Angående matlagningen på flerdagars vandring

Härnere i civilisationen är det långt mellan punkter med fritt drickbart vatten, å andra sidan är det gott om byar, butiker och kiosker.
Mat är inget problem men måste planeras om det skall vara enkelt och snabbt när blötsnön ligger horisontellt i luften.
Hemtorkat är godast och bäst.
Disk skall till efter varje mål, gräs, löv och sand kan brukas till mycket.
Så thermos och vattenflaska brukar ingå i packningen.
go tur
 
[smux;642998Det enda du inte behöver bära med dig ut är vatten, allt annat måste bäras så beakta det när du komponerar dina rätter.
Det rådet funkar bara om man har drickbart vatten att tillgå...

Det är helt rätt, och är man i bebyggda trakter eller trakter med jordbruk är det bra att ha med sig vatten att dricka. För matlagning när man kokar vattnet går det oftast att ta vatten från någon sjö eller större vattendrag, men det är bra att vara lite vaksam;)
 
På längre vandringar då man är ute under flera dagar och bär med sig sin mat. Vad upplever ni som jobbigast och mest problematiskt angående matlagningen? Vad är viktigast att tänka på när det kommer till matlagningen?

Har ni med er egentorkad mat? Hur tillagar ni den sen när ni ska äta? Förbereder ni någonting under turen för att maten inte ska ta så lång tid att tillaga?


Kul att göra ett arbete om detta! =)

Det som är jobbigast är ju om regnet öser ner och det inte går att tända köket.
Jag har upplevt några få gånger att det varit långt mellan vatten (på sina ställen mellan Kvikkjokk - Saltoluokta till exempel) och vi har fått ta med oss i flaskor eller vandra neråt för att komma till en jåkk.

Viktigast är att maten är näringsrik, lätt och god.

Jag torkar egen mat för jag tycker det är kul och det ger fler valmöjligheter.
På min blogg har jag skrivit en massa om mat och vandring.

http://denperfektavandringen.blogspot.se/

Lycka till med ditt arbete!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
TROY GARNER Angående hållbarhet smör i värme Friluftsmat 27
Mac_Ross angående gröt Friluftsmat 4
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg