Regeringen satsar 100 miljoner på friluftslivet

Regeringen tillsätter mer pengar till friluftslivet i höstbudgeten. Pengarna ska bland annat gå till bättre information, säkerhetsanordningar och underhåll av vandringsleder i fjällen och övriga landet.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Oscar Lindström

Efter de senaste årens nedskärningar vill Tidöpartierna nu öka anslaget för skötsel av värdefull natur med 100 miljoner kronor per år under 2025-2027. Det skriver de i en debattartikel i Aftonbladet.

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår att 25 miljoner kronor per år under 2025-2027 satsas på skötsel, besöksförvaltning och säkerhetsanordningar vid vandringslederna i Jämtland och andra fjällområden. Fem miljoner kronor per år, under 2025-2027, ska satsas på utveckling av vandringsleder, med fokus på klimatanpassning, i syfte att öka säkerheten och främja människors vistelse i naturen. 

"Naturliga effekter av ett ökat antal besökare - som slitage, störningar och intressekonflikter – måste minimeras och ett område där detta är särskilt tydligt är Jämtlandsfjällen. Vi vill underlätta utövandet av friluftsliv genom tillgänglighet till skyddade natur- och kulturmiljöer, tillgång till information om friluftsliv samt upprustning och upprätthållande av vandringsleder och fjälleder", skriver representanter från Tidöpartierna på Aftonbladet debatt.

Hur har du påverkats av nedskärningarna?

Enligt beräkningar från STF och Friluftsfrämjandet har det statliga stödet för skötsel av naturområden nästan halverats sedan 2017.



 
 
 
 

Som inloggad kan du se resultatet här

Paraplyorganisationen Svenskt Friluftsliv välkomnade beskedet. 

– Det är mycket glädjande att regeringen har beslutat att satsa på friluftsliv i höstbudgeten. Satsningen på naturvård kommer bidra till att Sveriges runt 5000 statliga nationalparker och naturreservat kan säkerställa underhåll av vandringsleder, eldplatser och utedass. För friluftsrörelsen är det viktigt att det finns platser att utöva sin verksamhet på och då är dessa platser viktiga, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare på Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande. 

Friluftsrörelsen får också riktade medel på sju miljoner kronor per år under 2025-2027 för att möjliggöra friluftsaktiviteter för dem som deltar i en lägre utsträckning idag. En del del av pengarna kommer gå till friluftsaktiviteter för äldre.

– Beskedet att friluftsrörelsen får en satsning för att locka fler äldre till friluftsaktiviteter är mycket glädjande, detta möjliggör att våra friluftsorganisationer kan sätta fler äldre i meningsfulla aktiviteter, säger Josefine Åhrman.


Ämnet diskuteras i följande tråd: 

Regeringen rustar upp vandringsleder

Läs mer:

Eftersatt skötsel av naturområden: "Mer pengar behövs"

Friluftslivet påverkas i nya budgeten: "Kännbar minskning"

Friluftsaktörerna missnöjda med regeringens budgetförslag

Friluftslivet påverkas av sänkt budget: ”Vi är oroliga”

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-09-18 12:54   snigelvandraren
"Fem miljoner kronor per år, under 2025-2027, ska satsas på utveckling av vandringsleder, med fokus på klimatanpassning, i syfte att öka säkerheten och främja människors vistelse i naturen."

"Öka säkerheten" och "främja människors vistelse i naturen" kan jag koppla till exempelvis tydlig markering av leder, informationsskyltar, vindskydd och liknande. Men hur gör man det med eller utan "fokus på klimatanpassning"?
 
2024-09-18 13:34   HasseQ
Ja Ja, numera så måste alla skriva något om grönt & hållbart & klimatanpassat i varje stycke..

Det där verkar bra, med fokus på vandringsleder !
 
Svar 2024-09-19 14:13   snigelvandraren
Jo det är absolut inte dåligt. Samtidigt är det exempelvis bara en bråkdel av vad som skulle behövas för att byta ut den stora mängden trasiga spänger och småbroar längs existerande leder.
 
2024-09-19 09:04   titantomten
En förbättring som kanske skulle kunna klämmas in under begreppet "klimatanpassning" vore en tydlig märkning på leder om hur man kan gå från någon punkt A till någon punkt B och ta sig tillbaka till startpunkten eller hem med allmänna kommunikationer, nåt som skulle vara ständigt uppdaterat med tåg/busslinjer och tidtabeller. Kanske en QR-kod som leder till en uppdaterad info-sida eller nåt i den stilen. Nu får man leta ihjäl sig på olika hemsidor och ändå inte hitta den informationen. Det skulle underlätta att göra ett "klimatsmartare" vandringsval.
 
2024-10-02 06:52   Henket
Här tror jag att det behövs ett mer kritiskt anslag. Denna 'satsning' är förvisso en ökningen av det belopp som annars är öronmärkt för detta men det är inte en ökning i och med föregående budget. Enligt Naturvårdsverket hade det behövts 600 miljoner mer per år för "upprätthålla befintliga naturvärden." Det ska också sammanhanget läggas till att bara i Skåne sänktes anslagen för naturvård som utgår till Länsstyrelsen med 50 miljoner häromåret. Det är inte ovanligt att politiker pratar om sina prioriteringar på detta vis men någon satsning är det inte.
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg