Risotto

Av: henwal

I lugn och ro invid elden som byggs upp eller med köket redo för användning förbereds ingredienserna av den som har tiden avsatt för matlagning. Just invid elden är det som bäst, låt det ta tid och avsätt den redan innan. Jag har gjort denna flera gånger på ensamturer och det är ren njutning att låta tiden vara en naturlig del av turen.

När den kokar finns tid att ordna litet runt lägret och bara sköta om grytan litegrann, pytsa i litet vatten och röra om. Det är som att hitta rytmen när det klaffar. Det tar inte så lång tid egentligen fast det kan kännas så innan du är igång, inte mycket mer än en frystorkad färdigrätt - men hu vad mycket mer tillfredsställande att stoppa i sig.

När du äter den, smälter du inför närheten till där du är. Det är verkligen värt det men glöm som sagt inte att avsätta tiden innan.

Det är lätt att se det som ett grundrecept man kan variera lite hursomhelst. Använd spenat, grönkål, rotsaker, olika sorters kött, nötter. Kombinera med olika slags kryddning för olika karaktär, tänk thai, indiskt, marockanskt, svenskt, danskt, tjeckiskt, österrikiskt osv. Gör du av med mycket energi går det att väga upp det med smör, kött och ost. Vill du ha en smalare variant så är det lätt att dra ned på fettmängden och balansera annorlunda.

Det går att använda torkade råvaror lika väl som färska. Beroende på vilken typ av sovel man tar kan det väga lika lite med färskt som med torkat. Jag har brukat bära färska saker utom köttet och parmesanosten och menar att det inte tagit mer plats och tyngd än frystorkade rätter.

Typ:

Huvudmål

Portioner/mängd:

1-2

Ingredienser:

Risottoris ca 1 dl
Vatten ca 2-3 dl fylls på efterhand
Lök ca halv
Vitlök, efter smak (jag tar 2-3 klyftor)
Buljong, motsvarande 1/4 tärning ca
kryddor, tex curry, chili, mer eller mindre exotiska efter smak och andra ingredienser
Svamp, särskilt om du hittar färska under dagens etapp
Smör, att fräsa i (ngn matsked)
Torkat kött/korv du skivar/hackar upp medan det kokar, läggs i vid halvtid/slutet (uteslut om du inte vill ha kött), efter behag och behov men kanske runt 50 gram
Parmesanost, 20-40 gram att blanda ned när riset är klart
Smör, någon matsked, rörs ned tillsammans med osten

Gör så här:

Fräs lök och ev. svamp i en matsked smör. Lägg i kryddor och buljongtärning tillsammans med riset att fräsa tills riset blir glansigt. Ta mer smör om det behövs.

Häll i hälften av vattnet eller allt på en gång om du inte gillar att vara pretto. lägg på locket! Rör om kontinuerligt. Se till att inte grytan får för mycket hetta utan att den puttrar lite långsamt och rör om då och då.

Skiva upp köttet och lägg i under andra halvan. Då blir det mört och fint att äta.

När riset är klart tar du bort grytan från elden/köket och blandar ner smör och ost.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Fler recept


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg