Angående matlagningen på flerdagars vandring

På längre vandringar då man är ute under flera dagar och bär med sig sin mat. Vad upplever ni som jobbigast och mest problematiskt angående matlagningen? Vad är viktigast att tänka på när det kommer till matlagningen?

Har ni med er egentorkad mat? Hur tillagar ni den sen när ni ska äta? Förbereder ni någonting under turen för att maten inte ska ta så lång tid att tillaga?
 
På längre vandringar då man är ute under flera dagar och bär med sig sin mat. Vad upplever ni som jobbigast och mest problematiskt angående matlagningen? Vad är viktigast att tänka på när det kommer till matlagningen?
Har ni med er egentorkad mat? Hur tillagar ni den sen när ni ska äta? Förbereder ni någonting under turen för att maten inte ska ta så lång tid att tillaga?
Skriver du någon uppsats, eller? ;).
Jag kommer inte på något "jobbigt" med själva matlagningen, däremot kan det vara "jobbiga" yttre omständigheter. T ex busväder och/eller ingenstans att stanna till när det är dags för lunch; det löser jag genom att i stället äta hemmagjorda "kraftkakor" eller nöt/frö/torkad frukt-blandningar utan att stanna.
Att bli långvarigt inregnad i ett litet tält är inte heller kul, det har hänt i nödfall att jag lagat mat i absiden men slipper helst med tanke på olycksrisken.
  1. Har ni med er egentorkad mat? Javisst :)
  2. Hur tillagar ni den sen när ni ska äta? Se din andra tråd ;)
  3. Förbereder ni någonting under turen för att maten inte ska ta så lång tid att tillaga? Nej, om du tänker på blötläggning; däremot kan man förbereda frukosten på kvällen. På den tiden jag var ute med barn och allmänt mer ambitiös, hände det att jag satte en "över natten"-bröddeg eller (om det var tillräckligt svalt) blandade till torrmjölken redan på kvällen (blir godare då).
 
Jo det har med ett skolarbete att göra. Håller på med ett projekt där jag fördjupar mig i matlagning på längre vandringsturer. Behöver få en inblick i hur det verkligen fungerar när man är ute då jag inte kan hålla på att göra massor av egna antaganden samt för att få lite inspiration :)

Tacksam för alla svar iallafall!
 
Jo det har med ett skolarbete att göra. Håller på med ett projekt där jag fördjupar mig i matlagning på längre vandringsturer. Behöver få en inblick i hur det verkligen fungerar när man är ute då jag inte kan hålla på att göra massor av egna antaganden samt för att få lite inspiration :)

Tacksam för alla svar iallafall!

Varför inte skaffa dig lite egna erfarenheter;) Köp eller låna ett lämpligt friluftskök och ge dig ut själv eller med någon kompis på helgerna eller kvällarna och prova, det är nog så de flesta av oss lärt oss vilken utrustning och mat som fungerar bra. Du kan även testa hemma på spisen om du vill prova fram olika rätter, men använd bara en platta. Det enda du inte behöver bära med dig ut är vatten, allt annat måste bäras så beakta det när du komponerar dina rätter. Prioritera även kort koktid för att spara bränsle och undvik livsmedel som måste kylförvaras (de skall tåla att förvaras i ryggsäcken i olika temperaraturer under längre tid utan att bli dåliga - att drabbas av Montesumas hämnd på en lägre tur är nog det sista du önskar dig!).
 
Hmm, du kan ju välja att inrikta dig på egna experiment - då kan alla missarna och felspåren bli både roliga och tankeväckande, och tacksamma att analysera i texten. Men du kan ju också fokusera på, och beskriva lite mer "statistiskt", hur svenska frilufsare faktiskt gör, och det var lite det jag gissade på var syftet med dina "enkäter". Då har du ju vänt dig till alldeles rätt forum, och det är bara att hoppas, att Utsidans garvade medlemmar lämnar sina bidrag :).
Lycka till!
Joanna
(fortfarande med barn i gymnasieåldern som våndas över sina uppsatser :))
 
VAD Vi kör med egentorkar nu när jag har lärt mig det. Annat var det förr. Packar löst i vanliga fryspåsar Att packa thigh innebär bara risk för punktering från vassa saker
HUR Lägger maten i lite vatten i kastrullen Tar en promenad elle softar lite så drar vi på köket
Beroende på vad vi vill ha till så åker motatismospulver, ris pasta i så att koktiden blir rätt. Vi äter med andra ord nästan alltis en "gryta" allt-i-ett. Använder ALDRIG termos den är bara tung o tar plats
I VAD Dukar upp med hårt bröd och dryck, tar plastsleven och fyller på i kåsorna.

Största problemet är nog att när sambon blir hungrig ska det vara mat NUUUUUU. Men det löser vi med en macka eller nötter Själv kan jag gå ett dygn eller två utan mat bara jag får lite vatten. Ett annat problem är väl att vi bara får med oss mat för 14 dagar

Lycka till med ditt jobb i ämnet
 
På längre vandringar då man är ute under flera dagar och bär med sig sin mat. Vad upplever ni som jobbigast och mest problematiskt angående matlagningen? Vad är viktigast att tänka på när det kommer till matlagningen?

Har ni med er egentorkad mat? Hur tillagar ni den sen när ni ska äta? Förbereder ni någonting under turen för att maten inte ska ta så lång tid att tillaga?

Mest jobbigt tycker jag helt ärligt är diskningen :cool: Därför äter jag ofta köpt frystorkad till lunch, och egentorkad på kvällen när jag slagit läger.

Tillagningen ser olika ut beroende på vad som ska ätas givetvis, men ofta behöver maten blötläggas några timmar innan (då blir ju dessutom tillagningstiden kortare och man sparar bränsle).
 
Disk!

Diskningen när allt vatten är iskallt samtidigt som det är iskallt i luften, det tycker jag är överlägset jobbigast. Ekonomin (och miljön?) tål dock inte frystorkat, tycker inte heller speciellt mycket om smaken så jag håller på att lära mig det här med egentorkat! Vatten kokar jag helst bara till frukost och middag vilket innebär att lunchen blir termos-lunch. Påssoppa/couscous/hemtorkad soppa som får ligga i blöt från frukost.

Är man i fjällen så är det nog matlagningsro/matro som är jobbigast om det är mycket mygg. Tända gasolkök inuti tält är farligt. Sen har jag svårare att hålla kroppstemperaturen när jag är hungrig och det är lätt att man blir lite miserabel medan man väntar på att få något i sig. En ölkorv kan vara en riktigt bra nödlösning.
 
Ska man vara petig så är det väl formellt sett brott mot Utsidan regler att starta såna här trådar:

Enkäter, studentprojekt, marknadsundersökningar mm är inte tillåtna
Inlägg som riktar sig till en grupp medlemmar med syfte att rådfråga, samla åsikter och dylikt för annat bruk än rent privat intresse är inte heller tillåtna. Skicka istället sådant till redaktionen (se ovan) så kan vi kanske gör en notis.

Men men...

Om jag själv har planerat maten så brukar det inte vara några direkt irritationsmoment eftersom jag har planerat maten utifrån förutsättningarna. Om nån annan har planerat maten så brukar det kunna vara en hel del saker som är problem.

Spill/kladd som man inte enkelt kan torka upp/skölja bort som hemma vid diskbänken .

Alldeles för många saker som ska hackas/skäras och sen ligga nånstans och vänta på att läggas i grytan/stekpannan (så man får använda sin matkärl och vara kreativ med lock och grejer för att ha nånstans att lägga allt).

Matlagning som använder fler kokkärl än man har (t.ex. att man ska vispa grädde till efterrätten i en trangia-gryta, hålla köttet varm i en och koka riset in en tredje (när köket bara har två grytor).


Kort sagt: Ogenomtänkt planering:)

(Kan ju dra anektdoten om våra scouter som vid förfrågan om matlagningen status svarade: Jodå, vi är nästan klara, vi ska bara koka potatisen också.)
 
Ska man vara petig (...)
...men det var du inte, och det tyckte jag var fint :)
Jag tycker vi kan vara lite generösare gentemot ett skoluppgift, än mot mer "professionella" akademiska eller kommersiella
Enkäter, studentprojekt, marknadsundersökningar.
Admin får skälla ut mig och klargöra läget, om jag härmed uppmanat till regelbrott :).

PS Jag tycker bägge trådarna blivit trevliga och inspirerande, även för andra än Trådstartaren :).
 

avslutad210712

Gäst
De allra flesta har redan tagit upp samma synpunktr som jag har så jag lägger bara till två.

Termos - aldrig på sommaren, alltid på vintern fyllda med varmt vatten av den enkla anledningen att

Jobbigast, tristast är att smälta snö till vatten så det gör jag på morgonen i så stor grad som möjligt och fyller termosarna. Kör pulka så det spelar ingen roll med viktökningen.
 
[smux;642998Det enda du inte behöver bära med dig ut är vatten, allt annat måste bäras så beakta det när du komponerar dina rätter.
Det rådet funkar bara om man har drickbart vatten att tillgå...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
TROY GARNER Angående hållbarhet smör i värme Friluftsmat 27
Mac_Ross angående gröt Friluftsmat 4
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg