Rökt fisk i Trangialåda

Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott!


Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall (tomma gasflaskor).

Typ:

Huvudmål

Portioner/mängd:

x

Ingredienser:

Fisk

Gör så här:

Varmröka fisk:

1. Fånga och rensa fisken, låt skinnet sitta kvar. Lägg fisken i saltlag under minst en timme, gärna flera (en matsked salt till en liter vatten). 2. Häll rökspån i lådan och lägg på plåten. Se till att plåten eller gallret som fisken ligger på inte ligger mot rökspånen, då kvävs röken. Med en folie under fisken rinner inte vätska ner i rökspånet. 3. Lägg på fisken och tänd röken. Låt röklådan vara öppen någon centimeter i tio minuter så att fukten kan ta sig ut, stäng sedan till lådan. Ju längre du röker, desto mer röksmak får fisken.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Fler recept


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg