Det är vissa typer av förruttnelsebakterier och andra mikroorganismer som gör att kött blir dåligt och bryts ned.
Dessa trivs bäst och förökar sig snabbast i ca 4- 40°C.
Som alla levande organismer kräver de en speciell livsmiljö som kött kan ge dem i det här fallet.
Teoretiskt skulle man kanske kunna skiva köttet så tunt att vätskeavdustningen går fortare än bakterietillväxten, så att den optimala tillväxtmiljön för förruttnelsebakterierna har ett för litet "fönster".
Men då får man dessutom oroa sig för andra bakterier som också gillar kött såsåom listeria och salmonella.
Dessa bakterier vill ha kött och lever ofta i djurs och männsiskors mage och tarm, så det är svårt att undvika dem helt, det gäller att hålla dem på låg nivå.
Svamp och grönsaker blir utsatta för andra typer av bakterier och parasiter.
En gång, när jag och maken var rejält fattiga, hittade vi Karl-Johan tillräckligt för att fylla fyra papperspåsar av ICA-typ. Perfekt att byta mot mat och annat med bekanta tänkte vi och fyllde sommarstugan med både svampsnören och brickor fyllda med svampskivor.
Men antagligen hade vi slarvat med rensningen när det var så mycket och det till slut hann bli så mörkt att vi inte såg något längre.....
Nästa helg när vi kom ut var svamparna på snören fint torkade men på brickorna fanns det bara ett myller av små vita maskar. *ryser*
Svampmaskarna hade smaskat i sig säkert 90% av svampen och förökat sig därefter.
Förresten, man har omvärderat svamp till viss del. Den innehåller D-vitamin, kalcium, selen och någon aminosyra jag glömt namnet på. Framförallt för vegetarianer är detta bra, D-vitamin finns sällan i vegetabilier annars.
Dessa trivs bäst och förökar sig snabbast i ca 4- 40°C.
Som alla levande organismer kräver de en speciell livsmiljö som kött kan ge dem i det här fallet.
Teoretiskt skulle man kanske kunna skiva köttet så tunt att vätskeavdustningen går fortare än bakterietillväxten, så att den optimala tillväxtmiljön för förruttnelsebakterierna har ett för litet "fönster".
Men då får man dessutom oroa sig för andra bakterier som också gillar kött såsåom listeria och salmonella.
Dessa bakterier vill ha kött och lever ofta i djurs och männsiskors mage och tarm, så det är svårt att undvika dem helt, det gäller att hålla dem på låg nivå.
Svamp och grönsaker blir utsatta för andra typer av bakterier och parasiter.
En gång, när jag och maken var rejält fattiga, hittade vi Karl-Johan tillräckligt för att fylla fyra papperspåsar av ICA-typ. Perfekt att byta mot mat och annat med bekanta tänkte vi och fyllde sommarstugan med både svampsnören och brickor fyllda med svampskivor.
Men antagligen hade vi slarvat med rensningen när det var så mycket och det till slut hann bli så mörkt att vi inte såg något längre.....
Nästa helg när vi kom ut var svamparna på snören fint torkade men på brickorna fanns det bara ett myller av små vita maskar. *ryser*
Svampmaskarna hade smaskat i sig säkert 90% av svampen och förökat sig därefter.
Förresten, man har omvärderat svamp till viss del. Den innehåller D-vitamin, kalcium, selen och någon aminosyra jag glömt namnet på. Framförallt för vegetarianer är detta bra, D-vitamin finns sällan i vegetabilier annars.
Senast ändrad: