Tälta i Naturreservat-Allemansrätten ger svar!
För någon vecka sedan passerade jag Otteröns naturreservat som Västkuststiftelsen förvaltar. Stränderna på öar med tältförbud är generellt betydligt mera nedskräpade än de ställen där folk regelbundet tältar i skärgården. Det ÄR så att bla paddlare är noga med att plocka upp efter sig där de vistas. Ingen vill vara på en soptipp! Denna iaktagelse fick mig att skriva till Västkuststifelsen och ställa en fråga.
Fråga och svar här nedan:
Hej, jag är en återkommande kajakpaddlare på västkusten och då främst i Bohuslän. Jag frapperas av att så många naturreservat fortfarande 2020 har så omfattande inskränkningar i den sedan 70-talet Grundlagsstadgade allemansrätten med bl.a. förbud mot tältning. Passerade just förbi Otterön utanför Grebbestad och konstaterar att C-föreskrifterna är de samma som vid bildandet 1967. Hur tänker ni om detta nu när Naturvårdsverket gett ut nya tydliga anvisningar där inga inskränkningar i allemansrätten får förekomma som inte direkt stöder syftet med reservaten? Vi lever nu i en tid där allemansrätten ifrågasätts från bla markägare och företag. Kan inte Länsstyrelser och i detta fall Västkuststiftelsen leva upp till Allemansrättens intentioner och laglydnad vem skall då verka för att vi får en natur som är till för alla!
Svar från Länsstyrelsen
Hej Kenneth!
För några dagar sedan ställde du en fråga till Västkuststiftelsen. Den handlade om tältning och att det ofta är förbjudet att tälta i naturreservaten längs Bohuskusten. Västkuststiftelsen skickade frågan vidare till oss på Länsstyrelsen eftersom det är vi som beslutar om statliga naturreservat och de regler som gäller där.
Vi är medvetna om att många av naturreservaten längs Bohuskusten har föreskrifter som förbjuder tätning och att det kan ses som förlegat och en onödig inskränkning i allemansrätten. Många av reservaten bildades för länge sedan när friluftslivet såg annorlunda ut än i dag. Föreskrifter om tältning är något som vi på Länsstyrelsen har diskuterat mycket de senaste åren. Vi har kommit fram till att när vi bildar nya naturreservat eller ser över de äldre ska det i normalfallet vara tillåtet att tälta i två dygn. Förbud mot tältning ska bara införas om det behövs för att inte naturvärden ska skadas eller där vi ser en uppenbar risk för konflikter mellan olika friluftslivsutövare.
Vi har diskuterat möjligheten att göra ett gemensamt ändringsbeslut och ta bort förbudet mot tältning i flera reservat på samma gång. Slutsatsen är att det inte är möjligt. Föreskrifterna i de äldre reservaten kommer därför att ändras efter hand som vi ser över äldre reservatsbeslut. Det är en process om tar tid. Just nu pågår översyn av naturreservaten Vrångöskärgården, Vinga, Näverkärr och delar av Stigfjorden.
För att underlätta för er som vill tälta i naturen så har Länsstyrelsen tagit fram en särskild karttjänst. Där kan man se i vilka naturreservat det är tillåtet att tälta och inte. Du hittar den genom att följa den här länken.
https://www.lansstyrelsen.se/vastra...ddad-natur/campa-i-reservat-langs-kusten.html
___________________________________
Hälsningar Marie Tomingas
Marie Tomingas
Områdesskyddshandläggare
Naturavdelningen
Länsstyrelsen Västra Götaland
010-224 43 36
marie.tomingas@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/vastragotaland