Highpointing - Den långa resan till Skåne

Resan genom Sverige börjar med en roadtrip till Södra Sverige. Huvudattraktionen var bokskogen men det blev ett antal högsta punkter och ytterpunkter längs vägen. Del 2 i highpointing-serien.

Av: Minna Kinnunen

Highpointing genom Sverige - del 2

Att göra de små “topparna” i södra Sverige lockade mig inte överhuvudtaget, men jag hade tur i och med att jag redan innan jag bestämde att göra highpointing hade planerat en resa för att kolla bokskogarna i Skåne när löven spricker. Jag har alltid bott i Norrland så bokar hade jag bara sett i bilder - väldigt vackra bilder.

Jag planerade om min väg till Skåne och så värst lång blev omvägen inte även om jag gjorde fyra punkter på väg söderut och sex på väg norrut. Och Sveriges västligaste, sydligaste och lägsta punkt på köpet för att utnyttja resan maximalt.

Dalsland: Baljåsen

  • Höjd: 301 m
  • Datum: 2018-04-28
  • Hur: Parkerade i den markerade parkeringen och följde den markerade stigen.

Eftersom det var just lövsprickningen i bokskogen jag ville se så åkte jag söderut i slutet av april. Jag bodde i Funäsdalen på den tiden, i slutet av april brukar man fortfarande åka skidor där. Det var fantastiskt att åka söderut och ser hur långt våren hade kommit. Den första anhalten var Dalsland och Baljåsen. Med sina 301 meter och begränsad utsikt var den allt annat än imponerande i mina ögon (nu ska man komma ihåg att jag bodde i fjällen och allt är relativt), men desto gladare blev jag när jag hittade massor av blommor. Skidåkning hemma som sagt, då blir man glad att se blommor i april kan jag lova.

Ingen tvekan om saken. Dalslands högsta punkt.

Inget tvivel om saken. Dalslands högsta punkt.

Bohuslän: Björnerödspiggen

  • Höjd: 222 m
  • Datum: 2018-04-28
  • Hur: Parkerade i den lilla parkeringsfickan i Björneröd och följde den markerade stigen.

Bohusläns högsta punkt är blott 10 mil från Dalslands högsta punkt, men den kortaste vägen dit går via Norge. Och vägen var spännande värre, det är inte bara i fjällen där smala vägar slingrar sig längs stup. Stupet härnere var kanske lite mindre, men jag räknade med att det ändå skulle göra ont att köra av vägen. 

Trots att Björnerödspiggen är lägre än Baljåsen så var utsikten bättre för det fanns ett torn på toppen så man kom över trädtopparna för en 360 graders utsikt. Med det sagt så var nog ändå vägen dit mer spännande än denna topp.

Stenhög på Björnerödspiggen

Stenhög på Björnerödspiggen

Jag ska också lägga till att när man räknar högsta punkter så räknas torn eller andra konstruktioner inte, utan det är naturliga punkter vi är ute efter. Torn är bara bonus.

Ytterpunkter, väst: Ledsund

  • Datum: 2018-04-29
  • Hur: Gick från Kungsvik camping och sedan över klipporna

Även om det under gårdagen hade varit t-shirt varmt så påminde natten om vilken årstid det var - det var frost på tältet och på bilen när jag vaknade. Men det var också klarblå himmel och solen bjöd på mycket värme, då var det bara att skala av lager av kläder när jag klättrade på klipporna för att komma till Sveriges västligaste punkt.

Jag förstår att sådana saker som highpointing eller ytterpunkter inte intresserar gemene man, men jag tyckte ändå att det var märkligt att punkten inte var markerad. Jag hittade punkten endast tack vare koordinaterna. Visst att ön Stora Drammen är längre västerut, men ändå. Lite kuriösa värde har den västligaste punkten på fastlandet tycker jag.

