Stor kniv till vad?

Följdfråga, hur många skär macka så väl att inte bromskillnaden mellan 3 respektive 4,8 cm bladhöjd har avsevärd praktisk betydelse? Den påverkar ju skärupplevelsen väl så mycket.

Raska snitt
 
johankse; sa:
alla riktiga utsidetyper äter väl bara kärnmjölsbröd, bakar friska scones till fikat eller är jag ensam om att vara rädd för vad jag sätter i mig? Vitt bröd, skämms Paul....

Riktiga utsidantyper smörar väl direkt på limpan och gnager av tills det är slut smör? ;)

[Edit] Smör måste i det här fallet uttalas schmöööör [Edit]



[Ändrat av öringen 2006-10-17 kl 14:10]
 
öringen; sa:
Riktiga utsidantyper smörar väl direkt på limpan och gnager av tills det är slut smör? ;)
I Jan Guillous "Stora Machoboken" (som vi garvade mycket åt i högstadiet) fanns nåt liknande recept, tror det hette "jägarmacka", fritt från minnet:
x 1 skiva limpa (3-4 cm tjock, ojämnt karvad med jaktkniven)
x smör (ett TJOCKT lager)
x 2-3 cm tjocka skivor falukorv (ojämnt skurna med samma kniv)
x nåt brännvin till. Om jag minns rätt så var det den viktigaste ingrediensen.
 
Strykarräven; sa:
öringen; sa:
Riktiga utsidantyper smörar väl direkt på limpan och gnager av tills det är slut smör? ;)
I Jan Guillous "Stora Machoboken" (som vi garvade mycket åt i högstadiet) fanns nåt liknande recept, tror det hette "jägarmacka", fritt från minnet:
x 1 skiva limpa (3-4 cm tjock, ojämnt karvad med jaktkniven)
x smör (ett TJOCKT lager)
x 2-3 cm tjocka skivor falukorv (ojämnt skurna med samma kniv)
x nåt brännvin till. Om jag minns rätt så var det den viktigaste ingrediensen.

Helt seriöst, finns det en sån bok av Jean Guillou? Isåfall, tillåt mig skratta på mig :)
 
johankse; sa:
Följdfråga, hur många skär macka så väl att inte bromskillnaden mellan 3 respektive 4,8 cm bladhöjd har avsevärd praktisk betydelse? Den påverkar ju skärupplevelsen väl så mycket.

Raska snitt
Nja, skillnaden kan ibland vara en söndertrasad macka kontra en macka med slät, fin yta :)

~Paul~

PS Brödet, mackan och de andra attiraljerna var ett medel för att förklara mer bildligt skillnaderna i olika slipfaser, stålsorter och bladgeometri
 
Strykarräven; sa:
x 1 skiva limpa (3-4 cm tjock, ojämnt karvad med jaktkniven)
x smör (ett TJOCKT lager)
x 2-3 cm tjocka skivor falukorv (ojämnt skurna med samma kniv)
x nåt brännvin till. Om jag minns rätt så var det den viktigaste ingrediensen.
Oh, fy fasen, det är ena riktiga kaaararr det. Undrar vad magen säger om det efter ett älgpass ;)

~Paul~
 
Strykarräven; sa:
I Jan Guillous "Stora Machoboken" (som vi garvade mycket åt i högstadiet) fanns nåt liknande recept, tror det hette "jägarmacka", fritt från minnet:
x 1 skiva limpa (3-4 cm tjock, ojämnt karvad med jaktkniven)
x smör (ett TJOCKT lager)
x 2-3 cm tjocka skivor falukorv (ojämnt skurna med samma kniv)
x nåt brännvin till. Om jag minns rätt så var det den viktigaste ingrediensen.

På taxifiket jag länge åt nattamacka på hade de ett välstekt ägg under och allt toppat med stekflottet....gott och livsfarligt...
 
Vad jag var ute på med mitt bromskraftsinlägg var givetvis att jämna snitt och att kunna hålla knivskaftet lika, tag och drag, snitt.
Hur mackor ser ut när de flesta skurit eller sågat det vet vi allt om, därav uppfinningen Eva....
 
johankse; sa:
Vad jag var ute på med mitt bromskraftsinlägg var givetvis att jämna snitt och att kunna hålla knivskaftet lika, tag och drag, snitt.
Hur mackor ser ut när de flesta skurit eller sågat det vet vi allt om, därav uppfinningen Eva....
Hahah, sant. :)

Jag bifogar en hastigt uppkommen bild i Paint för att åskådliggöra för våra mindre insatta vänner på forumet vad vi egentligen pratar om. Teckningen visar en typisk Morakniv.

Slipfas.jpg


Observera. När bladet går igenom ett givet material så uppkommer alltid en viss bromsverkan mellan sekundäreggen och kroppen. Ju mindre denna vinkel är desto mindre bromsverkan.

Också vinkeln mellan primär- och sekundäreggen har betydelse. Ju mindre denna är, desto lättare går kniven igenom materialet (återigen).

Med andra ord, det man egentligen strävar efter är en kniv som har endast en enda slipfas; från rygg till egg. Detta är dock i det närmaste omöjligt att uppnå, eftersom man i så fall måste omprofilera eggen i samband med varje slipning/bryning. Det är därför som t ex Opinelknivar i praktiken inte är konvexslipade efter första slipningen/bryningen.

~Paul~
 
GustavOh; sa:
Äh!
slö kniv=grövre brödskivor=effektivare frukost.
På mitt ICA-ställe finns för all del barkis men av en blek konstig sort som saknar allt från smak till smak. Men vad värre är, alla andra bröd är färdigskivade! Inte en j-a limpa att sätta kniven i. Vad är det med folk nu för tiden?

Men jag lurade ICA-handlaren och köpte ett Stenugnsbröd från Östra bageriet i Halmstad. Sannolikt nästan lika onyttigt som barkis men med kryddsmak och visst bitmotstånd.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Niklasx Stor kniv Utrustning allmänt 32
Maxplosive Hur stor ryggsäck har ni som vandrar i Sarek? Utrustning allmänt 13
Livetiskuggan Stor termos Utrustning allmänt 6
pelka Hur stor rygga? Utrustning allmänt 4
vandrafjäll Stor Thermos Utrustning allmänt 4
pelka Hur stor ryggsäck till 2-3 dagar! Utrustning allmänt 18
patrikiden Stor Jacka och Byxor som är vattentät Utrustning allmänt 3
markusbacka Stor, vattentät burk. Finns vars? Utrustning allmänt 9
Tomas J Suunto X-Lander Military, stor? Utrustning allmänt 0
fotografiskt Extra dun - hur stor skillnad? Utrustning allmänt 6
PetNor Burk, stor som en snusdosa, med skruvlock. Utrustning allmänt 16
Sheratan Val av ryggsäck för stor och tung packning Utrustning allmänt 54
Entangler Hur stor ryggsäck behöver jag? Utrustning allmänt 18
pergar stor ryggsäck Utrustning allmänt 21
peppe_37 HUR STOR RYGGSÄCK? Utrustning allmänt 10
nilsj Kniv i bältet? Utrustning allmänt 57
holetaker Efterlyser kniv Utrustning allmänt 0
niklasus Rädda gammal rostig kniv (Solinger) Utrustning allmänt 12
stjärtove Köpråd kniv Utrustning allmänt 45
GARZA Bryna/slipa kniv Utrustning allmänt 2
MrFox Val av kniv Utrustning allmänt 32
thompalompa Vilken kniv Utrustning allmänt 24
Hattmakaren Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen? Utrustning allmänt 865
neverno Ojsan inte blir det nån Fällkniven för mig! Utrustning allmänt 53
erito Vad har jag köpt för kniv? Utrustning allmänt 7
FlyerSword Hjälp med val av kniv till Frun Utrustning allmänt 7
salvion Önskar råd om skötsel av kniv Utrustning allmänt 7
UnderEnTarp Vad är detta för kniv? Utrustning allmänt 6
Parzz Slipa kniv Utrustning allmänt 74
Jones Vilken kniv till min tjej? Utrustning allmänt 40
salvion Råd: Ryggsäck, Kniv och Camping/Fält-kök Utrustning allmänt 17
cliffisen Snygg svensk kniv/knivmakare Utrustning allmänt 11
Chrille999 Bröderna Jönsson kniv Utrustning allmänt 0
utenoobie göra min första kniv. Utrustning allmänt 16
Riddleo Att välja kniv Utrustning allmänt 3
Tung Sten Mora Bushcraft Utrustning allmänt 24
cake Vad ska jag välja för kniv till min vän? Utrustning allmänt 25
Calski Hjälp att välja kniv. Utrustning allmänt 88
Pathag Fångrem till kniv Utrustning allmänt 2
popunonkok Slipa/Vässa kniv utan kunskaper? Utrustning allmänt 58
Onesport Vem räddar min kniv? Utrustning allmänt 24
Bark76 Kniv att tälja med? Utrustning allmänt 23
Jackiie Vad behövs för att slipa sin kniv? Utrustning allmänt 102
majjen Vacker kniv Utrustning allmänt 3
Klas123 Kniv underhållning Utrustning allmänt 32
pamplemousse Vem harRandall Kniv/Knivar Utrustning allmänt 0
nikbar73 Kniv KG Knutsson? Utrustning allmänt 9
glenn o.c. kniv istället för yxa Utrustning allmänt 34
niklaz Slipa kniv Utrustning allmänt 32
greendanger Slipning av kniv med keramiskt blad? Utrustning allmänt 12

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg