Kraftig avsmältning på Kebnekaises sydtopp
Den årliga höjdmätningen i slutet av sommaren visar att Sydtoppen – Sveriges före detta högsta punkt – nu är 3,3 meter lägre än förra året och även 6,9 meter lägre än Kebnekaises nordtopp.
Foto: Florian Vacek
Den 15 september genomförde personal vid Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp. Höjden uppmättes till 2089,9 meter över havet, en minskning med 3,3 meter sedan september 2023.
– Årets avsmältning på 3,3 meter är den kraftigaste på tre decennier. Samtidigt var augustimånaden med en medeltemperatur på 9,1 grader uppmätt på Tarfala forskningsstation också betydligt varmare än vanligt – under de senaste 10 åren låg temperaturen i snitt på 6,5 °C under augusti. Det kan förklara varför avsmältningen på Sydtoppen i år är mer än dubbelt så stor som avsmältningen som observerats där det senaste decenniet. Då höll den sig oftast mellan en och två meter. Det förekom dessutom några få år med lite tillväxt, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation, i ett pressmeddelande.
Mätningarna innebär att Nordtoppen för sjätte år i rad utgör Sveriges högsta punkt. Nordtoppen är nu 6,9 meter högre än Sydtoppen.
– Nordtoppen, som är en isfri bergstopp av sten, har en fast höjd på 2096,8 meter medan höjden på Sydtoppen, som täcks av en toppglaciär, varierar från år till år. Det kan även variera mellan säsonger, beroende på hur mycket snö som ackumulerats på toppglaciären under vintern, och hur mycket avsmältning av snö och is som skett under sommaren. Än är Sydtoppen Sveriges näst högsta topp, men om avsmältningstrenden fortsätter kommer Sarektjåkko stortopp att bli nummer två inom kort tid, säger Johanna Dahlkvist, teknisk och fältoperativ chef på Tarfala forskningsstation, i pressmeddelandet.
Mätserien för Kebnekaises sydtopp, som påbörjades 1951, finns tillgänglig på Bolincentrets databas.
Även glaciären i Sylmassivet i Jämtlandsfjällen har förändrats kraftigt vid årets avsmältning. Där har den norra delen av glaciären kollapsat och glidit ner för fjällsluttningen, något som P4 Jämtland var först att rapportera om.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Allmänt om friluftsliv Äventyrsveckan i Idre - blir det någon 2025?
- Allmänt om friluftsliv Fästingångest
- Allmänt om friluftsliv Liberal tolkning av allemansrätten
- Överlevnad Krokar Game hooks
- Vilda djur Snart finns det kanske förutsättningar att få bättre ordning på genetiken ?
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter
- Allmänt om friluftsliv Nyårslöften
- Allmänt om friluftsliv Hur viktigt är tältet?