punkten på sluttningen och få se Áhkká stiga upp vid horisonten. Denna syn gäckade oss nästan hela dagen. Först framemot dagens slut fick vi uppleva den första skymten av Fjällens Drottning.

Turens allra sista lägerplats förlades till området Juovvagielas. Nästa dag kunde vi skida den sista biten till en bra utsiktspunkt för att beskåda Áhkká och bergen i Sarek.

Foto: Utsikt mot Áhkká.

Till sist var det ändå dags att vända skidspetsarna mot civilisationen och Ritsem. Vi letade oss rakt västerut, ner mot kraftledningen utmed Ritsemjåhkå. Väl nere i den bitvis täta björkskogen vände vi åt sydväst och kom så småningom ner på bilvägen en halv kilometer norr om fjällstationen. Vägen var plogad och hård, och det bar nerför. Vi fick bromsa både oss själva och pulkan hela biten.

Stationen var stängd när vi kom fram på kvällen och folk sa att det var helt fullbokat. Det stod bilar och skotrar överallt. Men vi och några andra skidgäster ringde efter dem som arbetade på stationen, och de ordnade golvplats i ett förråd. Det kändes väldigt skönt att duscha, basta och äta inne i värmen efter en vecka i en "frysbox"! Men vi är väldigt glada för detta äventyr som vi absolut inte ångrar. Det är ett minne för livet.

Under dessa sju dygn på fjället hade vi således sju olika lägerplatser. Vi färdades totalt ca 5,5 mil, en siffra som nog inte imponerar på några andra än våra gamla mammor. Men roligt hade vi nästan hela tiden!

Foton 6, 7, 8, 9 är tagna av mig. Övriga av Anders Gudmundsson.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-04-12 07:20   Staffan Andersson
Låter som en fin tur! En tanke om rimfrosten i tältet; hade ni öppnat upp ventilationsluckorna ordentligt?
 
Svar 2011-04-12 11:29   fowwe
Vi experimenterade en del med ventilationen utan att lyckas. Och nej, luckorna upptill var inte fullt öppna. Då kanske det hade blivit bättre? Det var mest när det var riktigt kallt som rimfrosten var ett problem.
 
2011-04-12 10:19   thegedd
Vilken härlig tur och fina bilder. Sju dygn/5,5 mil är ju inte dåligt. Huvudsaken är ju (som du skriver) att färden blev behaglig ("nästan hela tiden").
 
Svar 2011-04-12 11:38   fowwe
Tack för synpunkten! Och åsikten om de 5,5 milen. Kan det vara så att du haft kontakt med min mamma? ;-)
 
2011-04-12 11:36   Thomas Traneving
Vilket kanonväder ni fick på slutet. Tack för att du delade med dig och för de vackra bilderna på vinterfjället!
/H
 
Svar 2011-04-12 11:42   fowwe
Roligt att ni uppskattade fotona! Det är roligt att försöka ge en glimt av den väldigt fina upplevelse som vinterfjäll är. Men det ska erkännas: de första dagarna tyckte jag att vinterbergen var tråkiga jämfört med sommarbergen. Bara vitt, grått och svart. Men sedan blev ju vädret bättre och synerna liksom förvandlades. Berg i snöskrud är vackert!
 
2011-04-12 12:13   brigas
nu när du har kläm på rutinerna,blir det fler vinterturer?
Tur ni fick finväder mot slutet,kul att få lite djurbilder med.
 
Svar 2011-04-12 14:25   fowwe
Ja, det räknar båda jag och Anders med. På sätt och vis ser vi detta som en förberedelse till att skida genom Sarek. Möjligen redan nästa år, men det är inte säkert. Sarek tror vi är bra på det sättet att man från norr till söder (eller tvärtom) kan undvika stora lokala höjdskillnader. Den där uppförsbacken från Vakkotavare var inte rolig.
 
2011-04-12 14:35   Håkan Friberg
Vackra vyer. Du har flera saker som är viktiga när det gäller friluftsliv:
+ vandrarkompisar som du trivs med
+ en önskan att få lära och uppleva mer... och inte minst...
+ en mamma som beundrar dig
Vad mer kan man önska? ;-)
 
Svar 2011-04-12 15:40   fowwe
Dina iakttagelser är som vanligt skarpa. Det här med kompisar påminner mig om en (sedan länge avliden) vän till min far som sa att man ska ta tillvara de kompisar man har som ung, när man går vidare i livet kan man inte räkna med att finna sådana längre. Detta har dessbättre inte stämt för mig, också som 55+ har jag vänner och finner även nya. Något jag är oerhört tacksam för.
Och önskan att lära mer - ja, det är väl inte för inte som somliga blir lärare ;-)!
 
2011-04-12 23:16   Minnatur
Tack får läsupplevelsen... Det vintriga äventyret är snart en skröna av idel glädje och förmodligen något längre sträckning, kanske uppåt 8 -9 mil.. :-)

Hoppas ni gör en tur till där ni får uppleva värmen i en snöbivack.... någon minusgrad och helt tyst och stilla... bodde faktiskt själv i en i en knapp vecka, det fungerar utmärkt...
 
Svar 2011-04-13 00:30   fowwe
Ja, historier tenderar att bli bättre ju mer de berättas ;-)! Då är det bra att ha det nedskrivet medan minnena är färska.
En natt har jag själv bott i en snöbivack. Fast det var mycket, mycket, länge sedan. Jag tror jag skulle känna mig instängd, faktiskt.
 
2011-04-13 16:54   greenjuice
Tack för de fina texterna om Sarek. Roligt och njutbart att läsa dem! Gillar din miljöbeskrivning.
 
2011-04-14 18:02   seobserver
Trevlig beskrivning och fina bilder. Rutinerna, ack ja. Tack för att vi fick vara med.
 
2011-04-15 08:56   äventyrssugen
Tack för att du delar med dig. Det där med rutiner vid vintertältning tror jag är viktigare än antalet minusgrader som ofta bekymrar oss nybörjare.
 
Svar 2011-04-15 21:44   fowwe
Ja, det tror jag också. Med bra rutiner klarar man stark kyla. Det är särskilt fingarna som är utsatta och ännu mer om man känner sig en aning frusen i största allmänhet. Vi använder supertunna handskar så att vi kan hantera alla småprylar utan att behöva ha hudkontakt. Då klarar man några minuter till.
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg