Slutligen, det här med kylflänsade grytor...
Med kylflänsad gryta får man _absolut inte_ elda inne i tält eller absid och man sitter inne i tältet samtidigt - utan man skall sitta _helt utanför tältet_ när man använder köket. Detta för att brännavgaser från köket kan samlas som en säck inne i tältet vid ogynnsam vind och det blir jättefarligt för den som råkar vistas där!!!
Eldar man i kylflänsade grytor så är de väldigt stora kolmonoxidproducenter av den enkla anledningen att genom kraftig avkylning med flänsar för nära in i lågan så hinner det inte brinna helt färdigt och en del av de kylda obrända delarna av lågan som normalt ger den blåa manteln på lågan (som tex. syns under en planbottnad gryta) är just CO som normalt sett annars brinner! - men nu pyser ut oförbränt efter sidorna av den kylflänsade grytan.
Bränngaserna som pyser ut runt grytans kylflänsar är bokstavligen livsfarliga!! - det är som avgasrörsutloppet på en gammal tomgående bensinbil utan katalysator och skall betraktas som sådan!!!
Det finns förvisso ganska vida grytor med bara kylflänsar sista cm längs efter kanten, de klarar sig bättre om man inte tokgasar brännaren - men så har vi vattenvärmare som Jetboil, Primus Etasolo med smal gryta - dessa rastas helst helt och hållet utomhus av CO-skäl trots den behändiga formatet...
Det är kraftig CO-varning på den typen av kök med kylflänsade grytor och skall man vara ute mindre än två veckor så kommer man inte tjäna in vikten genom lägre bränsleförbrukning gentemot grytans ökade vikt i jämförelse med en flatbottnad dito och bra fungerande kök.