Eftersatt skötsel av naturområden: "Mer pengar behövs"

Den eftersatta skötseln av naturreservat och nationalparker beror på för lite pengar. Enligt nya beräkningar från STF och Friluftsfrämjandet har det statliga stödet för skötsel av naturområden nästan halverats sedan 2017.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Lisa Löwenborg

Riksrevisionens granskning "Förvaltningen av skyddad natur" visar att skötseln av Sveriges mest värdefulla naturområden är eftersatt. Bristerna beror bland annat på otillräcklig finansiering. 

Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen har gjort nya beräkningar som visar att den statliga finansieringen av skötseln av naturreservat och nationalparker har minskat med 46 procent per område sedan 2017.

– Vi får rapporter från hela landet att länsstyrelserna inte har råd att ta hand om naturreservat och nationalparker. Nu behöver vi se en höjning i höstbudgeten så att fler människor kan välkomnas ut i friluftslivet. Mer pengar behövs bland annat för vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser i svenska nationalparker och naturreservat, säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen. 

I Riksrevisionens granskning framkommer det att de flesta länsstyrelser har prioriterat ner servicen inom skyddade områden, till exempel städning av toaletter och sophantering. I rapporten framgår också att flera länsstyrelser prioriterar att avveckla friluftsanordningar och att de efterfrågar tydligare prioriteringar från regeringen om vilka friluftsåtgärder som ska prioriteras bort.

– Naturen är svenskarnas viktigaste arena för motion, rörelse och välbefinnande. Att länsstyrelser tvingas avveckla friluftsinfrastruktur när vi ligger i världstoppen vad gäller stillasittande, är felprioriterat. Regeringens ambition att stärka folkhälsan är viktig och för att lyckas behövs nu satsningar på naturvård och friluftsliv i höstbudgeten, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.  

STF och Friluftsfrämjandets beräkningar av den statliga finansieringen av skyddade områden:

Tabell: Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-08-21 11:17   HasseQ
Nu måste jag vara lite motvalls. Alla välkända vandringsleder med vindskydd och viss service är suveränt. Även bra med naturreservat på välkända besöksmål med mkt folk, där behövs lite hårdare regler så att folk inte svinar ned. Typ Stendörren.
Koncentrera på detta !

Men sen finns tusentals naturreservat som nästan ingen besöker. Varför då ? För att Länsstyrelerna tycker det är kul att göra reservat kanske. Nästan samma regler som allemansrätten, och kostar säkert en massa pengar till ingen nytta.

Annars gäller ju allemansrätten, och man lämnar inga sopor eller spår efter sig. Det går utmärkt för alla som vill att vandra i naturen, oavsett om det finns nymålade skyltar el torrdass eller ej.
 
Svar 2024-08-23 14:49   snigelvandraren
"För att Länsstyrelerna tycker det är kul att göra reservat kanske"

Det är väl utmärkt med många naturreservat för att bevara naturen.
Att gödsla med besöksinfrastruktur däremot kanske är lite onödigt i många fall.
 
2024-08-21 11:53   HasseQ
Gnäll på STF istället, som stänger stugor och service i Jämtland, för att begränsa turism och vandrare. Snacka om dubbelmoral !!

Mer pengar behövs blabla säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.
 
Svar 2024-09-03 06:51   GenomsnittligSarekLängtare
Skitbra att dem stänger!!!
Alla turister får gå till åreskutan och sälen. Och riktiga vandrare har ju tält.

Bra att det vill begränsa och förekomma massaturism i våra fina fjällområden.
 
2024-08-21 16:46   kurono
Nu är det ju inflation och alla har fått dra ner på sina budgetar. Tyvärr. Förhoppningsvis så får dom högre budget senare framöver.
 

Läs mer

Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Oskars Sarekdagbok 2024

Medlemmen Oskar Thulin och hans nyfunna vandringskompis Imren vandrade i somras genom dalgångarna Guhkesvágge, Ruohtesvágge och Basstavágge. 5 kommentarer
Nu har Majjen kommit till vägs ände - Stenkällegården - Bergslagsledens sydliga slut. I dessa trakter har ju Bergslagsleden stark konkurrens av ... 6 kommentarer

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg