På begäran
Med tanke på att så många har frågor gällande omprofilering, slipning/bryning, stålning och strigling av knivar så tjuvstartar jag härmed mitt knivFAQ med det ämnet och lägger ut en aptitretare
Omprofilering, slipning, bryning och strigling
Låt oss till att börja med att konstatera att alla dessa metoder avlägsnar metall från din kniv. Jag har ibland hört att stålning endast rätar ut eggen. Detta är fel. Även stålning avlägsnar metall! Också strigling avlägsnar metall, fast inte i någon stor mängd, men dock ändå. Med andra ord; alla abrassiva material har en metallavlägsnande effekt på ditt blad.
Omprofilering
Innebär ett rejält avlägsnande av metall från knivbladet. Det är den metoden som är mest aggressiv av alla. Ofta görs det här pga att den ursprungliga slipfasen har blivit ruinerad och behöver återskapas. Enklast är att utföra detta arbete med hjälp av en bandslip eller motordriven våtsten. Som vanligt så får man se upp med att inte bränna bort härdningen. Det är m a o viktigt att inte höja temperaturen i bladet till mer än ca 60 grader!
Det går också att omprofilera för hand om man äger ett grovt diamantbryne. Detta är dock väldigt tidsödande. En vanlig ”Mora” kan ta en dag att omprofilera. Risken är också att man pga trötthet börjar vingla och då är det klippt.
Jag bifogar en bild på hur en kniv kan se ut innan och efter omprofilering. Bild A visar hur kniven såg ut vid inköpstillfället. Bild B visar hur kniven ser ut efter att ha använts och slipats. Bild C visar kniven efter omprofileringen. Observera att slipfasen är den samma som vi inköpstillfället men att knivens kropp har minskat i höjd.
De flesta användare kommer nog antagligen aldrig att omprofilera ett blad. Låt mig bara konstatera att de flesta knivar man köper klarar av avsevärt snävare eggvinklar än de som de är utrustade med från början. Amerikanska knivar t ex har en väldigt stor primäreggvinkel med en lång slipfas. Också sekundäreggen kan vara riktigt snäv. Min erfarenhet är att i stort sett alla de knivar jag har från Spyderco tjänar på att bli omprofilerade. En Spyderco Military blir parametralt mycket bättre efter en ganska blygsam omprofilering.
De flesta av mina köksknivar har genomgått samma behandling. Skillnaden är som mellan dag och natt. Förut så bände jag upp mina grönsaker, nu glider knivarna igenom utan motstånd. Faktum är att en uttunning av sekundäreggen är viktigare än att primäreggen hålls vass!
Slipning
Innebär en grövre borttagning av godset, dock inte lika extrem som i samband med omprofilering. Ofta handlar dock slipning om en viss omprofilering av primäreggen. Liksom i samband med omprofilering så är det fråga om ett ganska ”svettigt” arbete om man kör på frihand. Det blir lättare att använda sig av en bandslip eller våtstenssystem, alternativt Lansky, Spyderco, Norton, DMT, Tormek, Kirunaslipen, EdgePro eller EdgePal.
Risken kan ibland vara att man bränner ut härdningen om man använder sig av ett maskindrivet system. Det är därför av yttersta vikt att inte höja temperaturen i stålet till mer än kanske 60 grader, som jag redan har påpekat.
Redan vid 100 grader (kokpunkten) tar eggen stryk! Härdningen blir påverkad pga att stålet blir mjukare och svårare att få fram riktig skärpa på. Man får en sk rollning, dvs eggen rullar från sida till sida i samband med bryning. Om man fortsätter tillräckligt länge så ramlar den helt sonika av.
Samma sak kan hända när man har slipat fram en råegg. Om man inte lyckas att avlägsna den så beter den sig på samma sätt som i det tidigare exemplet. Rullar över från sida till sida för att slutligen gå av och lämna en ”taggig” restegg som är ganska slö.
Hur blir man av med råeggen? Finns olika sätt. Ett är att på slutet av slip/bryningen höja vinkeln något. Ett annat är att strigla bort råeggen och ett tredje är att undvika råegg från första början. Det går att göra om man alternerar mellan två olika slipvinklar. T ex 30 och 40 grader, varvid man avslutar med några drag på den större vinkeln. Detta låter krångligt men är inte alls svårt. En sista åtgärd kan också vara att man kör den sista sliprörelsen i motsatt (dvs medeggs) håll på båda sidorna av bladet.
Bryning
Är en touch-up av själva eggen på ett mindre aggressivt sätt. Ofta sker detta med ett keramiskt bryne eller någon typ av natursten (t ex japansk vattensten eller Arkansasbryne). Liksom i samband med slipning så är det av yttersta vikt att man håller en konsekvent vinkel och inte vinglar. En timmes hårt arbete kan ibland bli spolierat av en enda felriktad rörelse. Då är det bara att börja om
Förutom att bryna på frihand så finns det idag på marknaden en uppsjö av diverse slip/brynhjälpmedel. Allt från jiggar till hela system (Lansky, Spyderco, Norton, DMT, Tormek, Kirunaslipen, EdgePro, EdgePal osv) som jag nämnde tidigare.
I stort sett alla dessa fungerar på ett tillfredsställande sätt. Vissa är dock lite krångligare än andra och vissa kostar skjortan. Min favorit bland alla dessa är Spyderco’s Sharpmaker. Den finns att köpa med allt från ultrafint keramiskt bryne till grovt diamantdito. Man har två fasta vinklar, 30 och 40 grader (15 respektive 20 per sida). Det tar inte lång tid att lära sig bemästra Sharpmakern. Men mitt råd är ändå att öva på ett antal ”skitknivar” innan man ger sig på sina bättre knivar. Sharpmakern kostar tillsammans med en instruktionsvideo, 4 stenar och två mässingsstavar (fingerskydd) ca 650:- kronor.
Att använda sig av de maskindrivna våtslipstenar typ Tormek och Kirunaslipen är kanske på sin plats om man behöver slipa/bryna ett stort antal knivar på reguljär basis. I annat fall så tycker jag att det blir för dyrt. Båda dessa lämnar ett utmärkt resultat, dvs när man till slut lyckats att ställa in dem på ett korrekt sätt. Det kan ta en stund!
Stålning
Innebär att man med ett knivstål ”rätar ut” eggen. Används oftast i samband med kockknivar och filéknivar pga deras längd. Stålning är inte så lätt som man kan tro när man observerar kockarna på TV. Det viktiga i sammanhanget är, liksom i samband med slipning och bryning, att hålla samma ansatsvinkel och inte vingla. Lättare sagt än gjort
Jag har två råd i samband med stålning. För det första; satsa på ett långt stål. Det finns ibland korta sådana att köpa, varvid man påstår att dessa är utmärkta att ha med ut i naturen. Detta är struntprat. De är pga sin ringa längd i stort sett oanvändbara. Det andra rådet är liksom tidigare; öva mycket och börja med knivar man inte är rädd om.
Strigling
Är det slutgiltiga arbetsmomentet och syftar till att få fram en rakbladsvass egg. Observera att en sådan egg inte alltid är den bästa för ett specifikt arbete. Att till exempel skära i mogen tomat med en sådan kniv är inte helt optimalt eftersom kniven har en benägenhet att glida. Det är därför som de flesta kockknivar har en ganska rå egg (inte råegg!) och en eggvinkel på ca 10 grader per sida.
Strigling utförs oftast på en läderrem, vänd med den råa sidan uppåt. Observera att såvida du inte vill ha en konvex egg så måste remmen fästas på ett plant, hårt underlag, t ex en kasserad skärbräda. För att påskynda striglingen så kan man använda en slippasta eller slippulver (finns att köpa på t ex Clas Ohlson och Jula).
För att förbereda remmen för pastan/pulvret så måste den först fuktas. Enklast är att låta den ligga i ljummet vatten i ca en timme. Efter det tar man ut den, torkar, spänner den på ett plant och fast underlag samt spikar fast den på undersidan. När remmen torkar spänns den ytterligare. Det är det här som är själva poängen. Låt den dock inte torka helt. När den fortfarande är fuktig så gnider man in slippastan.
Observera att slippasta faktiskt inte behövs för strigling. Det går lika väl utan. Men pastan gör striglingen mer aggressiv. Förutom läder kan man använda diverse andra material såsom kartongpapp, tyg, trä osv.
Mitt råd i samband med strigling är det vanliga: Öva, öva och åter öva. Striglingen är inte lika riskabel för eggen men även här kan man fördärva densamma. Som vanligt är en koncis striglingsvinkel av yttersta vikt.
På Tormekmaskinen finns ett läderhjul för just strigling. Det påskyndar och underlättar striglingen avsevärt. Obs, till skillnad från bryning och slipning så striglar man medeggs! Gör du tvärtom så riskerar du en allvarlig kroppsskada.
Det här var bara början på mitt arbete. Känn er fria att kritisera och bidra gärna med tips, t ex vad du saknar eller vad som är överflödig info.
~Paul~