Länge sen den här tråden fylldes på med nya tips, men här är ett:
Orostade, osaltade, "råa" röda jordnötter med det rosa innerskalet kvar.
Hittas företrädesvis i affärer med sydasiatisk mat. Blir ojämförligt mycket fräschare, doftrikare och godare (och billigare!) när man rostat dem själv hemma, än alla unkna färdigrostade/saltade varianter som finns att köpa.
Köp ett storpack, fyll hela långpannan med ett heltäckande skikt nötter och rosta i 175 grader mitt i ugnen; 13-16 minuter beroende på ugn och mängd nötter. Det är klart när de börjar dofta och få lite färg, men passa dem noga första gången, så vet du den exakta tiden sen. Starta för säkerhets skull med kortare tid och provsmaka efter kanske 10 minuter - det ska inte smaka kärvt som råa bönor. Vänd på plåten, om ugnen verkar ta ojämnt. Nötterna ska absolut inte bli mörkbruna/brända, men måste bli genomstekta, annars smakar de som sagt lite fränt och kan ge bubbel i magen. Jordnötter är ju egentligen baljväxter och innehåller lektiner, som man behöver bli av med.
Jag slipper gärna både salt och olja i mina, tycker smaken är rent himmelsk utan och de passar bättre så som ingredienser i min fjällmat, men det är ju valfritt. Utan olja på ytan håller sig dock nötterna fräscha betydligt längre tid (ej relevant härhemma, hela lasset "försvinner" mystiskt direkt ).
Jordnötterna är lika kaloririka som "riktiga" nötter och frön, dvs strax över 600 kcal/100 g. Proteinsammansättningen utgör ett gynnsamt komplement till proteinerna i "riktiga" nötter och spannålprodukter. Andelen essentiella fettsyror är lägre än i t ex valnötter, men det saknar betydelse på ett par veckors vandring.
Jag använder de hemmarostade nötterna i många middagsrätter, grovkrossade i morgonmuslin, men mest hela som en av ingredienserna i min energirika "on the go" - tilltuggspåse, som också nästan helt har ersatt mina luncher.
Vill man spara packutrymme, kan man ju mixa dem till pulver hemma och använda mer som redning eller (än mer hopmixat) "smör"/pålägg, men jag tycker det vore synd, även om de fortfarande smakar mer än färdigköpt jordnötssmör.
Orostade, osaltade, "råa" röda jordnötter med det rosa innerskalet kvar.
Hittas företrädesvis i affärer med sydasiatisk mat. Blir ojämförligt mycket fräschare, doftrikare och godare (och billigare!) när man rostat dem själv hemma, än alla unkna färdigrostade/saltade varianter som finns att köpa.
Köp ett storpack, fyll hela långpannan med ett heltäckande skikt nötter och rosta i 175 grader mitt i ugnen; 13-16 minuter beroende på ugn och mängd nötter. Det är klart när de börjar dofta och få lite färg, men passa dem noga första gången, så vet du den exakta tiden sen. Starta för säkerhets skull med kortare tid och provsmaka efter kanske 10 minuter - det ska inte smaka kärvt som råa bönor. Vänd på plåten, om ugnen verkar ta ojämnt. Nötterna ska absolut inte bli mörkbruna/brända, men måste bli genomstekta, annars smakar de som sagt lite fränt och kan ge bubbel i magen. Jordnötter är ju egentligen baljväxter och innehåller lektiner, som man behöver bli av med.
Jag slipper gärna både salt och olja i mina, tycker smaken är rent himmelsk utan och de passar bättre så som ingredienser i min fjällmat, men det är ju valfritt. Utan olja på ytan håller sig dock nötterna fräscha betydligt längre tid (ej relevant härhemma, hela lasset "försvinner" mystiskt direkt ).
Jordnötterna är lika kaloririka som "riktiga" nötter och frön, dvs strax över 600 kcal/100 g. Proteinsammansättningen utgör ett gynnsamt komplement till proteinerna i "riktiga" nötter och spannålprodukter. Andelen essentiella fettsyror är lägre än i t ex valnötter, men det saknar betydelse på ett par veckors vandring.
Jag använder de hemmarostade nötterna i många middagsrätter, grovkrossade i morgonmuslin, men mest hela som en av ingredienserna i min energirika "on the go" - tilltuggspåse, som också nästan helt har ersatt mina luncher.
Vill man spara packutrymme, kan man ju mixa dem till pulver hemma och använda mer som redning eller (än mer hopmixat) "smör"/pålägg, men jag tycker det vore synd, även om de fortfarande smakar mer än färdigköpt jordnötssmör.