Stor kniv till vad?

(klipp)

Skulle det vara på kalfjället, alpin miljö eller på en tundra skulle jag välja en kniv med litet blad. Ingen ved att hugga direkt. Kniven är egentligen rätt överflödig såvida det inte finns korkat nog villebråd att springa ifatt (riporna på svalbard t.ex.).

(klipp).

Det finns ju hur mycket brännbart som helst på ett genomsnittligt fjäll, om man bortser från den rent alpina regionen där sten och mossa tar vid.

Samehuggaren är utvecklad för att hugga vide. Klart överlägsen både yxa och morakniv om man snabbt vill ha stora videmängder att elda. Dessutom går den utmärkt att skära snöblock med, vilket iofs också en mora klarar. Men mora-snöblock blir i dockskåpsstorlek tyvärr ;).

Nä, stor samekniv blev mitt *kniv*val för fjällterräng, fast egentligen skulle jag klara mig ganska bra utan kniv, så jädra viktigt är inte kniv...bara man kan göra upp eld så...hellre en vindsäck på kalfjället.

//J
 
1. Precis. Varför opponerade du dig då mot min och Kimmos åsikt? ;)
~Paul~

jag ville mest påpeka att vi alla är utråkade messerschimdters..

2. Så i en ren överlevnadssituation så skulle du föredra en liten mora framför en någorlunda mångsidig och korrekt utformad huggare? Det skulle inte jag, kan jag säga. Och återigen. Vi har helt olika åsikter där. Du säger att du hellre kapar slanorna. Hur många behöver man till att bygga en enkel bivack? Inte handlar det om 3-4 stycken eller hur? Jag kan lova dig att det blir rejält opraktiskt och ansträngande att hugga korrekt mängd med en liten morakniv. Det där med skaderisken är ju rent nonsens. Den är minst lika stor med din lilla mora när du börjar bli trött av allt skärande.~Paul~

precis som att du måste slipa kniven när du tar ur i skogen och jag inte behöver så bygger vi nog bivacker olika, jag skrev 5-6 slanor av grövre model, sedan skrev jag skära, man hugger inte med en mora, då är man liiite dum i huvudet man skär, skär och jag kan som sagt skära en slana på 5cm på runt 2-5 sekunder och det som är ansträngande vid bivvackbygge är ju inte den försvinnande lilla tiden man lägger på slanorna. det med skaderisken är inte nonsen, det är av yttersta vikt och en kontrollerad rörelse är alltid bättre än en okontrollerad rörelse.. huggande är en okontrollerad rörelse och det är så, otillräcklig kunskap av knivhantering gör naturligtvis skrärande farligt oxå. nu är jag stark som en björn men han som lärde mig var en liiten kille.


3. Jag snackar inte om effektivast alla kategorier, utan om ett någorlunda hanterbart sätt. Dvs precis det vi pratar om - skillnaden mellan liten kniv och stor kniv i en utsatt situation. Och en gång till. 5-6 slanor räcker inte långt om du skall bygga ett någorlunda bra skydd. Jag har lekt lite med att beräkna hur många vi i allmänhet körde med på några utflykter och det ville gärna hamna på runt 20 stycken och mer. .~Paul~

nu pratar vi om bivvacker för flera personer, då blir det inte mer än 5-6 slanor per person. bygger man en mindre bivvack så ser jag ingen nytta med 5-6 slanor. dessutom handlar det inte om att endast bygga bivvack vilket jag kan se som slöseri på tid i dom flesta fall men det är en heeelt annan historia..

egentligen argumenterar jag bara för principens skull, den enda ståndpunkt jag egentligen har är att kunskap är viktigare än verktyg, hamnar man i en överlevnadssituation så kommer inte valet av kniv att vara avgörande utan kunskap och förmåga. vi vet alla att det räcker med en chockladkaka för att överleva till närmsta väg i Sverige.. Sen tjafsar jag lite för att jag av erfarenhet vet att folk med stor kniv oftast försöker kompensera för bristande förmåga, jag har sett detta på otaliga överlevnads/militär/scoutevenemang.. det säger dock inte att en stor kniv är dåligt bara att dom attraherar en viss kategori av användare dom i särklass vassaste användarna jag träffat använder faktiskt morakniv.. åk till Sjögetorp, där bor en av dom..

sen kommer du och jag troligtvis aldrig att göra på samma sätt, jag skär, du hackar, jag bygger bivvack på ett sätt du på ett annat, du slipar 2-3 när du flår och det behöver inte jag.. jag tycker naturligtvis mitt sätt e bättre annars hade jag oxå hackat och slipat och samma gäller för dig..

kontentan är att du dissade folk för att argumentera i evighet när det inte leder någonstans men du är själv lika benägen att driva en diskusion till samma ställa, detta var hela orsaken till att jag drog igång detta igen.. baja inte på andra när du gör samma sak själv.
 
1. jag ville mest påpeka att vi alla är utråkade messerschimdters..

2. kontentan är att du dissade folk för att argumentera i evighet när det inte leder någonstans men du är själv lika benägen att driva en diskusion till samma ställa,
1. Sant ...
2. Även här måste jag ge dig rätt ;). Erkänner att jag har svårt för att släppa sådant som jag "anser" mig ha rätt i
laughing-1.gif


~Paul~
 
1. Sant ...
2. Även här måste jag ge dig rätt ;). Erkänner att jag har svårt för att släppa sådant som jag "anser" mig ha rätt i
laughing-1.gif


~Paul~

jo, men sen är du inte ensam om att vara en besserwisser och prylnerd av stora mått "your among friends" om man säger som så.. även om jag *host* *host* inte har några besserwisserdrag..
 
jo, men sen är du inte ensam om att vara en besserwisser och prylnerd av stora mått "your among friends" om man säger som så.. även om jag *host* *host* inte har några besserwisserdrag..
Haaha, fullt överens igen. Det händer inte så ofta Patric!

Förresten av rent prylmani har jag förvärvat den här:
 

Bilagor

  • Min R2 Itou jaktkniv 1.jpg
    Min R2 Itou jaktkniv 1.jpg
    30.8 KB · Visningar: 323
hehe.. det gäller att jobba om man både har familj och en klinisk diagnos av prylmani.. du nämnde ju vid något tillfälle att samlandet sträcker sig till mer än knivar..
 
hehe.. det gäller att jobba om man både har familj och en klinisk diagnos av prylmani.. du nämnde ju vid något tillfälle att samlandet sträcker sig till mer än knivar..
Ja, tyvärr så råkar jag också samla på armbandsur, Ambassadeurrullar från 70-talet och tidigare, Rosa Ljung-porslin samt Böhmiska kristallfigurer
redface.gif
.

~Paul~
 
Den var snygg! Jag älskar klockor. Det är något onödigt pryligt över dem :). Jag använder till vardags en Olech & Wajs Cougar som faktiskt liknar Tudoren och har samma urverk. ETA 2824-2.
 

Bilagor

  • OlechochWajsCougar.jpg
    OlechochWajsCougar.jpg
    45 KB · Visningar: 319
klockor är det enda smycke en man kan bära.. den klockan var finfin, själv har jag en omega seamaster, tyvärr har den alltid varit ett substitut för en rolex submarin vilken är min dröm.. kanske går i uppfyllelse inom en hanterbar tidsperiod.. vad jag förstår så har du samma detaljkunskap om klockor som med knivar?

omega-seamaster-2254.50.00_MED.jpg
 
klockor är det enda smycke en man kan bära.. den klockan var finfin, själv har jag en omega seamaster, tyvärr har den alltid varit ett substitut för en rolex submarin vilken är min dröm.. kanske går i uppfyllelse inom en hanterbar tidsperiod.. vad jag förstår så har du samma detaljkunskap om klockor som med knivar?
Nej, jag kan nog knivar avsevärt bättre. När det gäller kunskapen runt klockorna så är jag ytterst medelmåttig.

Men en sak vet jag. Personligen skulle jag nämligen välja en Seamaster framför en Sub precis varje dag i veckan ;).

Jag har också en S-master. Ärvd efter min gamle far. Han köpte den i början av 70-talet. Den klockan har gått på sekunden i ca 10 år (efter att jag hade regulerat den).

~Paul~

PS Hoppas att vi inte blir avstängda för OT ;)
 
när det kommer till urverket så har jag alltid fått lära mig att omega håller högre klass eller som med flyglar, vill du ha en cool flygel, köp steinway, vill du ha en bra flygel, köp en yamaha.. min polare var nere hos sin kusin i milano, han dissade kusinen rätt bra för att han köpt en rolex, en dag slängde kusinen över sin rolex till min kompis på morgonen och bad honom ta på klockan.. han hade klockan hela dagen och sent på kvällen när dom kom hem bad kusinen att få tillbaka sin klocka, sagt och gjort, min polare lämnade tillbaka klockan. kusinen tittade på honom en lång stund och sedan sa han, säg till mig utan att ljuga att du inte saknar att ha den på din arm.. min polare vill oxå köpa en rolex.. det handlar inte om hur bra den är, den har en känsla som inte många andra har, det är inte ett urverk utan en rolex, dessutom vill jag ha en vintage, en 60-talare..
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Niklasx Stor kniv Utrustning allmänt 32
Maxplosive Hur stor ryggsäck har ni som vandrar i Sarek? Utrustning allmänt 13
Livetiskuggan Stor termos Utrustning allmänt 6
pelka Hur stor rygga? Utrustning allmänt 4
vandrafjäll Stor Thermos Utrustning allmänt 4
pelka Hur stor ryggsäck till 2-3 dagar! Utrustning allmänt 18
patrikiden Stor Jacka och Byxor som är vattentät Utrustning allmänt 3
markusbacka Stor, vattentät burk. Finns vars? Utrustning allmänt 9
Tomas J Suunto X-Lander Military, stor? Utrustning allmänt 0
fotografiskt Extra dun - hur stor skillnad? Utrustning allmänt 6
PetNor Burk, stor som en snusdosa, med skruvlock. Utrustning allmänt 16
Sheratan Val av ryggsäck för stor och tung packning Utrustning allmänt 54
Entangler Hur stor ryggsäck behöver jag? Utrustning allmänt 18
pergar stor ryggsäck Utrustning allmänt 21
peppe_37 HUR STOR RYGGSÄCK? Utrustning allmänt 10
nilsj Kniv i bältet? Utrustning allmänt 57
holetaker Efterlyser kniv Utrustning allmänt 0
niklasus Rädda gammal rostig kniv (Solinger) Utrustning allmänt 12
stjärtove Köpråd kniv Utrustning allmänt 45
GARZA Bryna/slipa kniv Utrustning allmänt 2
MrFox Val av kniv Utrustning allmänt 32
thompalompa Vilken kniv Utrustning allmänt 24
Hattmakaren Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen? Utrustning allmänt 865
neverno Ojsan inte blir det nån Fällkniven för mig! Utrustning allmänt 53
erito Vad har jag köpt för kniv? Utrustning allmänt 7
FlyerSword Hjälp med val av kniv till Frun Utrustning allmänt 7
salvion Önskar råd om skötsel av kniv Utrustning allmänt 7
UnderEnTarp Vad är detta för kniv? Utrustning allmänt 6
Parzz Slipa kniv Utrustning allmänt 74
Jones Vilken kniv till min tjej? Utrustning allmänt 40
salvion Råd: Ryggsäck, Kniv och Camping/Fält-kök Utrustning allmänt 17
cliffisen Snygg svensk kniv/knivmakare Utrustning allmänt 11
Chrille999 Bröderna Jönsson kniv Utrustning allmänt 0
utenoobie göra min första kniv. Utrustning allmänt 16
Riddleo Att välja kniv Utrustning allmänt 3
Tung Sten Mora Bushcraft Utrustning allmänt 24
cake Vad ska jag välja för kniv till min vän? Utrustning allmänt 25
Calski Hjälp att välja kniv. Utrustning allmänt 88
Pathag Fångrem till kniv Utrustning allmänt 2
popunonkok Slipa/Vässa kniv utan kunskaper? Utrustning allmänt 58
Onesport Vem räddar min kniv? Utrustning allmänt 24
Bark76 Kniv att tälja med? Utrustning allmänt 23
Jackiie Vad behövs för att slipa sin kniv? Utrustning allmänt 102
majjen Vacker kniv Utrustning allmänt 3
Klas123 Kniv underhållning Utrustning allmänt 32
pamplemousse Vem harRandall Kniv/Knivar Utrustning allmänt 0
nikbar73 Kniv KG Knutsson? Utrustning allmänt 9
glenn o.c. kniv istället för yxa Utrustning allmänt 34
niklaz Slipa kniv Utrustning allmänt 32
greendanger Slipning av kniv med keramiskt blad? Utrustning allmänt 12

Liknande trådar