Köttfärsris

En enkel och snabb rätt med mycket smak!

Typ:

Huvudmål

Portioner/mängd:

ca 2 portioner

Ingredienser:

ca 100 gram nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad basilika
1 msk tomatpuré
Svartpeppar
Salt
+ 1 dl hett vatten
+ 0,25 dl olja

Gör så här:

Förbered:
- Stek köttfärsen med vitlök, tomatpuré och andra kryddor, använd endast lite eller inget fett.
- Finfördela och torka i ugn eller torkugn.
- När färsen torkat (ca10 timmar i 50 grader) så bör du finfördela den igen. T ex genom att pulsera den i en matberedare.


Tillaga:
- Blötlägg i tio minuter i 1 dl hett vatten.
- Tillsätt mer vatten samt snabbris och låt koka i tio minuter eller till dess riset är klart.
- Tillsätt oljan sist, när allt kokat klart.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2020-08-26 14:08   skogsbaronen
Ris innehåller i stort sett alltid sporer från Bacillus cereus, vilka tål de temperaturer som uppstår vid normal tillagning.
Vid för långsam nedkylning eller felaktig varmhållning (torkning) kan det bli hög tillväxt av bakterierna.
Ett utav toxinerna som bakterierna bildar förstörs inte heller vid återuppvärmning.

Därför kan det vara klokt att torka ris vid över 60 grader.
 

Fler recept


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg