Du tänker sällan hela vägen fram... Ju större efterfrågan på vildsvinskött, desto större incitament och lönsamhet för dagens grisbönder (alltså de som föder upp vildsvin i våra skogar) att fortsätta eller tom utöka utfodringen. Den riktiga vägen att gå är att förbjuda utfodring. Det finns ingen anledning att hålla på och utfodra djur ur biologisk eller ekologisk synvinkel. Det är bara jägarna som föder upp såna djur de vill skjuta senare. Att kalla det viltvård är okunnigt, missvisande och pretentiöst.
Utfodring kan förbjudas, det har vi redan gjort inom vår klubb, just för att slippa konfrontationer med bönder och ickejägare.
Utfodring används huvudsakligen
som ett styrmedel för att få grisarna på rätt ställe. Dom som gör det har ett ekonomisk intresse
av att ha dom kvar på sitt område. Omvänt så töms närliggande områden på gris särskilt under
vintern.
Men grisarna klarar sig ändå, i alla fall upp till Mälardalen, dom har ju även ingått i vår naturliga fauna tidigare.
Men det är tur att dom går att äta, det går åt mängder av tid till att skjuta dom.
Skulle det enbart vara ett skadedjur, så skulle skottpengen bli väldigt hög för att det skulle
löna sig att offra tid på dom.
Ett vanligt resonemang bland jägare är dom skjuter sig en husbehovsgris och sen lägger av
tills dom behöver påfyllning.
Om det lätt går att sälja grisen så ökar intresset för att fortsätta jakten.
Så köp vildsvinskött, det är gott och nyttigt och begränsar stammen.