Sveriges västligaste punkt på fastlandet

Sveriges västligaste punkt på fastlandet

Halland: Högalteknall

  • Höjd: 226 m
  • Datum: 2018-04-29
  • Hur: Parkerade intill korsningen till radaranläggningen

Hallands högsta punkt var den absolut enklaste hittills, det var endast drygt 100 meter att gå efter jag parkerat bilen. Det går en bilväg ända till toppen faktiskt, men eftersom toppen också huserar en radaranläggning så var vägen bommad, men det fanns ingen skylt som förbjöd tillträde till fots.

Det finns absolut ingen utsikt överhuvudtaget från Högalteknall, om det är utsikt man vill ha så har man bättre tur på grusvägen där man parkerar. För mig var utsiktens vara eller icke vara dock helt ointressant, i stället blev jag väldigt förtjust i en viss dal som jag passerade. En dal med bokskog. Första gången jag såg livs levande bokar!

Min första bokskog

Min första bokskog några kilometer från Hallands högsta punkt

Skåne: Magleröd (Söderåsen)

  • Höjd: 212 m
  • Datum: 2018-04-29
  • Hur: Parkerade för långt borta då jag missade rätt avtagsväg och det inte fanns plats vid vägkanten närmare och jag brydde mig inte om att göra en U-sväng.

Att “bestiga” Magleröd är heller inte särskilt svårt, och tur det. För om jag tyckte att utsikten från Högalteknall var dålig så var den ännu sämre från Magleröd. Någon gång förr i tiden hade någon besvärat sig att sätta upp en skylt som förkunnar att man faktiskt står på Skånes högsta punkt, men för att ta sig dit måste man navigera genom buskar och jag kan tänka mig att det är ännu värre på sommaren, för nu hade ju inte växtligheten hunnit komma igång än. Och ja, visst finns det en mast här också.

Skånes högsta punkt

Välkommen till Skånes högsta punkt

Men det som jag för evigt kommer att komma ihåg från Magleröd är vägen dit - min navigator hade valt en helt bedårande väg genom en bokskog. Så vackert!

En vacker väg till Skånes högsta punkt

En vacker väg till Skånes högsta punkt

Ytterpunkter, lägsta: Kristianstad

  • Höjd: -2,32 m
  • Datum: 2018-04-30
  • Hur: Markerad parkering och stig

Det finns olika sätt att räkna vad som på riktigt är Sveriges lägsta punkt. Det som verkar vara den mest allmänna uppfattningen är att punkten finns i Kristianstad och är 2,32 meter under havsytan. Jag konstaterade att utsikten från Sveriges lägsta punkt var bättre än Skånes högsta…

Sveriges lägsta punkt är en större attraktion än Skånes högsta

Sverige lägsta punkt är en större attraktion än Skånes högsta

Ytterpunkter, syd: Smygehuk

  • Datum: 2018-05-02
  • Hur: Turistfälla

Av Sveriges ytterpunkter är den sydligaste garanterat den mest besökta. Det finns en parkeringsplats intill och så finns det restauranger och caféer för den som behöver vila efter den (föga) ansträngande promenaden till monumentet vid Sveriges sydligaste punkt.

De har lagt ut avstånd till vissa ställen i världen och jag konstaterade att här är man närmare till London än till Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt. Väldigt mycket närmare, faktiskt. Ett avlångt land vi bor i.

Ett avlångt land

Ett avlångt land

Artiklar i serien:

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2020-12-11 23:25   seobserver
Sverige är halva Europa sett från Moskva.
Med en lång kustlinje!
Tack för att du delade med dig och fina bilder.
 
Svar 2020-12-12 07:34   Minna Kinnunen
Tack själv! 😊 Ja kust har vi så det räcker och blir över! Tre av fyra ytterpunkter är vid kusten och då är ändå den östligaste i Lappland och två andra i Götaland. Imponerande.
 
2021-08-31 16:52   Anders Hermansson
Kul, att utforska även mindre höjder.
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Oskars Sarekdagbok 2024

Medlemmen Oskar Thulin och hans nyfunna vandringskompis Imren vandrade i somras genom dalgångarna Guhkesvágge, Ruohtesvágge och Basstavágge. 5 kommentarer
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg