Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Rökt fisk i Trangialåda
Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott!
Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall (tomma gasflaskor).
Typ:
Huvudmål
Portioner/mängd:
x
Ingredienser:
Fisk
Gör så här:
Varmröka fisk:
1. Fånga och rensa fisken, låt skinnet sitta kvar. Lägg fisken i saltlag under minst en timme, gärna flera (en matsked salt till en liter vatten).
2. Häll rökspån i lådan och lägg på plåten. Se till att plåten eller gallret som fisken ligger på inte ligger mot rökspånen, då kvävs röken. Med en folie under fisken rinner inte vätska ner i rökspånet.
3. Lägg på fisken och tänd röken. Låt röklådan vara öppen någon centimeter i tio minuter så att fukten kan ta sig ut, stäng sedan till lådan. Ju längre du röker, desto mer röksmak får fisken.