Nja, riktigt så enkelt är det inte. Vad man jämför är antalet döda i förhållande till antalet lyckade bestigningar. För det första är de omkomna totalt, dvs även från de som aldrig kom upp och för det andra framgår inte om de som dött på vägen ner räknas som lyckade bestigningar. Man kan med denna data inte jämföra med rysk roulette. Det är ett mått som endast kan användas för att jämföra berg med varandra. En hög siffra anger att det är ett svårt berg med många döda, men metoden har problem.
Anta att vi har ett berg där verkligt många försöker men mycket få kommer upp. På vägen dör ett antal personer. De behöver inte vara så många, men berget får en grym kvot, trots att nästan alla överlever men avbryter av andra skäl. Samtidigt jämförs kvoter på olika populära berg. På en topp som få försöker sig på räcker det med ett antal döda för att kvoten skall raka i höjden, men på ett populärt berg (t ex Mt Blanc, värdens i antal dödligaste) är varje dödsfall en liten skillnad. Det gäller att hålla tungan rätt i mun med statistik.
Detta tycker jag dock är en sidodiskussion. Tycker det räcker med att konstatera att olyckor händer även den mest försiktige, att Fredrik dog när han verkligen levde det liv han ville och skänka en tanke till hans anhöriga. Kan tycka att det är lite sensationsjournalistik när man varje gång en klättrare omkommer slår upp det stort och utmålar just alpinism som JÄTTEFARLIGT. Visst finns det risker, men man ifrågasätter inte alla andra risker folk tar. När får vi se rubriken: Berusad svartklädd nattvandrare utan reflexer påkörd? Annat än liten notis? Eller soffliggande tv-tittare dog av leda...
Innekatter lever längre.