Roligt att springa?

Varierar löpträning i terräng är roligare. Intervall är effektivt. gå springa osv klättra upp för ett klippa., ta sig igenom ett våtområde. omväxlande= kul

Låter som reflexbanan vid Brantbrinks IP.... vansinnigt kul och man tänker inte en sekund på löpning... bara att ta sig fram i mörkret.

Thomas
 
Träningsdagboken

Nu har ju tråden varit vilande ett tag och det är dags att ta upp frågan hur det går. Gör du fortfarande dina löppass KebneKajsa? Då borde flåset vara ganska OK och inte ett problem längre. Har den plågsamma njutningen att ha tagit kontroll över kropp och knopp och förmå driva mot nya mål infunnit sig? Då är det dags att introducera träningsdagboken. Kolla tiden för varje löppass för en känd distans och notera för att hålla koll på dagsformen. Kanske notera i jogg.se och jämföra med andra. Eller belöna sig med en pulsklocka för att variera träningen. Som sagt, hur går det?
 
Nu har ju tråden varit vilande ett tag och det är dags att ta upp frågan hur det går. Gör du fortfarande dina löppass KebneKajsa? Då borde flåset vara ganska OK och inte ett problem längre. Har den plågsamma njutningen att ha tagit kontroll över kropp och knopp och förmå driva mot nya mål infunnit sig? Då är det dags att introducera träningsdagboken. Kolla tiden för varje löppass för en känd distans och notera för att hålla koll på dagsformen. Kanske notera i jogg.se och jämföra med andra. Eller belöna sig med en pulsklocka för att variera träningen. Som sagt, hur går det?
Tackar som frågar!

Jag har gjort mina pass minst 3-4 ggr per vecka, förutom en förkylningsperiod som tvingade mig att göra uppehåll i 11 dagar nu i slutet av maj/början av juni.

Självklart har flåset blivit bättre och jag behöver inte tvinga mig själv längre. Största skillnaden märkte jag dock EFTER att jag hade varit tvungen till uppehållet! Det var SÅ TUNGT när jag började igen! Det var då jag insåg att jag hade fått bättre kondition!

Jag har skrivit träningsdagbok hela tiden faktiskt. Inte så proffesionell kanske, men jag har i alla fall skrivit upp exakt hur länge jag har tränat och vilken sträcka och en del andra kommentarer. Syftet med den har mest varit att jag inte ska ljuga för mig själv och intala mig att jag har tränat mer än jag egentligen har.
 
Hur går det Kajsa, har löpningen lättat igen? Själv har jag hittills klarat mig utan skador denna säsong, och har hyfsat kul när jag springer. Men det kan bero på att jag inte jobbar så fasligt som jag brukar. Hur går det för er där ute?

/A.
 
Hur går det Kajsa, har löpningen lättat igen? Själv har jag hittills klarat mig utan skador denna säsong, och har hyfsat kul när jag springer.
Härligt att höra att det flyter på bra för dig! Dessvärre måste jag erkänna att det inte har lättat för mig igen efter uppehållet, utan jag har tvärtom fallit offer för lättjan.. Ett och annat pass blir det, och så har jag ju gräsklippning på en ganska stor tomt att göra så helt stillasittande är jag inte - men just nu är jag inte nöjd med min inställning...

Idag har jag varit upp på ett fint berg med härlig utsikt över sjöar och berg och då slog det mig att jag kanske ska ta ett berg per dag (eller några i veckan i alla fall) under sommaren istället för att "tvinga" mig att springa. Är det att banga ur??
 
När jag bodde på kungsholmen så sprang jag så gott som varje dag. Och alltid så sent som möjligt. Riktigt skönt att springa och se festande människor, ja helt enkelt mycket att titta på. Att springa över västerbron när det är minus 2 grader och det snöar stora flingor och gatlyktorna är tända är riktigt tufft.
Det är som ni tidigare sagt, en seg start där man stannar, får ont och allt möjligt för att inte springa så långt. Men är man sen över den tröskeln så är man beroende. Och jag kan tillägga att jag aldrig sprang från jag va 20-30år, kanske någon enstaka gång men det som skedde va att jag aldrig trodde jag skulle klara det.

Sen flyttade vi ut på landet, 20 meter från ett elljusspår till på köpet. Där har det varit såååå svårt att komma igån att springa. Nu har jag sprungit mina första 2 gånger för iår. Efter ett kraftigt benbrott efter en olycka förra sommaren.
 
roligt att springa

Ska det vara kul att springa tycker jag följande saker är bra:

- gå med i en löparförening och delta på gemensamma träningar. Hitta en förening med motionärsprofil om du inte är elit så det finns några med ens egen kapacitet. Långpass och intervallträningar är roligare när man är flera.

- delta i någon eller några tävlingar per år. Roligare när man har ett mål att träna mot. Personligen tycker jag det är lämpligare att köra mil-tävlingar än att tidigt satsa på marathon och andra tuffa distanser.

- rampa upp så man till slut tränar minst tre ggr i veckan, helst fyra, så man får ut den mesta av den inneboende kapacitet man har. Hellre ofta och lite varje gång än sällan och långa pass.

- träna olika typer av pass. Köp gärna en löparbok och lär dig hur man lägger upp löpträning och vad det finns för olika träningsformer.

- spring med tanke och mål att bli bättre på att springa, inte bara att "hålla sig i form". Om löpningen genomförs för sin egen skull blir den roligare.

- räkna inte med att det är roligt varenda gång. Genom att ha ett mål att träna mot och ha träningskompisar så är det inga problem att ta sig igenom de tunga/trista passen.

- överkurs(?): träna teknik också, allt för många motionärer skiter i teknikträning och har därför ett klumpigt löpsteg. Teknikträning är dock inte helt enkelt att genomföra på egen hand, bra om man har en tränare.
 
Teknikfreak

Hej
Vad som gjorde min löpning roligare var införandet av tekniska prylar.

Mp3-spelare och GPS-klocka.

Särskilt GPS-klockan, en Garmin Forerunner 305, har gjort min löpning till något man verkligen längtar efter. Sen tycker personligen jag att det är lättare att springa med musik i öronen, jag vet att det råder olika åsikter om detta.
 
Många som börjar springa springer så himla snabbt! Man måste inte ha blodsmak i munnen...

Tror att det är ultralöpargurun Rune Larson som har myntat talesättet att man skall springa så kort och så sakta att man efter passet ser fram emot nästa pass.

Sedan kan jag rekommendera www.jogg.se där man kan föra löpardagbok och följa sin och andras utveckling. (Jerry, du bor väl också där?)
 
Lätt att hitta anledningar för att inte springa

Har ni några tips på hur det kan bli roligare att springa?

Den här tråden inleddes ju med att KebneKajsa frågade efter tips hur hon skulle kunna komma igång med sin löpträning. Och tips har det ramlat in. Från mentala förberedelser till tekniska leksaker. Alla har sitt sätt att motivera sin träning.

Ett och annat pass blir det, och så har jag ju gräsklippning på en ganska stor tomt att göra så helt stillasittande är jag inte - men just nu är jag inte nöjd med min inställning...

Skala bort allt som nämnts i tråden. Tänk igenom vad du vill göra med resten av ditt liv. Finns där en önskan till ett aktivt friluftsliv så finns det all motivation i världen att förbättra muskelstyrka och kondition till den nivå man själv önskar. Gör regelbunden träning 2-4 ggr per vecka till en prioriterad livsstil så kommer belöningen i form av att gränsen för vad du orkar på fjällvandringen eller paddelturen eller vad du vill göra flyttas och man kan hålla ålderskrämporna på lagom avstånd.
 
Variation

Många som börjar med löpningträning gör nybörjarfelet och kör samma träning vecka efter vecka. Det ger inte bara dålig träning, utan blir också väldigt tråkigt.

Variera din träning så mycket du bara kan och träna inte bara löpning. Du får då en roligare träning och mindre risk för att kroppen stark stryk.

Tänk tid istället för km. Håll alltid på i minst 40-45 min (effektiv tid). För en nybörjare är det främst konditionen och inte snabbheten eller uthålligheten som är viktig att träna upp. Kondition får du bäst genom att träna intervaller, men det behöver nödvändigvis inte vara 70-20 (springa 70 sek, vila 20), backryck eller liknande traditionella intervaller. Du kan istället exempelvis springa 5 minuter, därefter gå 1 minut och sen köra 5 minuter till. Upprepa detta sen detta 5-10 gånger.

Varför är detta bra? Jo, för din kropp får sig en "chock" varje gång du förändrar tempo. Puls, andning etc måste anpassas och detta tränar kroppen.
 

Liknande trådar