11 tips för att hålla värmen på tur
Sportslovssäsongen är i gång för fullt. Det är dags för uteaktiviteter på snö och is, det betyder ute i kylan. Med rätt utrustning och rutiner håller du värmen lättare och det blir roligare att vara ute.
Av: Staffan Sandberg
Första nätterna jag tillbringade i tält, bivack och under bar himmel var tunga. Jag var sliten på grund av kylan. Det som ändå fick mig till att planera nya turer med övernattning ute var att jag visste att varje dag och natt på tur var ett steg närmare att klara övernattningar utan att frysa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för att hålla värmen när man går på tur.
Ofodrade skor
De flesta pjäxor man hittar i affärerna har foder som sitter fast i skon. Köp inte dem om du ska ut på tälttur. Det kommer samlas mer och mer fukt i dem som försämrar isoleringsförmågan. Det är kanske inte ett problem du märker andra eller tredje dagen, men senare.
Dubbla liggunderlag
En sovsäck isolerar dåligt om isoleringen är komprimerad. Därför är liggunderlaget viktigt för att skydda dig mot kylan på natten. Om du inte köper ett liggunderlag som är anpassat att användas på vintern bör du ha med dig två stycken.
Ta med dig varma kläder
Acceptera att packningen blir tyngre på vinterturer. Ta med ett extra ullunderställ och långkalsonger. Gärna också en varm mössa i tillägg till den du använder när du rör dig. Ta med mer än du tror du behöver. Det väger inte så mycket, men kan ge stor skillnad i komfort.
Dubbla vantar
Lager på lagerprincipen känner de flesta till, men det är alltför många som inte tänker på att det också gäller för händerna. Du bör ha en skalvante som står mot snö, vind och regn ytterst. Innanför bör du ha möjlighet att ha två lager med vantar så du kan variera isoleringen beroende på temperatur och aktivitet.
Vantar av ull
Det är lätt att vantar samlar på sig lite fukt under dagen. Ull värmer betydligt bättre än fleece när det är fuktigt. De flesta vet att ett av de vanligaste friluftstipsen är att man ska ha ull närmast kroppen, men har du tänkt på att det är viktigt också på händerna?
Ansiktsmask
Många glömmer att näsa och kinder är utsatta för vind och kyla, jag gjorde i alla fall det de första gångerna jag var på tur på vintern. Ska man inte få förfrysningsskador blir man då tvungen att göra grimascher när man åker skidor. En ansiktsmask i neopren är mer praktisk. Har du inte det kan du ta en halsduk framför ansiktet.
Skidglasögon
Hela kroppen ska kunna täckas till om det är kallt och blåsigt, den delen av ansiktet som är mellan ansiktsmasken och mössan är inget undantag. Skidglasögon är inte bara för skidbackar och after ski, men också kalla, blåsiga dagar på fjället.
Vindsäck vid lunch
En del tänker sig att vindsäcken bara används i nödsituationer. Den är också användbar för att hålla värmen när man tar raster. Störst nytta har man av vindsäcken när det blåser, men också vindstilla dagar blir det betydligt varmare i en vindsäck än utan.
Var ute ofta i kyla
Man klarar bättre av att vara ute i kylan om man ofta ägnar sig åt friluftsliv när det är kallt. Man får mer erfarenhet i hur man håller värmen, men kroppen vänjer sig också och anpassar sig till kylan.
Använd dunkläder eller annat effektivt foder
Dunkläder isolerar bra. Om du ofta fryser på vinterturer och bara har en fleecetröja på rasterna kommer en dunjacka som du tar utanpå skaljackan göra stor skillnad. Räcker inte det? Då är det kanske på tiden att även skaffa sig varma byxor, kanske dunbyxor, som du kan dra över skalbyxorna. Varför inte vantar isolerade med primaloft eller dun?
Se till så du kan göra det mesta med tjocka vantar
Ibland måste man ha bara händer för att ordna saker. Många tar av sig vantarna allt för länge och ofta. Innan du tar av dem bör du tänka efter: Är det nödvändigt? Måste jag ta av mig bägge? Måste jag ha dem av hela tiden när jag gör detta eller kan jag ta på dem på snabbt igen och slutföra med vantarna på?
Vad är dina bästa tips för att hålla värmen på tur?
Här är Staffans hemsida.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Skidor allmänt skidspar.se är död
- Turskidåkning Dagsturer med turskidor i Södra/centrala Dalarna
- Turskidåkning Lundhags guide bc/ expedition bc
- Löpning Fotisättning vid löpning brant uppför resp nerför?
- Turskidåkning Skick på Lisas stuga
- Turskidåkning turåkningskidor utan stålkant
- Turskidåkning Skida Riksgränsen-Hunddalshytta?
- Turskidåkning Turförslag Abisko
Stort tack
Min reflektion är väl kanske grundläggande och självklar för den erfarne men kanske ändå värd att belysa. I synnerhet under vintertid i dessa förhållanden.
Jag tänker på att reglera kroppsvärmen genom fysisk aktivitet och att inte bara kläder utan även ökad ansträngning värmer.
Och att man har en plan för hur och när man anstränger sig för att anpassa kläder /kroppstemperatur i alla lägen av utomhusaktiviteten.
Själv brukar jag alltid se till att få igång kroppen, så den genererar egen värme innan jag klär mig för och drar i väg på turen. Det finns inget värre än att starta små-huttrande och risken är då också överhängande att man tar på sig ett klädesplagg för mycket med svettning som resultat.
Överhuvudtaget tycker jag det är bra att hela tiden vid längre vistelse utomhus vintertid reflektera över hur mycket man anstränger sig i förhållande till temperatur /kläder. Lite som när man kör bil och sitter och sneglar på temp mätaren.
Ett annat tips är att man enkelt kan göra "stor-skor" genom att helt enkelt ta ett par ex 47:or om man normalt har tex 43 och sedan fylla upp med ullsockor. Brukar bli en billigare lösning än att köpa speciella vinterisolerade